2023. 04. 24.
Árnyékos félprofil (ápr. 24-25-26-27.)
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Árnyékos félprofil (ápr. 24-25-26-27.)

 

 

 

 

 

 

HÉTFŐ, ÁPRILIS 24.:
BRIAN ÉLETE…
0
a téglagyári megállóban.

Ajánlott:
A Cinemaxon nyolckor (vagy holnap ugyanitt 13:15-kor) 2015-ös doksi a hetvenes évek “Új Hollywood”-jának markáns, de visszahúzódó képviselőjéről. Kortársaihoz (Coppola, Lucas, Scorsese vagy Spielberg) képest Brian De Palma kevés interjút ad, ideje volt hát hogy valaki őt is megszólaltassa. Noah Baumbach és Jake Paltrow ötösre vizsgáznak mert alanyukat hagyják beszélni, ő pedig elmeséli úgy az egyértelmű hatásait (Hitchcock) mint a kevésbé köztudottakat. Utóbbiak közül a legemlékezetesebb hogy sebész apja keveset volt otthon így néha a kis Brian ment be hozzá, akár a műtőbe (hát innen ered az a sok vér). A portré úgy lesz teljes hogy mikrofon elé kerülnek azok is akik játszottak a filmjeiben (Sissy Spacek, Mark Hamill, Kurt Russell).

Talán érdemes:
Kilenckor szintén életrajz a Filmbox Premiumon de már művészi formában. Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow) úgy vált fogalommá ahogy Ian Curtis is, idő előtti, saját maga által választott lezárással. Ebbe nála is nagyrészt a korai elköteleződés játszott be: a szintén költő Ted Hughes-zal (Daniel Craig) Cambridge-ben jöttek össze és eredetileg a férfi volt közülük a híresebb. Ezzel sajnos (vissza)élt de félrelépésein túl ott volt még Plath zűrös múltja (az itt csak utalásként elejtett eletrosokkos kezelés). Összegzésképp Christine Jeffs műve emlékeztető arra a korra amikor Paltrow-t nem a botrányaival azonosítottuk ahogy Craig-et sem James Bonddal. Ugyanabban az időben (21:00) Mészáros Márta-alkotás a Magyar Mozi TV műsorán melyben téglagyári munkásnőre (Monori Lili) vet szemet manipulátor főnöke (Jan Nowicki) SPOILER de a lányban végül felülkerekedik az önállóság SPOILER VÉGE. A Kilenc hónap elég bátor volt a maga idejében (1976) és hát ma sem sűrűn látunk szülést meg vele járókat premier plánban (talán nem is baj).

Ma is TANULTAM leszartam valamit rovat:
Hogyan káromkodunk hatásosan? Magyar szavakat is vizsgáltak, íme az eredmény: “Lágy hangokkal nehéz káromkodni. Ez a szó szoros, fonetikai értelmében értendő. A Londoni Egyetem két pszichológusa hangtani szempontból vizsgálta meg néhány egészen különböző nyelv (köztük a magyar) szitokszavait.”LESZAROM works every time:
8 nehéz magyar szó, amit a legtöbben rosszul írnak - Neked sikerül? – Hát hogyne, főleg egyet: LESZAROM!!
Mit jelentenek a színek a töltőn? – Azt hogy LESZAROM:
ma is tanultam valamit – Milyen színű a tükör? – Onnantól hogy LESZAROM ez is barna.
Kiderült, miért festik fehérre a legtöbb repülőt: “Több oka is van.” – Melyek közül a legfőbb hogy így jobban látszik rajta a LESZAROM:
Két új, a Földhöz félelmetesen közeli fekete lyukat találtak – Ha már ott vannak, mindkettőt LESZAROM.
Olyan dolgot találtak egy lakatlan szigeten, aminek egyáltalán nem kellett volna ott lennie – Lásd fentebb…
TÉNYLEG BÜDÖSEK LENNÉNK DEZODOR NÉLKÜL?LESZAROM és maradok a fokhagymánál ^^
Az egyik legundorítóbb középkori tragédiában német nemesek tucatjai fulladtak bele egy pöcegödörbe – …and nothing of value was lost that day, mert: “VI. Henrik német király egy földvita rendezése céljából hívott össze gyűlést Erfurtba 1184-ben, de az esemény végül nem emiatt maradt emlékezetes.” – Hanem azért mert LESZAROM a Trónok harca is megörökítette. Ja nem :DDD

 

KEDD, ÁPRILIS 25.:
SLEEP LESS IN SEATTLE PRAGUE!
0
Maradok HŰTLEN divatos HÍVE hátvédje.

Ajánlott:
A Cinemaxon nyolckor újabb Faust lecke cseh barátainktól, Svankmajer bábjai helyett hús-vér színészekkel, valóban létezett személyre építve. Jiří Arvéd Smíchovský (Michal Kern) olyan magas szinten művelte az okkult-ezoterikus vonalat hogy a tömeg számára nem lehetett kétséges az ördöggel való cimborasága, megítélését mégis a földi gonosszal kötött paktumai nehezítették. Elsőként a nácikkal kollaborált és juttatott a kezükre sokakat – de így tudta megmenteni a koncentrációs tábortól Stepán Placeket (Sasa Rasilov) is. Ő aztán kéz kezet most alapon kijárta hogy Arvéd halálbüntetését életfogytiglanra változtassák, és mivel a jó szaki minden rendszerben az, a foglyot a kommunisták is a maguk céljaira használták (ugyanarra amire a németek). Cserébe luxuskörülmények között tartották és a kutatásaihoz is megkapta amit kért (ritka fóliánsok, stb.). Misztikus-mágikus finomság, Jakab Róberttel még magyar szál is van benne, nézzétek!

Talán érdemes:
A fennmaradó programok fashion-közeliek lesznek, előbb kilenckor egyszer használatos Hallmark-ökörség (Divatosan a tiéd) romantika-függőknek a Story4-en. Ebben öltözködési tanácsadó csaj cseréli hazatértekor nagyvilági ruhatárát a grunge kockás ingeire – vagyis nem egészen mert nem bírja kihagyni hogy gatyába rázza Seattle-ben megismert pasiját. 23:05-kor is (részben) modelleké lesz a terep a Magyar Mozi TV-n de már a kelet-európai rögökön amik a kétezres években is elég göröngyösek voltak. A közöttük tekergő Fény ösvényeit kétkezi ötvös (Cserhalmi György) és kifutókszépe (Cseh Annamária) rója magányosan, egyik tragédiából a másikba botorkálva SPOILER a végén bekövetkező katartikus találkozásig SPOILER VÉGE.

Greta Thunberg rovat:
Kifizetődő a világ megmentésén fáradozni: David Attenborough-nak jól jövedelmez: “A 96 éves műsorvezető percenként 3342 fontot (mintegy másfél millió forintot) keresett a legutóbbi tévéműsoraival.” – De jó is az efféle hangulatkeltéseket ott olvasni ahol Greta Thunberget rendszeresen szentté avatják:
Tiszteletbeli doktori címet kapott Greta Thunberg: “Összesen 30-an kapnak ilyen kitüntetést.” – ...és még csak iskolába sem kellett hozzá járnia. Amúgy tévedtem a szentté avatással, az még odébb van:
Greta Thunberg tiszteletbeli teológus lesz egy finn egyetemen a “prófétai munkássága” miatt – Bezzeg a white male privileged David Attenborough, Jacques Cousteau és Gerald Durrell!!!44!4!
Greta Thunberg: Még soha nem voltam részeg – A szüleinél viszont ez nincs kizárva :SS
Kérlek, írj nekem a kisfarokenergia@legyenéleted.com-ra - válaszolta Greta Thunberg a provokáló influenszernek: “Andrew Tate azért kérte el a klímaaktivista emailcímét, hogy elküldhesse neki 33 autója teljes listáját.” – ...amiket most remélhetőleg le is foglaltak. Instant karma level over 9000!
Greta Thunberg szerint a nőnap nem ünneplésre, hanem tüntetésre való: “Nem hagyományos megközelítés.”Egyrészt nincsenek már nők, másrészt bőven elég nekünk egy paprikakinga, még jó hogy vele szemben:
Greta Thunberg nem akar politikai pályára lépni, mert az “túl mérgező”: “A most 19 éves klímaaktivista azt mondta, sosem akart egy globális mozgalom arca lenni.” – Bár saját bevallása szerint nem volt részeg, de megint vizet prédikál és bort iszik:
Greta Thunberg szerint a társadalom elvárja a politikusoktól, hogy hazudjanak: “A Glastonbury fesztivál színpadára állt ki ezúttal a környezetvédelmi aktivista.” – Hát igen, a fesztiválok a környezetvédelem, a mértékletes fogyasztás valamint a straight edge melegágyai. Ja nem.

 

SZERDA, ÁPRILIS 26.:
WHO YOU GONNA CALL?
0
You’d better call SAUL Jane!

Talán érdemes:
Az HBO-n örökzöld téma 2022-es feldolgozásban (Hívd Jane-t) este nyolckor. Veszélyes terhes chicagói fiatalasszony (Elizabeth Banks) húsbavágó problémáját önszervező nőtársai oldják meg vezetőjükkel (Sigourney Weaver) és ha már így alakult, ő is belép hozzájuk hogy így segítsen sorstársainak. A Jane-ekre nagy szükség volt az abortuszt tabuként kezelő hatvanas évektől kezdve egész 1973-ig, a fordulópontot a Roe v. Wade hozta el de a mostani viták-bírósági döntések tükrében nincs kizárva hogy újra feltűnnek a Call Jane-kártyák. Ebben is van magyar vonatkozás (a direktrisz Phyllis Nagy), egy órával később (kilenckor) már hazai ritkaság a Magyar Mozi TV-n, kicsit a 80 huszárra hajazva, annyi eltéréssel hogy ezúttal a Thököly-felkelés után szétszéledtekről van szó. Ahogy Japánban a gazdátlan szamurájok, az itteni katonák-nemesek is féllegális tevékenységekkel tartották fenn magukat. Trombitás (Csoma Zoltán) gazdája is ilyenekből él de nem versenyezhet a született bűnözőkkel akik végeznek vele, a fiatalembert is csak hangszere-nótái miatt hagyják meg. Érdekesség Koltai Róbert komoly szerepe, ha még Ragályi Elemér operatőrködését és a Fonográf zenéjét is hozzávesszük, egyértelmű hogy ez a mai legjobb program. Ugyanabban az időben (21:00) a mindigjó Denzel Washington rendezése a Viasat3-on amiben a leadet is elvállalta. A Kerítések bár dagályos (135 perc) de attól eltekintve jobb mint Crowe minapi ilyesmije, leginkább hétköznapi karakterei miatt. A szegregáció kellős közepén járunk, Troy Maxson (Denzel Washington) amerikai-futballista múltja után kétkezi melóval igyekszik előteremteni a napi betevőt feleségének (Viola Davis aki jogosan kapta meg az Oscart itteni alakításáért) és két gyereküknek. Közülük az egyik zenei karrierről álmodik, a másik a papa nyomába lépne a pálya zöld gyepén… Érdekesség hogy színdarabként kezdte és a mozis siker után Washington és Viola a Broadway-n is előadták. Azóta persze már átestek a ló túlsó oldalára, nem csak az amerikai fociban:

Sportrovat:
The Football Edition:
Egy busznyi prostituáltat ígért Berlusconi, ha csapata megveri a Milant, vagy a Juventust – most betarthatja az ígéretét: “Most kiderül, mennyire megbízható az olasz politikus.” – Á, a focistáknak jut nő nélküle is…vagy erővel szereznek, ha mégsem:
Hatrendbeli nemi erőszak ügyében felmentették a sztárfocistát, két ügye függőben maradtMAGYARUL: megússza.
Gianni Infantino ezúttal egy szelfi miatt kényszerül magyarázkodni: “Sokan kritikát fogalmaztak meg a Pelé temetésén készített képével szemben.” – Bezzeg amikor Maradona holttestével szelfiztek a hullaszállítók, nem volt helye magyarázkodásnak. Mondjuk más miatt is bele lehetne kötni a FIFÁba, például az ökoszorongóknak:
Ürességtől kongó, légkondicionált sivatagi stadionokat hagy hátra a vb: “Bár a FIFA korábban bejelentette, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság teljesen karbonsemleges lesz, nagyon úgy tűnik, hogy a torna a vártnál több kárt okoz a környezetnek.” – De legalább az emberi jogok nem sérültek…oh wait:
Nem hittek a szemüknek: nagy a felháborodás, hogy szaúdi szponzora van a 2023-as női világbajnokságnak: “Emberi jogi szervezetek egymás után ítélik el a FIFA döntését.” – Ne rinyáljatok, majd Beyoncé énekel nektek a megnyitón! Luxus, foci, emberi jogok:
Szaúd-Arábiában lesz a következő El Clásico: “Vasárnap este játsszák a meccset.”Ronaldo likes this:
Ronaldo szaúd-arábiai bemutatkozásán arról beszélt, miért jött Dél-Afrikába – Legalább felszólalt az apartheid miatt is? :DDD
Biztonsági okok miatt évekig nem tartottak Irakban nemzetközi mérkőzést, most először megint: ketten meghaltak: “Több tucat ember megsérült, amikor több ezer jeggyel nem rendelkező néző megpróbált bejutni a stadionba.”FIFA VB when? LOL!!


CSÜTÖRTÖK, ÁPRILIS 27.:
KIÜLŐS KAZAH PRESSZÓ
0
Drágám, a túszok odalettek.

Talán ajánlott:
Hogy a kazahok sem olyanok amilyennek a Borat lefestette őket arra 21:50-kor jön a bizonyíték a Cinemaxra egy horror-komédiával ami címével (Drágám, ezt nem fogod elhinni!) még a gyanútlan mainstream-kedvelőket is bepalizhatja. Előrehaladott terhes felesége nyafogásától Dastan (Daniar Alshinov) a haverok közé és a horgászatba menekül. Balszerencséjükre pár maffiózó is a természet lágy ölére hurcolja a frissen elrabolt túszt akit véletlenül kinyírnak. A kis társaság ezt élőben látja ahogy a rosszfiúk is őket, a maradék veszélyforrásról a szintén arra járó, kedvencét megbosszulni akaró pszichopata gyilkos gondoskodik. A Zhanym, ty ne poverish (vagy Sweetie, You Won't Believe It) bő nyolcvan perce mindent bevet a rekeszizmaink vagy simán a gyomrunk ellen, legyen szó vérontásról-altesti poénokról, mégis lehetetlen nem szimpatizálni azzal ahogy Yernar Nurgaliyev levezényli ezt az agymenést Azamat Dulatov kamerája előtt.

Talán érdemes:
A Viasat3-on újabb black sport movie kilenckor de már 2005-ből, kosárlabdával – és anélkül. Gyakran hallunk sztorikat arról hogy a sulik sportSTÁRjait alkalmasint átrugdossák a legnehezebb vizsgán is de Carter edző (Samuel L. Jackson) megtette amire sokan vágytak. Mikor a kosarazás egyéb tanulmányi eredményeik kárára ment, ő szemrebbenés nélkül kispadra ültette maximálisan teljesítő csapatát és még a tornatermet is lelakatolta. 22:50-kor Sas Tamás klasszikussá érett 1998-as dobása a Magyar Mozi TV-n amihez “csak” jól megválasztott technika illetve hétköznapi helyszín kellett. A másodikkal kezdünk ami egy Presszó valahol a(z akkor még nem így hívott) bulinegyedben, ennek asztalát és a köréje verődőket követjük egyetlen fix állásból. Az elsőre randomnak ható, egy évet felölelő beszélgetésekből aztán szép lassan összeáll a teljes kép, például az egyazon pasit szerető három nő és az általuk felbérelt Professzor – így kell kevés eszközzel, kis költségvetésből jót csinálni, és akkor lássuk milyen amikor nincs az a pénz ami mentené a menthetetlent:

Star Wars rovat:
Mozi – Szomorú hírünk van a Star Wars-rajongók számára – …sőt, még annál is szomorúbb:
ROSSZ HÍRÜNK VAN A STAR WARS-RAJONGÓKNAK – …aminek mindenki más örülni fog:
Leállították a legújabb Star Wars-sorozat forgatását …and nothing of value was lost that day, bőven elég az a dömping ami most van:
A Jar Jart alakító színész jedi lovagként tért vissza a Mandalóri-sorozatbanJar Jar spinoff when? LOLXD!!!44! Ne nevess, még ez is megvalósulhat:
Folytatást kap a Star Wars: Jedihistóriák: “A kapcsolódó panelbeszélgetésen az is kiderült, hogy az alkotó Dave Filoni az élőszereplős munkái mellett miért ragaszkodik még mindig az animációs történetek készítéséhez.” – Az a baj hogy ő sem áll meg itt:
Itt a Mandalorian 3. évadának előzetese: “A Star Wars univerzumban játszódó sorozat újabb, március 1-én induló évadában folytatódnak a fejvadász és Grogu, azaz Baby Yoda kalandjai.”Év sorozata…ja nem:
Túl sokáig már nem lehet emelni a tétet a Mandalorianben: “A most véget ért harmadik évaddal a Mandalorian magányos űrwesternből galaktikus háborús filmmé változott. Még mindig ez a legjobb felnőtt mese streamingen, de Pedro Pascal és Baby Yoda kapcsolatából nehéz lesz többet kihozni a jövőben.”“Felnőtt mese”? Remélem azért pornó nem lesz belőle:
Pedro Pascal nem hajlandó a mandalóri hangján beszélni a rajongókkal, mert szerinte az a hálószobába való – Egyetértek vele, jobb az ilyeneket négy fal között tartani Lizzóval és Jack Blackkel együtt.

VISZLÁT SZOMBATON (és a faszbúkon)!

Kulcsszavak: LESZAROM

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés