2022. 04. 02.
Candid Travoltaire (ápr. 2-3.) + The Rest of 2021 vol. 22.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Candid Travoltaire (ápr. 2-3.) + The Rest of 2021 vol. 22.

 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, ÁPRILIS 2.:
ED SIRÁMAI
0
Imagine there's no SPOON Beatles.

Ajánlott:
Nyolckor meglepőt lép az HBO Noel Coward vígjátékának (Vidám kísértet) 1945-ös, David Lean-féle adaptációjával. Alkotói válságtól sújtott cinikus író (Rex Harrison) azzal nyerne ihletet aktuális könyve témájához (spiritizmus) hogy összehoz egy szeánszot a házukban. A szellemidézés eredménye az első feleség (Kay Hammond) váratlan „visszatérése” aki nem nyugszik bele férje továbblépésébe és egyre radikálisabb eszközökhöz nyúl hogy áthozza magához... Bár Coward nem volt 100% elégedett a Blithe Spirittel de az erényeit elismerte, olyannyira hogy Harrisont kinevezte a világ második legjobb komédiásának (természetesen önmaga után). Kései olvasók elcsíphetik holnap ugyanitt 11:40-kor (és reménykedjünk hogy a szerkesztők NEM keverték össze a 2020-as újrázással).

Talán érdemes:
Egy órával később (21:00) rövidke játékfilm az M5-ön Fenyő Miklós zenéjével és Jancsó Nyika operatőri munkájával. A Cha-cha-cha 1981-ből néz vissza a hatvanas évekre amikor még ama bizonyos volt az egyik „kötelező” (=ártalmatlannak ítélt) táncórai tananyag de a fiatalok szíve-lába már a rock and roll ritmusára dobogott. Így volt ezzel Gruber Ernő (Rudolf Péter) is aki igyekszik túlélni a kamaszság veszélyeit-kalandjait (iskola, szerelem, rossz versek írása). Ha már hatvanas évek akkor este tizenegykor Danny Boyle 2019-es dobása a TV2-őn ami azzal a feltevéssel játszik el hogy mi lenne ha egyvalaki kivételével mindenki varázsütésre elfeledkezne az egyetemes (nem csak pop)történelem egyik legnagyobb hatású csapatáról, a Beatles-ről (meg a cigiről és a kóláról is, de az itt mellékes). Az illető indiai származású, küszködő zenész (Himesh Patel) aki pont a globális áramkimaradás tabula rasája előtt tenné le a lantot de amint tudatosul benne hogy tényleg egyedül ő emlékszik a dalaikra, úgy dönt hogy saját szerzeményei helyett ezekkel próbál érvényesülni. A Let it Be vagy a címadó Yesterday ma is ugyanúgy működik, nem véletlenül éneklik ezeket (is) a tehetségkutatókban ahol pont arra a zsenialitásra nincs szükség ami anno a megírásukhoz kellett. Az X-faktor meg a többi elsősorban az átlagember 15 percnyi hírnevéről szól és arról hogy a közönség is elhiggye, ez neki is menne. Hogy ez mennyire nincs így azt akkor látjuk mikor barátunkat Ed Sheeran elviszi turnézni, de még ennél is beszédesebb mikor a gombafejűek dalai közé becsempészi a sajátjait amik bár nem rosszak de nincs meg bennük az a bizonyos szikra. Itt lesz végképp egyértelmű hogy az ötvenes-hatvanas években még nagybetűs, vérre menő Ügy volt a zene, sok hősi és dicstelen halállal. A mai kor több okból sem kedvezne a Lennon-McCartney ill. Jagger-Richards párosoknak, most a Sheeranoknak áll a világ, pont úgy és amiatt ahogy azt ő maga is kimondja. Ha már törlődés, 2022-ben ez nem is tűnik olyan elszállt dolognak, a Stones dalait már el is kezdték szelektálni a cancel culture jegyében (abba ne is menjünk bele hogy egy Lennon-szinten öntörvényű és őszinte művésszel mit csinálnának ma az SJW-k). Csak a szerelmi szálba lehet belekötni, attól eltekintve Boyle úgy tűnik továbbra is releváns tud maradni, szemben a vele kb. egyidőben befutó Guy Ritchie-vel.

Talán ismétlés, talán érdemes:
Háromnegyed tizenegykor a Szóljatok a köpcösnek! 2005-ös folytatása a Filmcafén. Mindenki csilipalmerét, John Travoltát itt producer barátja győzködi hogy forgasson róla és felfedezettjéről (Christina Milian). Palmer csak addig bizonytalankodik míg az illetőt ki nem lövik mellőle, utána már eldönti hogy márpedig csakazértis befuttatja a kiscsajt, kerüljön bármibe is. A Csak lazán! pont nem az: nagyon igyekeztek hogy minden legyen benne a STÁRoktól kezdve a vagány dumákig de az igazat megvallva az originál is elsősorban a Pulp Fiction farvizén lett kult. Annak a táncjelenetére örökké emlékezni fogunk de az itteni újrázást felejtsük el, viszont Dwayne Johnson így is zseniális a színészi-énekesi ambíciókat dédelgető meleg testőrként, ma már persze ezt se játszhatná el...

Hétköznapi sekszizmus rovat:
The Best of 2021:
Szabadnem–blog – „Ha nem segítem le a kabátját, bunkó vagyok; ha lesegítem, akkor szexista?” – Nyugi, majd A SARIATANÁCS az SJW-k eldöntik helyetted:
Ha a partner nem hagyja, hogy új emberekkel barátkozz, az bántalmazásÍGY IGAZ, és a legfőbb „bántalmazók” a patriarcha bíróságokon vannak:
Szerelmes lett a kéjgyilkosba, a kormány nem nézi jó szemmel: „Törvényben korlátoznák, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset.” – Brühühüüü, a papi nem engedi hogy megsimogassam az emberevő oroszlánt, BRÜHÜHÜÜÜ!!! Ha már itt tartunk:
Meghalt Amerika legtöbbet gyilkoló sorozatgyilkosa: „Samuel Little bevallása szerint 93 nő életét vette el, sok áldozatot sosem találtak meg.” – ...de gondolom még így is voltak női rajongói ahogy a Manson-követőknek és Ramireznek is :SSS
A Jonas Brothers autóból szólít le rajongókat – Majd elneveznek róluk is valamit:
Szexista beszólás inspirálta a híres új hullámos zenekar nevét – Különösen vicces ezt úgy olvasni hogy Debbie Harry-nek annak idején NEM volt baja a sekszista kizsákmányolással (Playboy-nyusziság, pincérnősködés a Club 54-ben) ha azzal a zenekarát (Blondie) népszerűsíthette. Utólag persze mindenkiről kiderül hogy a másik oldalon harcolt meg belülről bomlasztotta a rendszert :DDDDDDD
szexizmus – Egy szótól is megváltozhat a véleményed a nőkről: „(...) Hogyan befolyásolja a nőkről alkotott hiedelmeinket, amikor a zsidó-keresztény valláshoz kapcsolódó szavakkal találkozunk? (...) Azok, akiket vallási kifejezésekkel (...) feszítettek elő, hajlamosabbak voltak egyetérteni például azzal (...) hogy (...) a férfiaknak óvni és védelmezni kell a nőket. Azt az álláspontot is erőteljesebben osztották, miszerint a nők erkölcsösebbek, törékenyebbek, kifinomultabbak, mint a férfiak. A jóindulatú szexizmus előfeszítés hatására történő megnövekedett szintje a nőknél, a férfiaknál, a vallásos és a magukat ateistaként azonosító embereknél egyaránt megfigyelhető volt.” – Igen, a kereszténység a hibás nade keep calm, majd a sariatörvénykezés ezt a first world problemet is megoldja nektek, meg ezt is:
A katikázás, évikézés is szexizmus, zaklatás: „A munkahelyi zaklatás örök.” – ...és mindig férfiak követik el, még akkor is ha dicséretnek szánják: „Én a szexista magatartások közé sorolom a külsőre, a ruhára, a frizurára, az aznapi kinézetre tett „ártatlan” megjegyzéseket is (...).” – Azért érdekes ez a fejtegetés mert máskor meg pont a túlóvást és a hagyományos férfiszerepet erőltetitek:
Kinyitod az ajtót a párodnak, de nem véded meg a mellráktól?: „Kedves férfiak! Itt az ideje beszélnünk valamiről.” – Szóval „nem kell az a rohadt virág”, meg „takarodjunk ki a p***tokból” de mi vagyunk a hibásak ha nem ismerjük fel elsőre a mellrákot, és ezek után ezerrel megy a sírás hogy where have all the good men gone. Értem, vagyis dehogy...
 

VASÁRNAP, ÁPRILIS 3.:
ALL SHOOK UP...
0
...in black & blue light.

Talán érdemes:
Nyolckor idei krimi a Film Now-n Liam Neesonnal aki a Blacklight-ban sokadjára hozza a Taken-beli megszokottakat (bár nem olyan halálos iramban). Karaktere, Travis BICKLE Block visszavonulásra készülő titkos ügynök akit főnöke rángat vissza lánya és unokája mellől némi utolsó akcióhősködésre. A célpont lázadó fiatalabb kolléga aki – minő meglepetés! – a fejesek sötét titkairól rántaná le a leplet. Mivel az utána küldött likvidátor szintén az igazság megszállottja ezért innentől már magáért (és családtagjaiért) is küzdenie kell. Kiszámítható darab amiből elég volna másfél óra, de egynek így is elmegy, egy órával utána kilenctől a Sebhelyes után Megtört városba látogathatunk a TV4 segítségével. Itt dolgozik a kegyvesztett rendőr Billy Taggart (Mark Wahlberg) is, immár LUSTA private dick-ként mígnem maga a polgármester (Russell Crowe) tér be hozzá. A visszautasíthatatlan ajánlat lényege: derítse ki hogy felesége (Catherine Zeta-Jones) megcsalja-e. A biztosra menés az újraválasztásához szükséges de mivel politikáról van szó, a magándetektív hamarosan jóval felette álló játszmákban lesz beáldozható figura: rá akarják kenni a szerető halálát aki ráadásul a rivális jelölt kampányfőnöke is... Féléjfél előtt öt perccel tavalyi horror a Mozi+-on melyben szelfibűnöző csajszi (Daisye Tutor) lesz online bullying áldozata. A látszólag tökéletes életet élő lány a családját sújtó betegség miatt hagyja ki legutóbbi élőzését hogy helyette nővére házát és kutyáját őrizze. Ekkor találja be egy rejtélyes telefonáló, feltehetően a környékbeli kutyagyilkos aki nemrég tért át a gazdik ritkítására és Miának meg kell oldania az illető netes és egyéb feladványait ha meg akarja menteni azokat akik fontosak neki. A Pánik élő adásban előképei a Fülke és a Fűrész voltak, na meg a Sikoly legelső (és sokat parodizált) telefonos jelenete. Hát igen, azóta fejlődött a visszájára fordítható technika és Jennifer Harrington szemlátomást a social media kritizálását tűzte ki de ahhoz át kellett volna engednie a forgatókönyvet másnak (meg Tutor helyett is jól jött volna egy karizmatikusabb egyén), így a Shook kissé campbe hajló tinislasher maradt (de annak legalább rövid).

Zene” és „film” rovat:
The Best of 2021 Vol. 2.:
Szemtelenül másolja a Stranger Thingset az HBO új sorozata – Ma már az a meglepő ha NEM lopnak valahonnan:
A Netflix misztikus sorozata szégyentelenül másolja a Harry Pottert: „Három testvér a démonok ellen. Megnéztük a Locke & Key második évadát.” – Nem baj, lesznek valódi remake-ek is:
Pszichopata exek szelleme rombolja a szerelmet: „A Netflix elvisz minket Manderleybe, és ott is hagy a rémületben.”Év filmje. Ja nem az:
szmk – Mozgókép – Hitchcock light: „A Manderley-ház asszonya nem hozta el a várt október végi borzongást.” – Tényleg, Hitch sem bánt kesztyűs kézzel a stábbal, ideje eltörölni őt is:
2024-től csak azok a mozik kaphatják a legjobb filmnek járó Oscart, amikben szerepet kapnak mellőzött kisebbségek: „A filmvásznon és a stábtagok között egyaránt.” – ...és ettől automatikusan minden sokkal jobb lesz. Ja nem.
Nem forgatják újra Armie Hammer jeleneteit a Halál a Níluson című filmben – Nem is kell, elég lesz csak átnevezni ^^
A színház kicsit uncsi” - Feltettek néhány villámkérdést a Való Világosoknak: „A színházat annyira nem szeretik, de ambícióik vannak. Az egyikük szerint simán el tudna vezetni egy Való Világot is.” – Azt én is. Bele a nézettségi gödörbe :DDDDDDD

VISZLÁT HÉTFŐN (és a faszbúkon)!

Kulcsszavak: rest of, 2021

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés