2009. 10. 23.
Van itt ez a forradalom (péntekszombatvasárnap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
OKTÓBER 23.:
MI ÉR MA VÉGET 22:05-KOR?
 
Van egy ünnepünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Nem csak mi, a tévések sem. Még 63 évvel a megtörténte után, még 20 évvel a rendszerváltás után sem. Ezért én a mai napot vagy egész napos lustálkodással / filmnézéssel, vagy egy kis túrázással fogom megtisztelni, mindenki más meg úgy ahogy akarja. Ám mielőtt felcsatolnám a bakancsomat / fejest ugranék a paplanok közé, teljesítenem kell kötelességemet.
 
Kezdjük az M1 -gyel! Először leróják a tiszteletkört Andy Wajna előtt nyolckor a Szabadság, Szerelemmel. Sokszor sok rosszat mondtam már róla, pedig a maga módján akár még korrektnek is lehetne nevezni, csak hát az én elvárásaim magasak e témában. A korrektséget úgy kell érteni, hogy nézhető / fogyasztható / közérthető formába tuszakolja a felkelést, ezért remélhetőleg nem kell majd belőle cyberpunk / steampunk változatot is csinálni. Az is sokat elmond, hogy a Szabadság, szerelemről először mindenkinek Andy Wajna, majd Dobó Kata ugrik be először, és csak utána a rendező, már ha egyáltalán. Utána 22:05-kor a titkosügynökök munkáját ismerteti velünk egy egykori CIA-s beépítés, Rimner Gábor: Kémek a porfészekben.
 
Tatabányán 42 lakásban nincs fűtés: "A bank nem utalta el a fűtéskorszerűsítésre felvett hitelt, ezért leálltak a munkálatok." - APA KEZDŐŐDIIIIIIIK!!!!!!!!!!
 
Az M2 jön ki legjobban az összehasonlításból, ők történelmi témákkal kezdenek, és utána jutnak el a közönségfilmig. Már kilenc után ör perccel ajánlott lesz nézni, ugyanis a Csendkút című filmdráma hőse 56 költője, Gérecz Attila. 22:20-kor a Magyarok Cselekedetei is 23-ával foglalkozik, majd fél tizenegy után öt perccel felhangzik Az utolsó blues Kulka János és Fullajtár Andrea főszereplésével. Midlife crisis magyar módra, a két életet élő üzletember választásra kényszerül... A kicsit hasonló kérdéseket feszegető Szerencsés Dánielt ma kétszer is leadja két csatorna is, egymástól függetlenül. Először a Filmmúzeumon kilenctől, majd a Dunán fél tíztől. Kivándorlásos-önmarcangolós filmdráma.
 
Varsó engedélyezi pedofilok kényszerkezelését: "Büntethetők lesznek azok a pedofilok is, akik az interneten keresnek kapcsolatot kiskorúakkal." – Nagyon helyes. Az ideális megoldás szerintem még mindig az, amit Drasius Kedys csinált.
 
A TV2 alámegy a legdurvább szélsőjobb összeesküvéselméleteknek: hétkor Szindbád: A hét tenger legendája, majd fél kilenckor a rettenetes Sztárral szemben! 22:05-ig nem is adnak itt magyar filmet (56-osat meg még akkor se: a tízórás film a Rokonok, aminek köze nincs a forradalomhoz). 0:20-tól Csendes botrány, és hát tényleg az, ami itt van. Egy parfümgyáros halála köré bonyolított kriminek mi köze a mai naphoz? Az RTL Klub is hasonló cipőben jár: hétkor Harry Potter és a titkok kamrája, itt is 22:05-től adnak először olyasmit, amihez nekünk is közünk van. A magyar színeket Puskás öcsi képviseli a róla szóló életrajzi filmmel (lassan a foci lesz az egyetlen, amivel még vállalhatóvá tudják tenni a hazafiságot). Akárhogy is, Puskás Hungary, tíz óra után öt perccel! A forradalom arcaira egészen 0:40-ig kell várnunk. Kicsit olyan, mintha a nagy kertévék fejesei próbálnának egyensúlyozni: legyen valami hazafias is a vadembereknek, de nehogy bezavarjon a családi filmekbe...képzelem miket gondolhatnak erről a sok balkáni népről (Kelet-Európa posztkommunista tömbje), telhetetlen, harcias kannibáloknak látnak minket talán :DDD A Viasat3 legalább meg se próbál úgy tenni mintha megérne egy nagyfilmet a forradalom: kilenctől Arnold Schwarzenegger követ el válogatott hülyeségeket Az igazság nevében.
 
A szex partnerrel jobb, mint egyedül: "Fonalférgekkel végzett evolúciós kísérletekkel bizonyították be amerikai biológusok." - És ehhez férgeket kellett vizsgálniuk? Ezek tartják magukat tudósnak? Súlyos.
 
HBO2, 22:00: Kupilesen: A musical - nahát, ki hitte volna hogy a kurvák másra is tudják használni a szájukat. Milyen kár hogy még ebben is megelőzték őket, hosszú évekkel...komolyan, a végén még berakok ide ilyen zenés pornórészleteket, hogy mindenki lássa, nem a levegőbe beszélek. Én tudom hogy az HBO nem egy törzsmagyar csatorna, de azért ilyen látványosan nem kéne szarni az ünnepekbe bele! A Cinemax 2 mellényúlását viszont nem übereli semmi, ezek tényleg összekeverik Washingtont Budapesttel, hát szept. 11 és okt. 23 az nem ugyanaz, miért ismétlik A United 93-ast ma is? Mindegy, ők legalább nem 22:05-re, hanem kereken este nyolcra teszik! A Film+ mintha utalni akarna a 2006-os (szintén 23-iki) eseményekre: Rendőrakadémia 3.: Indul a kiképzés, de csak este kilenctől, hogy utána (22:25) az Ogre: Az elátkozott város titka című b-kategóriás baromság kövesse. A finomságokra vágyók 0:20-tól az MGM-en megtekinthetik egyik kedvenc kritikusom legkedvesebb filmjét, az Ima egy haldoklóért ugyanis akkor kezdődik, és Joe Queenan szerint "from the dyspeptic critic's point of view, it is the most useful film ever made. No matter what your subject, this is the movie you can always fall back on to get you out of a tight spot. It has bad accents, blind teeganers, overwrought crucifixion imagery, blustery priests, convivial whores, and Mickey Rourke. It is the one-size-fits-all bad ovie. I love this movie more than life itself."
 
Csak a gúnyáért nem viszik el a gárdistákat: "A rendőrök mindig külön mérlegelnek, hogy mi legyen a gárdistának kinéző gyülekezőkkel." - Jaj de jó, akkor nem lesz baj az én fekete mellényemből meg a csuklyámból se. Mondjuk amúgy se gyülekezek sehol, egyedül nehéz is lenne :DDDD
 
Végezetül pedig annak a filmnek a címével búcsúzok tőletek mára, amit fél tizenegykor adnak a Filmmúzeumon: Isten veletek, barátaim!




SZOMBAT, OKTÓBER 24.:
EMÍRSÉG SZÜLETIK

Ode liszk, oda liszk!
Miért nem lettünk emírség?: "Húsz éve unalmas rendszert választottunk." - Lárifári! Tetszettek volna forradalmat csinálni. De ne fossatok, ha megépítik a mecsetet, akár még lehetünk is az.
 
Úgy tűnik nagyobb balhé nélkül lement a tegnap, én meg ma arra ébredtem a Híradóval, hogy kiosztottak ilyen 20 éves a köztársaság-bizgentyűt. Belenéztem a névsorba, és egyből kijött amit reggeliztem. Mit keres itt a vörös csillagot visszaállítani akaró kósáné? Vagy az árnyékugró tamás gáspár miklós? Milyen évet írunk, gyerekek, meg tudja mondani valaki? És ha már önmagukat díjazó politikusok és holdudvaruk, akkor:
 
Gorbacsov: Obama megérdemelte a Nobelt: "A volt szovjet vezető párhuzamot vont az amerikai elnök elismerése és a saját békedíja között." - És milyen igaza van (a Csernobilról annak idején mélyen hallgató) Gorbinak, tényleg megérdemelte. Nagyjából ugyanazért, amiért ő is. És ezt most halál komolyan (bár kicsit keserű szájízzel) mondom.
 
A Stop.hu-ba olvad a Népszava - FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP FAP
 
Aki azt hiszi hogy brett easton ellis valami újat alkotott az életunt yuppiköcsög gyilkossal, annak ideje felébrednie, és ehhez elég a Cinemax 2.-re kapcsolnia, ahol egy cinikus perverz sekszuális határainak tágítása közben megöli szeretőjét. Ráadásul az illető még rendőr is, és ki mást bíznának meg a nyomozzással, mint őt magát? A faszi elbízza magát, és "szinte sportot űz abból, hogy mindenütt nyomokat hagyjon maga után, hogy lássa, mikor jön el az a pillanat, amikor" végre Vizsgálat indul egy minden gyanú felett álló polgár (vagyis az ő) ügyében. Hogy megússza-e, nem tudom, a film mindenesetre nyolckor kezdődik, és a főszereplő csaj (Florinda Bolkan, lásd fent) miatt is érdemes nézni. A TV2 először a családosokat térdelteti maga elé fél nyolc után öt perccel a Skorpiókirály ismétlésével, majd 21:25-kor újra ismétlés, ezúttal nyomozós-hadügyes-thrilleres: Bűntény a támaszponton. Két egymást nem kedvelő katona a közös ellenség ellen összefog. Az RTL Klubon fél nyolckor a Csillag születik válogatása, leginkább a hozzám hasonló rosszindulatú egyéneknek, akik szeretnek a tévében szerepelni akarókon röhögni. Aki az esetleges igazi tehetségekre kíváncsi, az várja meg a későbbi részeket! Kilenctől egy rendőrt Csaliként használ egy piti bűnözőt, hogy a pár évvel korábbi bankrablás rendőrgyilkosait elfoghassa.
 
A forradalom legszebb szexcsatái: "Összegyűjtöttünk pár 56-os jelenetet, hogy eldönthessék, melyik a legforróbb." - Ez arra volt jó, hogy hálát adhattam, miket NEM adtak, kezdve a Pannon Töredék húgycsőbe dugott üvegétől egész a lengőcsöcsű Hernádiig. Inkább az ismétlés, mint ezek!
 
A Dunán fél kilenckor Orson Welles alapfilmje, Az idegen. Nyomozás egy nagy háborús bűnös után egy kisebb segítségével. Az óra körbejár.
 
Obamánál már népszerűbb a felesége - Talán, mert ő nem indított útnak újabb csapatokat Afganisztánba?...
 
A Filmmúzeum is ismétel, kilenckor sajátságos emberi Játsz/ma tanúi lehetünk. Unatkozó bankárgecinek a bátyja szervez sajátságos szülinapi ajándékot. Ahogy a Beatrice mondta volt, "kezdődik a játék, a tét az életünk!"
 
Leégett a kizárt meleg pap temploma Jászberényben - Mint a viccben: "azannya, ilyen csúnya öngyulladást még életemben nem láttam!"

Négy gyereket hagyott magára saját pisijükben éhezni a bulizni vágyó brit anya -  Ha hív a tánc, a zene, semmi se fontos, csak a ritmus legyen pontos! LOL!
 
A Viasat egy japó horror remake-jét ismétli 23:10-kor. Jennifer Connelly-nek sosincs szerencséje: a Rekviemben sekszre kényszerül a narkóért, itt meg elönti a lakását a fenti (lakatlan) lakásból szivárgó Fekete víz.
 
Kitiltották a partizókat az angol temetőből – nem baj, legalább több idejük lesz odafigyelni a húgyban fetrengő kölykeikre :DDDD Gyökerek.
 
Meghatározott időközönként (ma például 0:10-kor) és meghatározott helyeken (jelesül az M1-en) a tévéadók kötelesek leadni egy-két toleranciamesét. Kenan és Milan, a meleg pár története annyiban más az ilyenkor elvárható közhelygyűjteményektől, hogy egyikük szerb, a másik muszlim, ráadásul épp dúl a balkáni vérontás. Mi más is maradhatna nekik? Irány Nyugat!
 
Nem indulunk az Eurovízión, nincs rá pénz: "A MTV-nek jövőre nem lesz ilyesmire pénze, az elvonások miatt a közvetítésről is lemondott." - Hála az égnek. Hahaha, pedig mekkora poén lenne, ha a The Kolin a Jimmy-vel indulna, és összefutna például a 2007-es ukrán jelölttel! Micsoda jogviták lehettek ott volna! :DDDDD Vagy lehet hogy mégsem, ezek az ukránok nem sokat tárgyalnak :D
 
Én meg azzal zárom a mai napot, akivel indítottam, nesztek még egyszer Florinda Bolkan:
 


VASÁRNAP, OKTÓBER 25.:
MEGBILINCSELTEK A HIT FOGSÁGÁBAN

Nem tudsz mit kezdeni a gyerekkel? Tedd le nyolckor a hülyítődoboz elé (NEM a blogom, hanem a tévé elé, ez fontos, mert életre szóló károsodások érhetik, ha engem kezd olvasni). Az RTL Klub a Verdákkal könnyít a lelkünkön és a programválasztási dilemmánkon. De mi csak keressünk tovább! Szintén nyolckor egy PC-s játék feldolgozása-ismétlése az HBO-n. Ha azt mondom, hogy a A kopasz bérgyilkos kalandjai, akkor nem sokan kapnaka fejükhöz (maximum parókát igazítani), de ha benyögöm hogy Hitman, akkor máshogy kapnak oda. Hát persze, ezzel játszott a fél világ. Az idő még mindig nyolc óra, a csatorna a Cinemax, a téma a vallás és a szerelem viszonya. Jehovista leányzó belezúg egy "hitetlenbe" a kérdés, mit választ: önmagát és az érzéseit, vagy a látszatjóemberséget A hit fogságában. A TV2-n egy kis fajok közti seksz: nyolc után öt perccel King Kong cserkészi be a lompost Naomi Watts-nak, aki amilyen jól indult annyira kezd mellényúlni a szerepeivel - vagy ő, vagy az ügynöke a hibás. Fél kilenckor az MGM-re kapcsoljanak, akik a fiatal Tony Curtisre és a hasonlóan jó karban levő Sidney Poitier-re kíváncsiak: hőseink jelen esetben A megbilincseltek, akik egy balesetből kifolyólag jutnak ki a rabomobilból, és életüket összeköti a fém (nem a metál, hanem a ténylegesen abból készült karperec). A film olyan, mint a főszereplői: fekete-fehér, és klasszikus.

Vannak, akik már döntöttek, és az Extázist választották, ahogyan például a Filmmúzeumon kilenckor látható elrettentő példák, akik "saját elveik szerint akarnak élni. Jelszavuk: gyorsan, intenzíven, és a törvény határát súrolva." Igenám, csakhogy elfogy a pénz, ezért egyikük felfedezi, hogy ő egy közepesen híres köcsög zabigyereke, és ráveszi a haverját, hogy játssza el az ő szerepét, és szedje el a papa minden pénzét. Közepesen unalmas sztori, dettó ez megy a megvalósításra is.

Az M2-n
egy újabb kötelező tiszteletkör kilenckor, amit ezredszere is szívesen lefutunk: ez Bacsó Péter Tanúja, ami (bár a diktatúra alatt készült, és dobozban hevert, ) úgy összefoglalja a mindenkori magyar létet (a Tizedessel együtt), ahogyan azóta se senki (pedig azóta már elvileg demokrácia van vagy mi, meg művészi szabadság is). Ne feledjük azt se, hogy a film rendezője már nincs velünk. Nézzük meg Pelikán csetlés-botlását, nevessünk nagyokat, és felejtsük el a mostani Bástya és Virág elvtársakat. Van belőlük éppen elég :( Ebben a témában van még, éjfél előtt öt perccel kezdődik Czakó Gábor Beavatása a Dunán, a mostani adás témája természetesen a forradalom.
 
Tíz után hat perccel a HírTV-n a forradalom áldozataira emlékezhetünk, akiket sokszor épületek tetejéről, orvul lőttek le a még lappangó ávósok, a hivatalos szervek pedig utólag beírhatták, hogy Gyilkosság lövés által, úgy Pesten, mint esetünkben Zalaegerszegen. :( Az AXN-en tízkor egy nyolcvanas évekbeli "klasszikus", a Szellemirtók 2. része. Akkoriban nem voltam elájulva tőle, hihetetlen mekkora hivatkozási alap lett ebből is. Korrekt szórakoztató film, másfél órára kikapcsolsz, de ennyi és nem több. Oké, ez elég is, de a Szomszéd nője-filmek pld. tudják ezt is, meg az életbölcsességet is. A Szellemirtókat inkább az Indiana Jones-filmekhez sorolnám, mint az életbölcs vígjátékokhoz.
 
Az M1-en egy ajánlott doku egy bátor dán nőről, aki egy régi repülőgépen járja be a harck dúlta Afganisztánt, dacolva az amerikakkal és nem félve a táliboktól, csak hogy egy kis Mosolyt csaljon az emberek ajkára a háborús övezetben. Egy érv szól ellene, az időpont, ugyanis 23:20-kor adják. Szintén az időtényező a fő visszatartó erő a TV2 esetében is, akik hajnali fél kettőre tették a Raboljuk el Sinatrát című igaz történetet feldolgozó alkotást. Én egyet nem értek, ha már elrabolták, miért nem ásták el valahova, így megkímélték volna a világot a Bono-Sinatra duettől.
Kulcsszavak: 1956, The Kolin, Florinda Bolkan

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés