2023. 09. 11.
Tortaland Vins (szept. 11-12-13-14.)
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tortaland Vins (szept. 11-12-13-14.)

 

 

 

 

 

 

HÉTFŐ, SZEPTEMBER 11.:
ADD IDE A RIDDICKÜLT!
0
With friends like this, who needs family?

Talán érdemes:
A Cinemaxon nyolckor (vagy holnap ugyanitt 13:20-kor) ír sci-fi ami halmozottan hátrányos helyzetből indul: nem elég hogy found footage-ra épít de nulla költségvetésből készült. P. K. Dick rajongóinak így is bejöhet mivel a felállás kicsit az ő Man in the High Castle-jére hajaz. Különc, elárvult lánytestvér-pár (Emma Appleton, Stefanie Martini) feltalál egy szerkentyűt, ez a LOLA amivel jövőbeli rádió-, és TV-adásokat tudnak elcsípni. A felfedezés örömét (Dylan és Bowie zenéje) követi a nyerészkedés (merthogy előre tudják a sportfogadások kimenetelét). Titkukat nem őrzik eléggé és mert a II. V.H. környékén játszódik, a nem nekik szánt információk (közelgő bombázások) megosztása nem csak az életüket hanem a történelem menetét is megkavarja valamint a kémelhárítás figyelmét is felkelti. Közben az általuk bálványozott rockSTÁRok váratlanul eltűnnek, jelezve hogy valami véglegesen más lett... Kísérletnek abszolút érdekes (a „talált” szalagokat valóban régi kamerákkal vették fel), azt viszont nem tudom eldönteni hogy a nagyonmai, nagyonfeminista okosságokkal („Father always said gender divide is an artificial construct”) a jövőbe látásukra utalnak vagy csak full kretént tolnak. Egy órával később kilenckor Vin Diesel második legismertebb figurája a Film+-on. Bizony, Dominic Toretto végleg háttérbe szorította Riddicket (Xander Cage-et meg pláne), a pozitív hozadéka ennek annyi hogy mikor a modern Conan kalandjaira szánt pénz elfogyott, a színész egyetlen cameóval finanszírozni tudta. Ebből látszik hogy szívügye volt a dolog és emiatt sem lehet haragudni erre a 2013-as újrázásra. Riddicket rövid királykodása után újra elhagyatott bolygón találjuk ahol csak egy meglepően reális CGI-hiéna meg a fejére kitűzött vérdíj maradt vele. Ezt gyűjtenék be szedett-vedett bounty hunterek akiket rendes katonák követnek és nekik már másra (is) fáj a foguk. Az interplanetáris Robinson Crusoe azonban tud valamit amit vendégei nem: az errefelé nagyon ritka esőzések keltetőként szolgálnak a homokba rakott alien-predátor-skorpió keverék szörnyeknek. Öt perccel utána (21:05) kortalan dráma a barátságról a Viasat2-őn az Acélmagnóliákkal. Hat nő, egy szépségszalon az ott kivesézendő témákkal, a főcsapás egyikük (Julia Roberts) házassága, gyerekvállalása, betegsége (diabétesz) SPOILER majd halála SPOILER VÉGE. Csajos film, egyáltalán nem csak csajoknak, nem csak a STÁRparádé miatt.

Hétfő? #LESZAROM™.
The Oldschool Edition:
Kábelfektetés miatt dugult be a 11-es főút: „Budapest és Szentendre közötti szakaszon állt meg a forgalom.” – Hát igen, hétfő van, eljött a kábelfektetés ideje:
Ryan Gosling túl öreg Ken lenne? A színész frappáns választ adott: „A színész meglepően mélyen értelmezi az általa alakított ikonikus baba karakterét.”ÉN IS: LESZAROM ÉBERSÉG!!! progresszív elvtársak, mi ez az ageista hozzáállás hogy „túl öreg”?!
femina – 8 pozitív mondat, amit keveset használunk, pedig bizonyítottan boldoggá tehetjük vele a másikat – Nem kell nyolc mondat, elég egyetlen szó:
L – Íme a #1 szó,amiről azt mondják, minden kapcsolatban működik – L, mint LESZAROM.
STREAM – Volt egy szó, amit SENKI sem modhatott ki a Last of Us forgatásán – És van egy, amit bárki kimondhat: LESZAROM.
Tudja, miért utazott Mark Zuckerberg Magyarországra? – Azért hogy leszarhassam:
co – Téged ki irritál, kitől kapsz kiütést? – Senkitől, az összes idiótát LESZAROM:
Paris Hilton bikinis Barbie-ként jelentkezett be a nyaralásáról – ...avagy LESZAROM súlyosbítva azt, ami amúgyis.

 

KEDD, SZEPTEMBER 12.:
BRING BACK JEANNE!
0
Megosztod. És? Uralkodsz?

Ajánlott:
...bár a Cinemax 2 mindent megtesz hogy lemaradjunk Robert Bresson remekművéről merthogy éjjel fél kettőig tolták ki a kezdést. A rendezőtől elvárható moralizálás mostani tárgya Jeanne D'Arc pere amit a fennmaradt dokumentumokból, minimalista stílusban, amatőr szereplőkkel és naturalistán rekonstruál (a vádlottat gyakran kulcslyukon át kukkolva látja a néző). Máshogyan megrázó mint a Vétlen Balthazár de sznoboknak kötelező (felvenni).

Talán érdemes:
Az HBO-n friss miniszériát kezdenek nyolctól mely a címből (#BringBackAlice) sejthetően korunk hőseivel, a szelfibűnözős influenszerekkel foglalkozik. Ezt keresztezik az eltűnős-megkerülős-emlékezetkiesős vonallal merthogy a helyi közösség online STÁRja, Alicja Stec (Helena Englert) az akinek nyoma vész hogy aztán egy évvel később, lenullázott memóriával térjen vissza. Pillanatnyi bevillanásokból rakná össze múltja mozaikját amire a vele együtt eltűnt lány testvére is kíváncsi: azt gyanítja hogy Alicja többet tud Wera hollétéről mint amennyit megoszt vele. Ha már a Riddickkel szóba került, egy órával utána (21:00) megnézhetjük Ridley Scott franchise-ának sokadik leágazását a Moziverzumon. Az Alien vs. Predator műfaját tekintve prequel melyben A Halál a Ragadozó ellen a Déli sarkon harcol, időben a Predatorok után de az Alienek előtt. Weylandék jókora piramist találnak a jég alatt de mire megszervezik a felfedező-expedíciót, valaki már kiásta magát belőle. Ez egyben az említett két faj évezredes rituáléjának nyitánya is amiben az ember feladata (eddig) az volt hogy kihordja a chestburstereket. Paul W. S. Anderson iparosmunkája Carpenter Thingje mellett a régi adventure movie-k előtt is fejet hajt, a többiről meg Lance Henriksen jelenléte gondoskodik. Ha már földönkívüliek:

Kis hírek a nagyvilágból:
Arab űrszonda megy a Mars és a Jupiter közé, le is száll majd az egyik aszteroidára: „A tervek szerint 2035 májusában szállhat majd le a Justitia nevű aszteroidára az arab világ első ilyen küldetést teljesítő űrszondája, ami előtte több másik égitestet is megvizsgál majd.”ÉDES FASZOM hogy arrafelé a Földön már minden tutifrankó, csak a first world problémák maradtak:
Embert küld a világűrbe India, nem is olyan soká, és nem is egyet: „Évek óta dolgozik India azon, hogy embert juttasson a világűrbe, most belátható közelségbe került a küldetés indítása.”Wait, a challenger appears:
Ez a kínai csavar: két rakétával vinnének embert a Holdra, nem véletlenül: „Kínának jelenleg nincs olyan rakétája, amellyel képes lenne akkora terhet megmozgatni, ami egy Hold-küldetéshez kell az űrhajósok számára. Márpedig az ország ezt szeretné végrehajtani, ezért kétlépcsős megoldásban gondolkodik.” – Lőjék ki a Zembereket is két darabban, ágyúval:
Egy 10 km hosszú, 3 méter átmérőjű ágyúval váltanák ki a rakétákat, így tennék sokkal olcsóbbá a dolgok űrbe juttatását: „Őrült ötletnek tűnik, pedig nagyon is komolyan gondolja a Longshot nevű startup, hogy egy óriási, ágyúszerű eszközzel lőnének ki tárgyakat az űrbe – ezzel csökkentve az ezzel járó költségeket.”OCEANGATE & ELIZABETH HOLMES LIKES THIS Akkora nagy ötlet hogy cikk is voltmár róla miért f***ság az egész.
Valaki hulláknak nézte a meditáló embereket, ezért rendőrt hívott egy jógaórához: „Ennyire nehéz lenne megkülönböztetni a jógát a tömeggyilkosságtól?” – Hát ha nem sörjóga akkor igen. Ha már hullajelöltek:
40 percet vártak egy hullámvasút tetején, derékszögben, mire lehozták őket – videó: „Mindez 20 méteres magasságban, a southendi vidámpark "legnagyobb és legjobb" hullámvasútján.” – ...de még a legjobbnál is van rosszabb, lásd a felette levő hírt:
Tíz percen át száguldott hátrafelé megállíthatatlanul egy amerikai vidámpark körhintája: „Az áramtalanítás vetett véget a kellemetlen menetnek.” – Inkább az mint az áramütés!
Dzsingisz kán: hadvezér, vérszomjas hódító, szexszimbólum, feminista: „Bár sokaknak leginkább a hódításainak közel 40 millió áldozata ugrik be a nevéről, vagy hogy ma is rengeteg leszármazottja él, de a mongol császár kora egyik legnagyobb nőjogi harcosa is volt.” – Negyvenmillió hulla plusz a nemi erőszak által összehozott utódok kontra 1-2 engedmény a nőknek, ezzel Dahomey után meg is van a következő blockbuster. Idő kérdése és Pol Pot is kap egy életrajzot amiben CSAK a progresszív tulajdonságait emelik ki :SSS

 

SZERDA, SZEPTEMBER 13.:
SZARVASEMBÖR
0
Cselgáncsosabb ütemben!

Talán érdemes:
A Riddick ürügyén emlegettem de nyolckor jön a Halálos iramban 9. (!) része is az HBO-ra. Bár a karakterek némelyike meghalt, mégis él de Paul Walkerrel együtt a maradék kreativitás is sírba szállt, maradtak a Supermant megszégyenítő akciózások, az űrbeli autókázás (!!) és persze a falvédőbölcsességekkel tarkított elmélkedések. Dom Torettónak megint kell egy csapat, ellenfele a bátyja aki eddig említve sem volt és akivel az eltemetett sérelmek (apjuk elvesztése) is előkerülnek. Statham hiányát a CGI sem tudja feledtetni, a majd’ 150 (!!!) perc marha lassan telik és csak remélni tudom hogy az ebből befolyt összeget a következő Riddickre költik (és az nem ilyen lesz). Válasszunk helyette 21:00-kor kétéves horrort a Moziverzumon aminek semmi köze a Szarvakhoz bár ezt is állatias fejdíszről (Agancs) nevezték el és ebben is van zűrös gyerek. Őt iskolatársai bántalmazzák és alkoholista múltjával küzdő tanárnője (Keri Russell) szeretne segíteni neki. A srác egyre ijesztőbb így a nő bevonja seriff bátyját (Jesse Plemons) is de a vidéki drogproblémák mellé valami egészen mást is kapnak. Az Antlers az Amerikában honos wendigo-mítoszt vegyíti mai problémákkal (meth-függőség, bullying), Guillermo del Toro producerkedésével. Éles váltás: az biztos hogy Gerhard Richter, a festő művészete is ugyanazokat a kérdéseket generálja amiket bármelyik kortárs alkotóé. Blöff vagy elvontság? Tökmindegy, a tények magukért beszélnek, a számok meg főleg. Megírták, én is felhúztam magam azon hogy „élő művész képéért még nem adtak ennyit” (37 millió dollárt), erre már a plebs is felkapja a fejét – vagy legalábbis így gondolhatta Corinna Belz amikor teljes hozzáférést kért és kapott a morózus fickó belső köreibe. Róla a bő másfél óra alatt nem sok derül ki, a rosszmájúak szerint azért mert nincs minek kiderülnie. Hogy akkor miért érdemes este tizenegykor mégis az M5-re kapcsolnunk? A felesége és a vele dolgozók interjúi, na meg a Richter-rejtély miatt. Vagy nem tud, vagy nem akar megnyílni a kamera előtt de így is (test)beszédes a viselkedése: szemlátomást a „gyermekeinek” tartja a festményeit és nem leplezi le az összes kreatív folyamatot. Azt is írjuk a javára hogy Damien Hirst-tel vagy Jeff Koons-szal szemben ő nem fél bepiszkolni a kezét vagyis nem az asszisztensei dzsuvázzák össze a vásznakat.

Nevezzük át a káros dolgokat!
A pulykák miatt kellett megváltoztatnia Törökország nevét az amerikai külügynek: „Mostantól Turkey helyett Türkiye.”HÁLAADÁS LIKES THIS Wait, a challenger appears:
Nevének megváltoztatásán gondolkodik India: „Nem akar a hatalmas ország nevében sem emlékezni a brit gyarmatosítás időszakára.” – De a műkincseket azért visszakérnék ők is. Még szerencse hogy arrafelé nincs más gond...ja de van:
A G20-csúcs miatt ledózerolták India fővárosának több szegénynegyedét, hogy jobb képet mutathassanak magukról: „Újdelhiben az emberek kevesebb mint negyede él legális városrészekben.” – Hát ha nem értesítették őket előre a dózerolásról akkor valóban megoldották a problémát, innentől a határ tényleg a csillagos ég meg a Hold-expedíciók.
Latin szívtipróhoz illő nevet kapott az állatkerti lajhárbébiÉBERSÉG!!! hát mi ez a sekszizmus? Tessék haladni a korral:
Nem kapnak cuki neveket többé az állatok a Schönbrunni Állatkertben: „A cuki állatnevek keresése helyett a fajok védelmére helyezik a hangsúlyt.” – Ezzel aztán tuti megállítják az esőerdők pusztítását :SSS
Túl sok benne a szex, cenzúrázzák Shakespeare-t a floridai iskolákban: „A tanároknak óvatosan kell nyúlniuk a Rómeó és Júliához.” – Majd olvassák helyette a Bibliát!! Oh wait:
Túl sok a vér és a szex a Bibliában, ezért betiltották egy amerikai iskolakörzetben: „A Biblia a konzervatívok által, az LMBTQ-tartalmak száműzésére alkotott törvénynek esett áldozatául.” – Vicces ahogy a legbigottabbak egy platformra kerülnek a másik szélsőséggel:
Szexista csujogatások helyett queer csujogatásokkal őriznék a hagyományokat – Szóval a hagyományőrzés nevében átírják a hagyományokat. Értem, vagyis dehogy... – „Az első LMBTQ néptáncműhely szervezői szerint még a heteroszexuális emberek is szívesebben járnának queer táncházba, mert ott nem kell olyat csinálni, amit nem akarsz, de bármit kipróbálhatsz.” – ...ahogy a heterók is szívesebben járnának férfimentes buliba, még a férfiak is!44!4!négy!

 

CSÜTÖRTÖK, SZEPTEMBER 14.:
KÉTSZÍVŰ FÉRFIAK...
0
...csak románcaikat veszíthetik.

Talán érdemes:
Kezdjük a legjobb programmal: a Dunán cseh komédia háromnegyed tízkor a Farkangyal meg a Nőstényördög nyomdokain. Toxikus macsó magához hasonló kalandvágyó férfiaknak szerkeszt újságot miközben sem elvált feleségével, sem lánygyermekükkel nem találja meg a közös hangot. A szebbik nem nagyobbik részét így is rabul ejti rámenősségével mígnem olyasvalaki veszi át pozícióját aki nála is jobban érti hogy A férfi mind azt akarja. Igen, jön egy fiatal kolléganő majd koccanás egy másik női vezetővel, immár az úttesten. Ezek együttesen vezetnek Karel GOTT Král (Jíri Langmajer) Összeomlásához melynek végén olyan hangosan kezdi irigyelni a nőket hogy felébredve maga is azzá válik (de legalább nem rovarrá). David Ployharra a felsorolt előképeken kívül még a What Women / Men Want is nagy hatást gyakorolt, pozitívum ahogy ezt felvállalja és megbolondítja a hazájára jellemző lazasággal. Az HBO-n valóságalapú komolykodás 20:00-kor. A Két szívben két párt köt össze a Sors bár többszörösen más anyagi-kulturális háttérből jöttek. Románcaikat évtizedek választják el, hogy végül mi hozza őket közös nevezőre azt lehetetlen SPOILER nélkül elmondani, kulcsszónak legyen elég a szervátültetés. Ugyanitt többrészes háttérinfó a szuperistenesdikhez 22:35-kor, Rosario Dawson narrálásával (amiből nem tudni mennyi marad nálunk). A Superpowered a két comics-nagyhatalom közül A DC sztorijára koncentrál amit igyekeznek is a Marvelnél nagyobbra fújni. A képregények kultúrára gyakorolt hatása kétségtelen de nem kellene ezt túldimenzionálni, a nyilatkozók miatt a mértékkel rajongók is próbálkozhatnak vele bár a fő közönség a nerdök. Még mindig az HBO-n újabb 30 méteres hullám várható háromnegyed éjfélkor de már járvány-értelemben is merthogy ebben a részben a szörf-paradicsomot nem sokkal a felfedezése után lezárják Covid miatt.

Divatrovat:
SÖRÖS Szőrös kiadás:
Szőrtelenítik a nepáli farkasembercsaládot: „Szőrdráma mindenütt: a törökök a hitleres samponreklám miatt háborognak.” – Eközben a fejlett országokban:
Saját fekhelye van, és mindig cicafüleket hord a magát macska-ember hibridnek képzelő fiatal lányWait, a challenger appears:
A szexi kutyajelmez mögött egy elég dögös katonanő van: „A csinos, szőke Jordan Jones, napközben az amerikai hadseregnek dolgozik, de szabadidejében egy óriási szőrös husky-ként lazít.” – Bezzeg a Tökös Férfiak...ja nem:
Egy japán mérnök farkasemberré vedlik át, hogy elviselje az emberi lét nehézségeitWait, a challenger appears:
A férfi, aki kutyává változott, most attól fél, hogy a barátai furának tartják majd: „A Japánban élő Toco álma az volt, hogy egy nap kutya lehessen, ehhez pedig két millió yent költött egy élethű jelmezre, amiben a mindennapjait éli. Most viszont azon aggódik, hogy a barátai furán tartják őt emiatt, holott már gyerekkora óta az átalakulásról álmodott.” – Á, Japánban ez már szinte kötelező, bár lassan mindenütt az lesz:
Hétéves kora óta szőrös a fiatal tiktokker, büszke rá: „Portugál, szőrös, mindig is szőrös lesz, mert mindig is portugál lesz – állítja a Kanadában élő tiktokker lány.” – ...de nemet azért majd ugye ő is fog váltani? LOL!!4!
fotó – Szakálla nőtt, mindenét ellepi a buja szőr: férfinak nézik a nőt, akinek esze ágában sincs szőrteleníteni – Lásd fentebb...
Észkombájn – Évtizedes munkájába került a reklámiparnak, mire rávették a nőket, hogy szőrtelenítsenek – ...amit most pár év alatt visszacsinálnának:
Miért nem divat a szőrös nő? – Ne aggódjatok, hamarosan újra az lesz:
ejha – Csábítás hónaljszőrrel: tippek a régmúltból – Csak aztán a neandervölgyi stílussal nehogy az akkori udvarlási szokások is visszajöjjenek :SSSSS

VISZLÁT SZOMBATON (és a faszbúkon)!

Kulcsszavak: éberség, LESZAROM

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés