2023. 12. 23.
The Greatest Gerwig (dec. 23-24.)
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
The Greatest Gerwig (dec. 23-24.)

 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, DECEMBER 23.:
A KOSTKA EL VAN VESZVE

0
Egy szép napon ez mind a tiéd lesz, FIAM lányom!

Talán érdemes:
A Cinemax 2-őn idei krimi 20:30-kor. A hazafele tartó Clara Royert (Lula Cotton-Frapier) maszkos ismeretlen támadja meg és önt gázolajat az arcába majd nézi ahogy a lángok elemésztik. A megoldatlan ügy három évvel később kerül a környékre frissen kinevezett felügyelő (Bastien Bouillon) elé aki csapatával együtt próbálja kideríteni hogy mi is történt Akkor éjjel. Az áldozat szülei mit sem tudtak szabados életéről ami a halálához is hozzájárulhatott, „hála” zűrös seksz-parnereinek. Közülük bármelyik lehetett a tettes, különösen a beszédes mitológiai névvel megáldott Caron (Pierre Lottin). A nyomozás egynémely fordulata a rendőröket is váratlanul éri, főleg a nyugodt felszín alatt lappangó eltorzult vágyak és az ezekről nem tudó öregek. Dominik Moll (Bestiáda) korrekt darabot tett le az asztalra egy valós esetre építve, meg is kapta érte a Césart. Ma szerencsére jut annyi program hogy egy kivétellel nem szorulok Hallmarkos marhaságokra és azt a TV4-en adják kilenckor. A Szinte karácsonyt csak a szomorú véget ért Anne Heche miatt válogattam be, ő játssza a tipikus amcsi kisvárosban élő elvált anyukát, CHRISTMAS Carol-t aki nem ábrándult ki, sőt oroszlánrészt vállal a suli ünnepi készülődésében. Itt találkozik a más okból (özvegység) egyedül élő, frissen beköltözött helybelivel (Dylan Neal) akire átragasztja optimizmusát és közelebb hozza a lányához is. Jut bele hazánkfia is Cole Alexander Horvattal, valamivel utána 21:10-kor M. Night Shyamalan 2021-es dobása az HBO2-őn a manapság kötelező összekeverhető angol (Old) és magyar elnevezéssel (Idő). Tengerparti nyaralásra érkező família tagjai rohamos öregedésbe kezdenek és úgy tűnik a pokoli paradicsomból nincs kiút. A direktor hűen vitte vászonra az alapot adó képregényt SPOILER egyedül a befejezésen variált SPOILER VÉGE, de az összkép ezúttal is ambivalens. Talán Karacsáj ihlette ahol más okból és hamarabb köszönt be a korai halál, a blogban elsősorban a mindigjó Embeth Davidtz miatt van be bár rendes forgatókönyv híján ő se tud csodát tenni. Tíz után öt perccel cseh bohémság a Duna TV-n. Míg mostanában divatja van a régi külföldi kastélyok megvásárlásának-felújításának addig Frantisek Kostkának (Hynek Cermák) az ölébe hullik egy ilyen. Persze nem csak úgy mivel ő Az utolsó arisztokrata leszármazottja az egykori tulajdonosoknak, haza is ugrik a nagy hír hallatán Amerikából. A valóság már nem olyan szép, az épületre ráférne a restaurálás és a szűk két óra az ebből adódó örömöket-nehézségeket veszi sorra a Menzel óta megszokott kedvességgel. Érdekesség hogy Orsi bárónővel ebbe is jut magyar vonatkozás.

Talán ajánlottan kötelezően nem érdemes:
Mivel az HBO a múlt hétvége meglepetésfilmjeként az utolsó percben jelentette be az Barbie-t így én se tudtam akkor berakni, hét közben meg nem akartam, ezért csúsztattam a mai 22:25-ös leadásig. Talán nem is baj, így megtekinthettem és az élmény leülepedése után meg tudom fogalmazni mi jó és mi rossz benne – szerintem. A tartalom maga elfér egy mondatban: Barbie (Margot Robbie) átrándul a valóságba hogy megtalálja az Erőben (nem abban az Erőben) keletkezett zavar forrását. Ezt az addig tökéletes Barbieland apró hibái jelzik, az üresfejű (?) szőke baba missziójával végül jobban öntudatra ébred mint a ChatGPT. Az ötletek-megoldások nem újak, a fiktív karakterek valóssá válása is voltmár a Cool World-ben és a Roger Rabbitben. Mi az oka a kasszarobbantásnak? Ott van az Oppenheimeres meme overkill, hogy a világnak szüksége volt egy Sikerre a Covid után, legyen az ostobaság vagy végtelenségig elemezhető art movie. Greta Gerwig igyekezett mindenkit jóllakatni, megfelelni a baba által korábban sugallt perfekt imázsnak, utalni rá hogy ez is a patriarchátust szolgálja és belevinni a diverzitást meg a female empowermentet. Különösen az utolsó tételnél rezeg a léc (lásd még: Ragadozó madarak), de el kell ismerni, bejött a számítása. Az eredmény ennek ellenére (vagy pont ezért?) nyúlós katyvasz lett ami metább a metánál (lásd még a legutóbbi Sikolyt), posztmodernebb a posztmodernnél (Barbie még a Mattel céghez is beugrik), komoly ugyanakkor felszínes. Sok stílusba (dráma, musical, paródia) belecsap és a látvány feledteti hogy egyikben sincs otthon. Sok klasszikust idéz meg (Fight Club, Matrix, 2001: Space Odyssey) de nincs saját hangja, a hivatkozások számolgatását meg egy idő után még a sznobok is megunják. Nem olyan mű amiben bárki talál magának valamit hanem olyan amit eleve ilyennek terveztek. Nem pop-, hanem poop art de agymosásnak elsőrangú.

Zene” és „film” rovat:
The Barbie Edition:
A lehető legmeglepőbb helyre nyúl a Barbie-film előzetese – Remélem nem oda ahova a Monroe-film :DDD – „Eddig még csak szemzsibbasztó fotók érkeztek a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készülő Barbie-filmből, de most megjelent az előzetes. Ilyet biztos, hogy senki nem várt.” – De a megmondóembereknek még ez sem elég:
A Barbie-film fényesíti a megkopott imázst: megbánta bűneit, a megbocsátásra még sokáig várhat: „Önkritikus hozzáállással igyekszik a kissé megkopott népszerűségű és idejétmúlt brandet újra menővé tenni a múlt héten mozikba került Barbie-film.”Keep calm, már dolgoznak a Canossa-járáson:
Transznemű, Down-szindrómás, elnök: a Mattel legikonikusabb Barbie babáiWait, a challenger appears:
Különleges David Bowie Barbie babával ünnepli az énekest a Mattel – De Ken vagy Barbie lesz belőle? Már csak Bowie köztudott bisekszualitása miatt kérdezem.
Az ünnepek közeledtével piacra dobták a Mariah Carey Barbie-t SÚLYOSBÍTVA AZT, AMI AMÚGYIS Wait, a challenger appears:
Dua Lipa új számot ad ki a készülő Barbie-filmhez, méghozzá hamarabb, mint gondolnánk – Saját filmet mikor kap? LOL!!!
A Barbie-filmben eredetileg volt egy „fingás-opera” is, de ki kellett vágni: „Sőt, a rendező Greta Gerwig azt állítja, korábbi lélektani művészfilmjeibe is mindig megpróbált fingós poénokat csempészni, de végül mindig kivágják ezeket.” – Ezek után a vágókat és a cenzorokat kéne díjazni meg elnökölni hívni:
A Barbie rendezője lesz a cannes-i zsűrielnök: „Cate Blanchett óta Greta Gerwig lesz az első nő ebben a pozícióban.” – Tehát úgy az első hogy valójában a második. Értem, vagyis nem, de gondolom ez a rangsorolás innentől mindenütt kötelező lesz...és tényleg:
Most Hófehérkével készül robbantani Greta Gerwig, de a Barbie folytatására is jó esély van: „A világ legismertebb játékfigurájáról készült film rendezője, Greta Gerwig az első nő, aki önálló rendezőként Hollywood elvárásait túlteljesítve művével átlépte az egymilliárd dolláros bevételi határt.” – Évtizedek óta kis pénzből dolgozó független női rendezők, szevasztok!

 

VASÁRNAP, DECEMBER 24.:
DE MILYEN DOMINA?

0
Az utolsó karácsonyi Khaleesi.

Talán érdemes:
Az időjáráshoz a felhozatal is hozzáromlott, lássuk azt a keveset ami az ismétlések kiszórása után marad. A Cinemax 2-őn spanyol furcsaság fél kilenckor: frissiben kirúgott ács David Carradine mintájára a frissiben legyártott gardróbba költözik. „Otthona” már a platón várja tulajdonosait és Damian (Paco León) nem coming outol a closetből hanem inkább a csendes megfigyelést választja. Nem az Idegen a szekrényben az első ilyesmi (Fantomlakó, Két galamb), amik újítások azok a flashbackes narratívát megszakító interjúbevágások. Öt perccel utána (20:35) mandzsúriai helyett Karácsonyi jelölt jön a Story4-re és ahogy sejthető, politikai csatározásokat kapunk a szülővárosába feltöltődni hazatérő politikusnővel aki nem bírja elviselni hogy volt iskolai riválisa indul a helyi választáson. A Filmbox Premiumon a Take That Greatest Hits-éből kiokoskodott musical mozis verziója (Greatest Days) vár minket kilenckor. A műsorújság szerkesztőinek hanyagságára jellemző hogy tartalmát felcserélték a december 9-én adott Last Christmas-éval holott ebben a fiúbanda rajongóit követhetjük először kedvenceik „koncertjén” (LOL) majd a negyedszázaddal későbbi reunionon amire az egyikük által nyert jegyekkel jutnak be. Nem egy Mamma Mia! de a fanoknak bejöhet mivel az együttes is cameózik benne (természetesen Robbie nélkül). Őket azóta a gay community is (újra)felfedezte így a Relight My Fire-t pld. drag queen adja elő, vagyis megrögzött vaskalaposok kihagyhatják. Ha már szóba került a Last Christmas, 22:55-kor ugyanezzel a címmel kísérti Emilia Clarke-ot a Múlt karácsonyok szelleme a TV2-őn és itt már végre a Wham! ikonikus dala is felhangzik. A Clarke által alakított csajszi christmas theme shopban melózik, kvázi-Télanyó főnöke (Michelle Yeoh) alatt. Tennivalói mellett nincs ideje sem a (néhai Jugoszláviából bevándorolt) családjára, sem a hobbijára (éneklés). Kapcsolatai ugyanilyen felületesek, senki mellett nem tart ki és senki sem tart ki mellette, a fordulatot rejtélyes járókelő (Henry Golding) hozza el. A srác hatására Kate kivirul és még a zenét is újra előveszi de segítőjének egyszer csak nyoma vész, a lány egész egy hajléktalanszállóig (Tom munkahelyéig) jut a keresésben, mintegy pozitív átalakulása beteljesítéseként. Kapunk aktuálpolitizálást másság ill. Brexit témában de ezekkel is jobb mint az előtte ezermilliomodjára vetített Reszkessetek betörők.

A seksz, a szipu rovat:
The Házasság Edition:
Őrülten romantikus lánykérést szervez egy cég, a legdrágább 34 millióba került: „Vaughn és kis csapata az elmúlt 15 évben több mint 4 ezer párt indított el az esküvő felé vezető úton valamilyen álomhelyszínen.” – ...aztán bekopog a valóság:
Csúfos fordulat az évszázad rongyrázós esküvője után: életfogytiglant kaphat az újdonsült férj: „Ami csillogó tündérmesének tűnt elsőre – napokig tartó luxusesküvő Párizsban, magángépeken szállított vendégsereggel – az egyre inkább úgy néz ki, hogy egy sötét krimi valójában. Madelaine Brockway és Jacob LaGrone pazar lagzija után kiderült: a férjnek bíróság elé kellett állnia, miután rendőrökre lőtt.” – Újabb ok hogy ne irigyeljük a gazdag influenszereket...és hogy a ló túlsó oldalára se essünk át:
Egy szerelmespár spórolásból csak vizet hajlandó felszolgálni az esküvőjükön, mindenkit sikerült kiakasztaniuk – Pedig lehet hogy praktikus okokból tettek így:
Túl sokat ivott az esküvőjén a menyasszony, most az egész internet rajta nevet – Mi ez a részegshaming?!
Kevés érdekesebbet láttunk egy olyan menyegzőnél, ahol alpakák voltak a tanúk – ...de csak mert nem tájékozódtok:
Ez a házaspár egy lámát választott vőfélynek az esküvőjére, fotókon a négylábú ceremóniamester – Vegyék be harmadiknak...
Imádják a neten az elbaltázott eljegyzési videót, amit egy macska tett tönkre – Vegyék be őt is a házasságba, vagy fogadják örökbe:
Ez a 45 éves nő úgy bánik a kutyáival, mintha a gyerekei lennének, karácsonyra steaket süt nekikWait, a challenger appears:
Kutyájával utazza be a világot egy fiatal nő, a párnájuk is közösJOBB MINTHA A KUTYÁKBÓL SÜTNE STEAKET Legalább nem crazy cat lady lett belőle. Ha már menő szinglik:
A milliárdos pókeristen, Dan Bilzerian nyolc szupermodell társaságában jelentette be, hogy tényleg nem házasodott meg – Bezzeg DiCapriót gyűlölni kell ugyanezért, még akkor is ha egyszerre csak egy csajt újít be :DDD

VISZLÁT HÉTFŐN (és a faszbúkon)!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés