2013. 11. 09.
"Ha én csinálom, akkor feminizmus" – Amanda Palmer-interjú + ajánló (nov. 9-10.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Túl az újjászületésem első (de legalább erőteljes!) másnaposságán az A38 backstage-ében találkoztam Amanda Palmerrel, és sikerült őt mikrofonvégre kapnom (persze nem úgy), valamint rávennem egy kis tévéműsor-ajánlásra. Az interjúnál ott tartózkodott egy Közelebbről Meg Nem Nevezett Zenei Blog egyik újságírója is.

 
HÜLYÍTŐDOBOZSzevasz ribanc, megy a butik?
AMANDA PALMER – Ez nekem szól?
HÜLYÍTŐDOBOZ – Neked, te ribanc.
AMANDA PALMER – Úgy érzem a beszélgetés fonalát ilyen tónusban nem érdemes folytatni.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Már megint játszod az értelmiségit?
AMANDA PALMER – Ez nem értelmiségieskedés, de ha te egy interjút akarsz velem készíteni, akkor elvárom, hogy egy bizonyos stílust velem szemben...
HÜLYÍTŐDOBOZ – Ne ugass, te ribanc! Pont hogy te nevezted ki magad Amanda Fucking Palmernek, én csak továbbfejlesztettem ezt a te titulusodat. Arra válaszolj inkább hogy megy-e a butik?!
AMANDA PALMER – Miféle butik?!
HÜLYÍTŐDOBOZ – A te butikod! Azt mesélik webshopos butikot nyitottál mindenféle alternatív árucikkel. Mennyibe kerül egy Amanda Palmer-pólóval kombinált Neil Gaiman-bögre, mi?!
AMANDA PALMER – Én nem árulok semmiféle pólót. És különben is...
HÜLYÍTŐDOBOZ - Ne hazudj te ribanc! Itt a hajón is van egy merchandise-pultod, most néztem meg hogy ötezer forint egy Amanda Palmer-póló. De mindegy, akkor inkább beszéljünk erről a Grand Theft Orchestra-turnéról. Mi is akar ez lenni valójában?
AMANDA PALMER – Arról van szó hogy esélyt adunk a rajongóknak hogy közelebb kerüljenek a STÁRokhoz, azaz hozzám, mert rajtam kívül itt mindenki lecserélhető. Szóval minden nagyvárosban bárki feljöhet a színpadra zenélni másfél-két-három órát (persze előtte letesztelem hogy tudja-e a repertoárt), koncert után meg kezet fogok vele és kap egy pohár sört, ha meg valami fontosabb hangszeren játszott, akkor talán egy Neil Gaiman-bögrét is, de az autogram még neki sincs ingyen.
HÜLYÍTŐDOBOZ – …vagyis minden este mások a zenekar tagjai, akik nem elég hogy nem gyakorolták be veled tisztességesen a dalokat, de még ingyen is dolgoznak. Mondd, van neked bőr a pofádon mindezért pénzt kérni a közönségtől?
AMANDA PALMERMi az hogy, nagyonis, méghozzá nem is keveset. Már P. T. Barnum vetélytársa is megmondta hogy minden percben születik egy átverhető palimadár, na most azt képzeld el hogy ezeknek az ingyen játszó embereknek a nagy része finanszírozta a legutóbbi lemezemet a Kickstarteren, annyira hogy össze is jött egy milla. De ez még mind semmi, mert utána még meg is vették :DDDD


Legyen Ön is milliomos!

HÜLYÍTŐDOBOZ – Most hogy mondod rémlik hogy ez valóban így volt, ez tényleg súlyos, lehet nekem is kampányolnom kéne a blogunk támogatásáért, bár asszem a mi olvasóink okosabbak mint a te rajongóid és tuti nem küldenének egy fillért se, inkább elinnák. Ez a Kickstarteres ügy az egyik nagy kérdés egyébként nálad amin még Steve Albini is kiborult (a másikat, amikor verset írtál a bostoni robbantóhoz, azt most hagyjuk, az csak szimplán szánalmas volt, de legalább nem kértél érte pénzt). Vegyük sorra: a rajongóid hozzádvágtak egymillió dollárt, utána megvették a lemezt amit ebből a pénzből felvettél, és te még arra se vagy képes hogy összehozz nekik egy működő turnézenekart profi zenészekből? Egymillió dollár, basszus, ennyit talán még Kevin Shields se költött a Loveless-re, mégis majdnem csődbe ment a kiadója, te meg ingyen kaptad és ahhoz képest letettél egy alulproducerált albumot, és akkor a turnéra most nem is térnék ki. Nálunk erre azt mondanák hogy TOLVAJBANDAHOLALÉ, ütemesen skandálva és anyázásokkal tarkítva, de én disztingvált vagyok és úgy kérdezem: szóval, mire is ment el az az egymillió dollár?
AMANDA PALMER – Na most oszlassuk el a félreértéseket. Őszintén fogok neked válaszolni, mert akármekkora egy tahó vagy, ez mégiscsak egy komoly kérdés amit feltettél. Igen, felvettük a lemezt, ami lehet hogy szarul szól, de óriási pénzek mentek el arra hogy ilyen szarul szóljon. Például hónapokra kibéreltük Hans Zimmer házistúdióját az összes cuccával együtt csak arra hogy csendet meg háttérzajokat vegyünk fel.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Te most azt mondtad amit én hallottam? Hogy ott voltatok a filmzenék egyik gurujánál, egy hangszerekkel telezsúfolt szobában és még csak nem is játszottatok rajtuk? Jól értettem?

AMANDA PALMER
– Jól értetted, de ezt te nem értheted. Nem játszottunk rajtuk, de az a csönd amit ott hónapokon át felvettünk, az fenyegető, szinte árad belőle a kihasználatlan hangszerek aurája és az élet beteljesületlen ígéretei, meg más ilyenek. Nem hallod, de érzed.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Oké, felvettétek a lemezt. Mire ment el a maradék lóvé?
AMANDA PALMER – Kellett reklámozni, beharangozni, klipeket forgatni, a klipekhez új ruhákat kellett vennem. Meg gyűrűket, nyakláncokat és rengeteg zsírkrétát meg filcet amivel baromságokat írtak a pucér testemre a rendezők, amit aztán le is filmeztek. Ja igen, vadiúj kamerákat is kellett venni mindehhez. Végül és utolsósorban, le kellett gyártatni a hanghordozókat. Ez volt a legdrágább.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Csak szólok hogy bár Magyarországon a legmagasabb az üres CD-k ára, neked még így is bőven olcsó.
AMANDA PALMER –A cédékkel nem is volt gond! Azzal már inkább hogy én híresen minőségi munkákat adok ki a kezem közül, és mindemellett ragaszkodom a bakelithez is. Tehát kiadtuk a lemezt audiofil, sűrített anyagú és speciálisan színezett vinylen is.
HÜLYÍTŐDOBOZ – El tudom képzelni. Gondolom ott még a csönd is máshogy érződik. Akkor menjünk is tovább: mi került a bakelitkiadáson ennyibe?
AMANDA PALMER – Limitált példányokról beszélünk, díszdoboz, kézzel számozva, és minden egyes dobozba beletettem egy hajszálamat meg a délutáni nyálamból is egy kicsit. Utána a saját véremmel írtam rá a számozást. Mert én ennyire alapos vagyok.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Leteszel ötszáz forintot és bármelyik csöves megcsinálja neked ugyanezt a Blahán vagy a Keletinél. Vagy akár pénz nélkül is, brahiból…
AMANDA PALMER – …és utána le kellett gyártatnunk a lemezjátszókat is.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Le kellett gyártatni a…A MICSODÁKAT?!
AMANDA PALMER – A lemezjátszókat. Mégis min játsszák le a hanglemezt ebben a mai MP3-korszakban?
HÜLYÍTŐDOBOZ – Ahogy én tudom, akinek van lemezjátszója, az vesz bakelitet, akinek nincs, az meg nem. Eleve hogy lehet valaki annyira segg hülye hogy megvesz valamit amit meg se tud hallgatni mert nincs hozzá való cucca?
AMANDA PALMER – Márpedig az én rajongóim akkora freak-ek, hogy van akinek csak ez az egy lemeze van, tehát az a minimum hogy legyen hozzá lejátszó is. Sőt, van aki minden lemezemnek külön lejátszót venne mert annyira tisztel engem. Aztán van aki vett öt példányt a limitált lemezből – lejátszóból, de ki se nyitotta őket, mert akkora freak.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Esküszöm hogy ekkora faszságot én még életemben nem hallottam. Nem tudom mit tolnak a rajongóid, de én is kérek belőle. Vagy inkább nem…mindegy, maradjunk a témánál. Budapesten milyen felállásban fog játszani az Orchestra?
AMANDA PALMER – Csupa-csupa ismeretlen magyar rajongómat sikerült megnyernem a célra, rengeteg volt a jelentkező akikből csak a legjobbak maradtak és mind-mind ismeretlen tehetség, akiket nálam láthatsz először, mind magyarok és mind éhesek a sikerre. [Béla bácsi megj.: lefordíthatatlan, de ezerszer elsütött poén a Hungary-hungry szavak hasonlóságára alapozva.] Tehát igenis, ez egy komoly kiugrási lehetőség, ami többet jelent nekik mintha az egyébként valóban horribilis gázsimnak akár csak az egy százalékáról lemondanék a javukra. Oké, abból a pénzből egy hónapig eléldegélhetnének az itteni árakon, de ez nem erről szól, hanem a lehetőség…
HÜLYÍTŐDOBOZ – Elég, köszönjük, ércsük mink eztet. Sorold fel akkor ezeket az ismeretlen tehetségeket.
AMANDA PALMER – Basszusgitáron például egy bizonyos Kiss Tibi…
HÜLYÍTŐDOBOZAz egy hülye sznob majom, igazán észrevehetné már magát. Amit mostanában csinál, az egyszerűen szánalmasan undorítóan rossz. Na mindegy, kik vannak még?
AMANDA PALMER – Lesz egy feltörekvő magyar előzenekar, valami Európa Kiadó And Friends vagy mi, most jelent meg a lemezük, tehát kell nekik a promóció egy náluk jóval nagyobb nevű és még nagyobb múltú STÁR előtt, én pedig nagylelkűen megengedtem hogy játsszanak előttem. Ki tudja, ha elég jók, akár még az én koncertembe is beszállhatnak…
HÜLYÍTŐDOBOZ – Ha már szóba került: úgy tudom, a fellépéseid rendszeresen csoportos kábszer-orgiákban és gangbangekben szoktak végződni, mivel sokszor volt már hogy meztelenre vetkőztél és beugrottál a közönség közé. Nem veszélyes ez?
AMANDA PALMER – Nem, mert mindig elkapnak a rajongók, nekem vannak a világ legjobb rajongói, igazi freak-ek :)))) Egyáltalán nem veszélyes pucéran közéjük ugrálni. Az én rajongóim mind tudják hol van a határ és mindig van náluk óvszer is!
HÜLYÍTŐDOBOZ – Jaja, On The Spot Eszter is ezt mondta Kairóban a Tahrír téren, aztán nézd meg mi lett a vége. Térjünk vissza az előbbi témára! Ott tartottunk hogy beugrasz a tömegbe, a rajongóid össze-vissza firkálnak alkoholos filccel és néha spontán csoport-sekszek alakulnak ki amiknek mind te vagy a középpontja. Érdekelne hogy ezt te hogy éled meg? Úgy értem, nem gondolod hogy amit csinálsz az a nők lealacsonyítása, sekszuális tárggyá degradálása? Nem mintha én nőnek tartanálak, de mégis, érted, some borders shouldn’t be crossed…
AMANDA PALMER – Szerintem meg igen. Le kell rombolnunk mindent a férfiközpontú társadalom értékeiből, még azokat is amik esetleg jók a nők számára. Ezt a seksz-emissziót egyébként még a Dresden Dolls nevű együttesemmel kezdtem el, de te gondolom nem is ismered őket…
HÜLYÍTŐDOBOZ – …márminthogy téged meg az akkori pasidat akit aztán lecseréltél egy befutott íróra. Már hogyne ismernélek titeket! Még évekkel ezelőtt Londonban két-három vodka-narancs után beestem valami pub-buliba ahol ti voltatok a főműsor. Borzasztó volt, komolyan mondom hogy rosszabb mint egy Quimby-Kiscsillag közös koncert egy vidéki hurkatöltő-fesztiválon. Ott ültél KFT-s pantomimfestésben az átfestett Kurzweil-ednél, és aszontad hogy "missed me, kissed me" vagy mi, miközben mindenféle artisták ugráltak körülötted…két percig ha bírtam, aztán elkezdett forogni a gyomrom és nem a vodkától mert azt bírom… :SS
AMANDA PALMER – Csak hogy tudd: a legjobb előadásunkon láthattad a leghíresebb számunkat, te vagy a hülye hogy nem hallottad meg az értékeit.


Idegen tollakkal ékeskedve
 
HÜLYÍTŐDOBOZ – Ami "értékeket" én hallottam benne az egy közepes hangszertudással eljátszott Pink Floyd-lopás volt, nem is értem hogy Waters hogy nem perelte ki belőletek az utolsó filléreteket is. De még mindig nem ez érdekel hanem az orgiákkal egybekötött seksz-koncertjeid. A férjed mit szól hozzájuk?
AMANDA PALMER – Neil megért. Ő egy megértő ember. Nekem van a világon a legjobb pasim, még a rajongóimnál is nagyobb freak, abszolút egy hullámhosszon vagyunk.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Komolyan nem zavarja hogy emberek ezrei látnak pucéron és írkálhatnak a meztelen testedre? Ez azért durva. Érted, hát még engem is zavar pedig nekem aztán tényleg semmi közöm hozzád, pusztán az esztétikai élmény…vagyis inkább: sokk… :SSS


...and JUSTICE free tits for all.

AMANDA PALMER – Még mindig nem érted: ez nem a szépségről szól, és főleg nem a zenéről! Pont elég ideig nyomatták hogy a szépség és a zene a lényeges és értékes. A mostani női előadók úgy vetkőznek hogy nem szépek, és úgy adják el őket zseninek hogy direkt rossz zenét csinálnak. Mégis mindenki megőrül értük!
HÜLYÍTŐDOBOZ – Igazad van, tényleg nem értem, és még mindig ugyanaz a bajom ezzel a jelenséggel. Mert ugyan Janis Joplin bevállalt egy-két meztelen fotót meg nagy dumát a színpadon, de csodás hangja volt. Vagy ott van Aretha Franklin, soha nem kellett kitennie a seggét, mégis láttuk-hallottuk hogy szép. Vagy Nina Simone, vagy Edith Piaf… Érted, ők NŐK, és többet tettek a nőkért mint te valaha is fogsz. Szerintem ez a feminizmus, hogy nem tolják az arcodba, mégis működik.
AMANDA PALMER – Le vagy maradva, kisöreg. A Vojnáról meg a Pussy Riotról hallottál már? Hogy mi a feminizmus, azt mindig a feministák mondják meg, akkor is ha az ellentétes a nőmozgalom régi elveivel. Én pedig azt mondom, hogy ha nem borotválom a hónaljamat, az egy kiáltvánnyal felérő gesztus, és ha kiteszem a vaginámat és a fanszőrömet, az meg színtiszta feminizmus. Ha te tennéd ugyanezt a színpadon a farkaddal, az sekszizmus volna.
HÜLYÍTŐDOBOZ – Hát te esküszöm tiszta hülye vagy!
AMANDA PALMER – Miért?
HÜLYÍTŐDOBOZ – Mert te kurva hülye vagy!
AMANDA PALMER – Te vagy a hülye!
HÜLYÍTŐDOBOZ – Ne ugass, ribanc!
KÖZELEBBRŐL MEG NEM NEVEZETT ZENEI BLOG – Ez az! Mondd meg neki, mint a János Pápa a TV-ben!
HÜLYÍTŐDOBOZ – ?
AMANDA PALMER – ?
HÜLYÍTŐDOBOZ – Mit mond ez?
AMANDA PALMER – Miről beszélsz, ne haragudj?
KÖZELEBBRŐL MEG NEM NEVEZETT ZENEI BLOG – Hát amikor János Pápa a TV-ben kiátkozta a 18+ Bőrfejő Ókonnort aki még vetkőzött is és a saját lányával kavart…
AMANDA PALMER – A Bőrfejő Ókonnort?...
HÜLYÍTŐDOBOZ – Aki vetkőzött?...
KÖZELEBBRŐL MEG NEM NEVEZETT ZENEI BLOG – Hát igen, tudod, aki széjjeltépte a pápafotót élő adásban, a Pápa meg erre kiátkozta…
AMANDA PALMER – Jól van, persze, Bőrfejő Ókonnor, jól van, persze...
HÜLYÍTŐDOBOZ - Uramisten, ne játszd itt nekem az újságírót, te barom, legalább kimoshatnád azt a szar Oasis-pólót amit már tíz éve hordasz egyfolytában, akkor legalább nem lennél ilyen büdös. És különben is, ne beszélj olyan dolgokról amikhez az égvilágon semmi közöd sincs, például az alternatív zenéről! Te még rosszabb vagy mint Amanda! Megyek is el, szervusztok, beszélgessetek!



AmandAjánló:
Sziasztok freak-ek, csak miattatok jöhetett létre ez a koncert meg az ajánló is. Mindkettőt csak miattatok vállaltam be, elnézést is kérek az iménti interjúért, nekem semmi közöm nem volt hozzá csak a kérdésekre válaszoltam, azok meg, hát olyanok voltak, amilyenek!!! De ne is foglakozzunk az IRL trollokkal akik rockújságírónak hiszik magukat, kaptam egy listát még a kérdezz-felelek előtt, és kimazsoláztam nektek mindazt ami esetleg bejövős lehet, persze vasárnap este még mindig az lesz a legtutibb ha lejöttök az A38-ra és csapunk egy őrületes bulit! Hangszereket is hozzatok, sose lehet tudni...

SZOMBAT, NOVEMBER 9.

M1, 20:20: A zűr bajjal jár – Én nem tudom miért foglalkoznak folyton ezzel a Kickstarteres üggyel. Évekig utcazenéltem meg pantomimeztem mielőtt rájöttem volna hogy a rock-kabaré jobban megy nekem. Minden ember alkotó, az alkotó pedig mind egy-egy csodás jelenség, egy megismételhetetlen esemény. Persze vannak fokozatok az alkotásban, tehát aki az én rajongóm, az is lehet alkotó, de csak miután megvette a koncertjegyet vagy pénzt utalt a GayPalon keresztül. Minden alkotó egyenlő, de egyes alkotók egyenlőbbek.

RTL Klub, 22:20: A sárkány szeme – A másik amin állandóan megy a rinyálás, hogy vetkőzök, meg exhibicionista vagyok. Ez az interjú is csak erről szólt. Mintha nem erre vágyna titokban mindenki! Ez csak erről a filmről jutott eszembe, ami a machismo über alles megtestesítője Jean-Claude Van Damme-mal és Johnny Holmes-szal. Az jó hogy Van Damme már csak ilyen pornószínészekkel tud együttjátszani, persze a legjobb az volna hogy egyáltalán nem engednék MIKROFON kamera elé, hiába hogy jól néz ki.

TV2, 23:25: Rémbo fia – Az akciófilmek nagyon károsak, mert az erőszakot és a macsóságot népszerűsítik. Vagy ezt mondtam már?

M1, 22:25: Akusztik+ a Müpából – Ágnes: Lélekreszóló – Ha nem Amanda Palmer volnék, Ágnes szeretnék lenni! Az ő karrierje még nagyobb bakugrásokkal van tele mint az enyém, pedig az se semmi! Kezdte ugye ezer éve ezekkel a Meredith Monk-féle idegborzolásokkal Ágens néven, aztán jött egy hajfestés és hozzá a névváltás s vele a pop korszak Ágnes Vanillaként, ilyen is kell. Majd végül, majdnem mint én, megtalálta az arany középutat, elhagyta a Vanillát és verseket dolgozott fel. Nagyon tisztelem azokat akik pár lemezen belül ekkora váltásokra képesek. Ezt csak azért mondom hogy lássátok, követem én minden ország alternatív muzsikáját, tehát a tiéteket is. És ha nem Amanda Palmer lennék, akkor Ágnes volnék. De nem vagyok, mert Amanda Palmernek is lennie kell valakinek. Na az vagyok én ^^

MGM, 20:00: Nyasgem! – Én a szókimondás pártján állok, amint az sejthető. Épp ezért a Wayans testvérek munkásságát igen nagyra tartom, a mai filmművészet alfája és omegája amit ők csinálnak. Keenen Ivory eme korai munkájában a későbbi zsenialitásnak csak morzsái vannak, meg egy rakás uncool fickó is feltűnik benne (Isaac Hayes, Antonio Fargas), de minden Nagy Filmművésznél érdemes az alapoknál kezdeni, így a Wayans-fivéreknél is.

VASÁRNAP, NOVEMBER 10.

M1, 23:15: A Szlovén lány – Én nem is értem miért drámát csináltak a prostitúcióra kényszerülő egyetemista lány sztorijából. A kurválkodás, a testünkből élés igenis lehet hivatalos és komoly állás, ráadásul ez azonnal fizet és még iskolákat sem kell hozzá végezni. Nagy szerencse hogy egy magyar rajongóm megmutatta az ország legminőségibb hírportálját és lefordított egyet-kettőt az ottani cikkek-blogok közül, így én is láttam pozitív példákat a kurválkodásból élésre. A bloggereknek higyjetek és ne a pesszimista filmkészítőknek, akik úgy ábrázolják mintha a prostik élete csupa szenvedés, abúzus és addikció volna!!4

Film+2, 20:30: A párizsi diáklány – Ez meg egy ellenpélda a keresztény-katolikus világ tanulmánycentrikusságára, amivel szemben áll az iménti film önmegvalósítása. Sophie Marceau mutatja be, milyen is az amikor valaki mindent beáldoz az iskolai tanulmányaiért. Ne kövessük az ő útját és hallgassunk a szívünkre!

TV2, 0:30: Kísértetváros – Igazi gótikos horror, amiben Ricky Gervais egy tömeggyilkos fogorvost alakít, aki a rendelőjében sorra veszi a páciensei vérét, és néha még énekel is hozzá. Vagy az a Rémségek kicsiny boltja? Vagy Sweeney Todd?... Kit érdekel, vasárnap este én leszek a főműsor, ennek örömére egy vadi friss versemmel búcsúzok tőletek, aminek a címe

Szerelmes elégia a Pol Pot-hoz,
avagy
Majd a szakértők megmagyarázzák ezt is, harmadik rész

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég,
Mint Kékestető a vizeldében.
Gondoltam én:
Ha egyszer már írtam egy trollmágnes verset,
tudok-e egy  még egyet?

És hát, tudok. De nem, Pol Pot nem tudja-
-tényleg, mit nem tud a Pol Pot?
Hogy milyen a frissen sütött tojás íze?
Hogy mennyi a töketlen fecske repülési sebessége?
Hogy milyen az íze a PISZTÁCIA vaníliafagylaltnak?
Hogy MENNYI A KORSÓ SÖR A HÖRPINCÉBEN
meddig jár a korsó a kútra?
Hogy hod med be az a nad medve az oroszlán barlangjába?
Einstein összes tételét?
A TŐKÉT azt tudja, kérem a következőt.
...
gondolat.
...
Vajon látta Pol Pot a Titanic végét?
És ha igen, tetszett neki?
Tudja, mi lett a nyakékkel?
Szinte bizonyos, hogy nem.

De mit tud a Pol Pot, ha mindezeket nem?
Nem tudom. Csak egyet tudok…róla:
Ó te jó ég,
a Pol Pot de jól ég :DDD

Sziasztok, találkozunk vasárnap este a koncerten, az interjúkészítőnek meg csak ennyit:




bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés