2011. 01. 17.
Kávé, Hrabal (jan. 17-18-19-20.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
HÉTFŐ, JANUÁR 17.:
TÉR, ISZONY
Igen, a mai napi alcím a szombat esti tragédia miatt van. Nem szoktam reklámot csinálni más blogoknak, de szeretném ha elolvasnátok Izom Tibor bejegyzését, ami talán a legnormálisabb megszólalás ebben a témában. Mivel nagyjából mindent elmondott amit én szerettem volna (amit meg nem ő, azt a kommentelők normálisabbjai leírták), ezért nekem felesleges beszélnem. Ma nem lesz hírmagyarázás és az ajánlottság meg a fotó is a végére marad.

Fél kilenckor az amerikai Nagy Countrygeneráció összes fontosabb tagja (Willie Nelson, Kris Kristofferson, Johnny Cash) feltűnik egy Postakocsin utazva az MGM-en, a többszörösen feldolgozás (1966-ban volt az első remake, majd jött ez az 1986-os verzió) John Wayne-sablonwesternből (amit még 1939-ben forgattak) így lesz valami ami már majdnem ajánlott. A TV2-őn hasonló felemás kategória, benne szintén egy nagy név (Jack Nicholson) meg egy kisebb (Harvey Keitel), de sajnos az Állj, határ!-t nem elég hogy iszonyat későn adják (1:10-kor), de a sztori se túl kiemelkedő: a határállomásra kerülő zöldfülű rendfenntartó ismerkedik benne a helyi szokásokkall (illegális bevándorlás, drogcsempészet).

Ajánlott rovat:
23:50-kor a Duna TV folytatja a Vörös cárok című történelmi sorozatát, melynek mai részében Borisz Jelcint láthatjuk (sajnos csak archív felvételekről és interjúkban, ő maga ugyanis 2007-ben meghalt). Az orosz fejesek iránt viszonylag kevés szimpátiám van, ez Gorbacsovval változott valamelyest pozitív irányba (hogy aztán Putyinnal végleg eltűnjön). Jelcin valahol kettejük között helyezkedett el, a korabeli rossz nyelvek szerint megérdemelték egymást Bill Clintonnal, ebben lehet is valami, hisz' mindkettőnek megvolt a maga "hobbija" (nők / pia), de így visszatekintve Jelcin volt a szerethetőbb (tudom, az emlékek megszépülnek az idő haladtával). Ha ma Jelcinre gondolunk, általában nem a rossz döntései jutnak először eszünkbe (privatizáció és a vele járó oligarchák), inkább a Gorbi által megkezdett reformvonal folytatása, no meg a vicces-spicces pillanatok, úgyhogy ha hasonlítgatni kéne, emiatt is inkább Churchillhez hasonlítanám (meg amiatt is, hogy miután megtette kötelességét, ő is visszavonult és csöndben éldegélt) - s a legfontosabb, hogykimondta a lényeget és bocsánatot kért a népétől, elismerte hogy ő inkább a múlt, mint a jövő része, ergo tudta mikor kell visszavonulni.
Igyunk hát egyet az egészségére!



KEDD, JANUÁR 18.:
JÓ ESTÉT WAR, JÓ ESTÉT MRS. CAMPBELL

A trekkie-találkozó nem itt van, srácok.
Kilenckor a magyar színjátszás nagy öregjei kerekednek fel egy utolsó nagy útra a Dunán, pont ahogy az általuk játszott karakterek is. A Retúr sokuknak tényleg jutalomjáték volt, de nem csak ezért érdemes megnézni, hanem mert nagyjából valósághűen mutat be pár nyugdíjast, akik azt a keveset próbálják a legjobban felhasználni, ami az idejükből megmaradt, azzal amivel ilyenkor a legjobban lehet? vonatozással és beszélgetéssel. Még egy valamire jó: a megtekintése után még élesebb lesz a határvonal az akkori és mai népszerű színészek között (a minket körülvevő világról nem is beszélve, ami őket és korsoztályukat illetően egy irányba ment: még kegyetlenebb hozzájuk - mintha törvényszerű lenne hogy aki elmúlt 50, az ne érezzen és ne akarjon semmit). Ismétlés, de ajánlott. Ugyanabban az időpontban magyar vonatkozású vígjáték a Filmmúzeumon, mivel egy bizonyos Pogány Gábor operatőri munkájával készült (bár én az olasz vonatkozás, vagyis Riz Ortolani zenéje és Gina Lollobrigida keblei miatt nézném). A második világháború lövészárkaiban a szerelmespárok is menedéket találtak egy-egy pásztorórára, gond akkor se volt hogyha kiderült hogy közös lónak túrós a háta. A háború és a régi szerelem már csak emlék, ha nem lenne egy kamaszleány, aki már a Léthével is emlékezteti a múltra azt a három katonát, akik annak idején (egymás tudtán kívül) jártak a mamájával. Nincs mese, el kell dönteni ki az apa. A Jó estét, Mrs. Campbell! már csak azért is ajánlott, mert Telly Savalas koponyája is ott csillog benne. Végezetül az M2-n tíz óra tízkor Kieselbach Tamás vendégeskedik a Zárórában és magyarázza el nekünk a műgyűjtés fortélyait. Hozzám hasonló sznoboknak kötelező.

Hírmagyar:
Baby Doc huszonöt év után visszatért:
"Jean-Claude Duvaliert, Haiti egykori diktátorát a népharag űzte el. Most azé
rt jött, hogy segítsen." - Végülis rontani sokat nem tud. Ha meg igen, majd megint elűzik...
Alekosz egy ideig egy kocsmában élt - Ó, ezt én is próbáltam, de sajnos tizenegykor mindig kidobtak, amióta meg érvénybe lépett ez a csendrendelet, már tízkor az utcán találom magam. Szóval kizárt dolog hogy alekosz (így, kisbetűvel) kocsmában "élt".
Nem futja nagy összegű kárítésre a WB-tragédiában érintett cégektől: "A Noise Night Life-ot csak bő fél éve jegyezték be." - Ismerős a történet? Igen, a vörösiszapkatasztrófa mismásolása szinte betűre pontosan így kezdődött. Egyszercsak a MAL-ról is kiderült hogy valójában egy kis cég, minimális tőkével...
Krematórium fűt majd egy bécsi házat: "A temetkezési vállalkozás szóvivője szerint nem teljesen igaz, hogy holttestekkel fűtik a házat." – Na neeem, ez már több, mint morbid.
Évekig férfiként dugott az angol nő: "Hererák, égési sérülések, késelés. Ezekkel a hazugságokkal etette barátnőit egy nő Angliában." – A fiúk nem sírnak. De a leszbikusok sem!
Eva Mendes átlátszó ruhában takart mindent – Hogy lehet átlátszó ruhában bármit is eltakarni?! Mindegy, sunáznám.
VV Zsuzsit tizennyolc évesen megerőszakolták - FASZT SE ÉRDEKLI! Rengeteg nő volt és van is a világon aki ilyen bűncselekmény áldozatául esett, de nem lesz mindegyikből megélhetési celeb. A kommenteket törölték, de a legjobbakat megmentettem, lássuk például ezt:
 
2011.01.18 09:08:52 pityipalkó
És akkor sorban állnak a könyvkiadók és egyebek,hogy megírják,megfilmesítsék ...Na húzzatok a ....ba a baromságaitokkal
 
Azt se felejtsük el, hogy a Való Világ szereplői a működésükkel éppenhogy nem ellenpéldát adnak a sekszuális bűnözőknek, hanem az ösztönlény-létet népszerűsítik. A nemierőszakolókat ettől függetlenül kasztrálni kéne természetesen. OK, OK, elolvastam, csak azért hogy ne ítélkezzek. Hogy nektek ne kelljen a példámat követni, íme a lényeg: "Egy szállodában találkoztunk a férfival, s én végig éreztem belül, hogy nem stimmel valami, nem lesz ez jó. (...) De a barátnőm csak mondta, hogy ne legyek hülye, ez egy nagyon gazdag pasi, jó este lesz, nem fog semmi sem történni, csak keresünk egy kis pénzt. (...) Beültünk a kocsiba, amivel egy elhagyatott helyen félreállt. Sötét volt, s egyedül voltunk. Ott aztán elkezdte mondani, hogy ő csak akkor fizet, ha ő is jól érzi magát, s közben engem nézett. Mondtam, hogy én akkor mentem. Erre úgy leütött, hogy elveszítettem az eszméletemet pár pillanatra, majd elkezdett száguldani a kocsival. Ordított, hogy megtalálja a családomat, és rájuk gyújtja a házat, amiért szórakozom vele, felizgatom, és közben nem akarok semmit." Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy aki escortozást vállal az nem lehet annyira naiv hogy sekszmentes munkára gondol. Nap kommentje:

2011.01.18 09:14:06 simon says:
egy kurvanak dugni kell, foleg miutan felizgatta rautalo magatartassal a torok milliomost, ez benne van a munkakori leirasban
a torok milliomosok nem szaroznak, a torok milliomosok ha egyszer felizgultak, akkor dugni akarnak
ne szorakozz egy torok milliomossal!


Ide kell idéznem még a klasszikus viccet is:

Egy siófoki butikban egy fiatal nő százdollárossal akar fizetni. A butikos megvizsgálja a pénzt és azt mondja:
-Sajnálom, hölgyem, de ez a százdolláros hamis.
-Hamis?- kiált fel a nő. -Hiszen akkor engem megerőszakoltak!


Gregor Bernadett és Magyar Attila közös gyereket szeretne - NE! KÖNYÖRGÖM, NE SZAPORODJATOK!
Brit tudósok: Spermaallergia okozza a rejtélyes POIS-szindrómát: "A betegeknek egy hétig tartó, influenzaszerű tünetei lesznek orgazmus után." - Képzeljétek milyen szar annak aki pornósztár és ettől szenved :DDD
Geréb Ágnes épelméjű: "Lehangolt, de ez érthető, mondta ki az elmeszakértő a gondatlan emberöléssel vádolt szülésznőről." - Én is lehangolt vagyok. Azért hogy kiengedték. És szerintem az elmeszakértő nem teljesen épelméjű.
Jack Nicholson már nem tud csajozni - Neki már nem is kell, kijutott neki mindenből...ha meg mégis nőt akar, a pénzéért kap, amennyivel csak elbír…
561 613 050 forintot ért a hatoslottó telitalálata - ...és ebből jó sokat lehetne venni!
Petra és Tamara 36 milliárdért kapott házat: "Bernie Ecclestone mindent megad a lányainak." - Én is mindent megadnék azért ha benősülhetnék a családjukba 8)


SZERDA, JANUÁR 19.:
PÓTKARÁCSONY A PÓTKULCSBAN

Nem biztos, hogy ezzel a társasággal fogok utazni...

So-so rovat:
Kilenckor
Stephen King Ragyogását ismétlik az Universal Channelen, csak épp az 1997-es verziót. Háromszor másfél óra (ha jól számoltam) mérsékelt borzongás.
HBO Comedy, 20:30: Pam Ann: Repülj velem! – Mi sül ki abból amikor a Pan Am légitársaság találkozik Richard Pryorral egy szabadszájú komika (Caroline Reid) testében? Réteghumor, amit elsősorban a Pusszantlak, drágám! rajongói tudnak értékelni (na meg azok akik rendszeresen repülőn utaznak, vagy dolgoznak). Egy próbát mindenképp megér!
 
 
Nem ajánlott rovat:
Hálózat TV, 22:30, Őszintén Szily Nórával: Steiner Kristóf - Még mindig nem tudom eldönteni hogy most akkor Kristóf szimpatikus-e vagy sem. Mert például a filmkritikái tetszenek (ráadásul legutóbb a Piranháról is jókat írt, gigalájk vagy hogy mondják), viszont majd' minden jó húzására esik valami ami megerősít az előítéleteimben (direkte nem sorolom, most koncentráljunk a pozitívumokra). Maradjunk annyiban, hogy 5-10 év múlva könnyebb lesz eldönteni, és akkor remélhetőleg egy rendes tévéadó rendes műsorának rendes interjújában kerül minderre sor, bulvármentesen.
RTL Klub, 21:20: ValóVilág: Kiválasztás - Ezzel már egyértelműbb helyzetben vagyok. Ha mondjuk az lenne a címe, hogy (természetes) Kiválasztódás, és a szereplőknek például egy uszodányi krokodillal szemben kéne kiválasztódniuk, akkor nézném és még ajánlanám is. Mit nézném, felvenném videóra, és naponta lejátszanám! Kenyeret és cirkuszt a népnek, de akkor szó szerint és oroszlánokkal!!!!!!!
RTL Klub, 22:35: Emlékek – Egy orvos, aki a memóriazavarral foglakozik, egy beteg aki ettől szenved, és egy gyógyszer, ami visszahozza az emlékeket, csak azok éppen egy sorozatgyilkoséi. Sok mindent ki lehetett volna belőle hozni. Talán Kuroszawa mondta, hogy hiába adott egy filmhez a jó sztori, a vágó, a rendező és a színészek, ha a forgatókönyv maga csapnivaló. Itt is ez az állás, egy-null a kritikusok javára. Billy Zane-től sose vártam sokat, Tricia Helfernek elég ha jól néz ki, de hogy Ann-Margret és főleg Dennis Hopper is szerepel benne…vagy ennyire kellett nekik a pénz, vagy egy teljesen mást kezdtek el forgatni mint ami végül lett belőle. Remélem hogy az utóbbiról van szó.
FEM3, 0:00: Meztelen szülők – A hippi-éra egyik pozitív hozománya volt a testünkkel való megbékélés. Azonban mint annyi mindent, ezt is vannak akik elviszik a szélsőséges irányokba. Az addig oké hogy nudistastrand meg naturizmus, még a pucér kirándulókat is meg tudom érteni, de amikor valaki így dolgozik, vagy a gyerekei előtt is így mutatkozik, az már szerintem túlzás. Vagy csak én vagyok prűd? Akárhogy is, az hogy elfogadtam magamat egy gorillába oltott Ron Jeremy-utánzatnak, az nem azt jelenti, hogy az egész világnak eldicsekszem vele…:D Hülye angolok, angol hülyék!!!

 
Ajánlott rovat:
Duna II. Autonómia, 21:50: Barcasági csángók között – Doksi a régi besenyők leszármazottairól, természetesen a történelmükre (népviselet, híres emberek) koncentrálva.
Duna, 22:35: "Megbocsáthatatlanul szeretem a földet..." – Múlt után a jövő, egy ember életútjának tükrében: portréfilm Mészöly Miklós íróról, gondolatok-figyelmeztetések a jövő nemzedékeinek a természettel való együttélés jegyében, mindez Hortobágyi László (Gáyan Uttejak Orchestra, El Horto, etc.) zenéjével. Maradjunk is a zenénél:
M1, 21:40: Pótszilveszter - Kicsit elkéstek ezzel, nem? Bár végülis én se írtam meg a nagy 2010-es összesítést...mondjuk nekem két jó mentségem is van, az egyik hogy utálom a visszatekintéseket, a másik meg az hogy EGÉSSÉG! Komolyra fordítva a szót, a szilveszteri utánpótlást a Budapest Bár projekt szolgáltatja, csupa olyan figurával akit én a saját zenekarával már nem tudok komolyan venni egy ideje (leginkább: Lovasi András, Kiss Tibi és Kollár Klemencz László), de itt azért elhallgatom őket meg az ifjabb titánokat is (Németh Juci, Rutkai Bori), amint a számomra szintén nem mindig vállalható régi slágereket újrajátsszák. A BB-t nyilván a most dúló feldolgozáshullám hívta életre (Nouvelle Vague és a Petőfi rádió), de ennek ellenére sem rossz, sőt, megkockáztatom, akár külföldre is vállalható export lehetne. Legyen mondjuk mértékkel ajánlott, nem csak altereseknek és nem csak bölcsészeknek.
 
Hírmagyar:
Szabadlábon a West Balkán ügyvezetője: "Az ügyészség szabadon engedte Sz. Győző gyanúsítottat, négy társáról szerdán döntenek." - Nem szeretem azt mondani hogy ÉN MEGMONDTAM, de....
Bezár a Corvin tető és az Instant: "A West Balkánban történt tragédia emlékére egy hétig nincs buli. Mások is csatlakozhatnak." - Nekik viszont egy szó: RESPEKT. (Kivéve ha ebben az egy hétben pótolják az idáig elmaradt biztonsági előírásokat :D)
Vádat emeltek haiti exdiktátora ellen - Nahh, ez gyors volt. Vasárnap visszatért, kedden kommentáltam, ma meg már viszik is a bíróság elé. Így kell ezt csinálni!
Lelépett Keleti Györgyi - De jó, nem fog több pornót forgatni, és le tud fogyni... Ööö, vagy az a Kelemen Anna?.... Eh, tökmindegy. Most nézem, a hülyéjét lefogták Németországban :DDD Így jár az aki nem tanul meg olvasni az iskolában, ezért elmegy a "nemzetközi elfogatóparancs" értelmezése mellett.
Kevesebb a hamis forint: "Egymillió magyar bankjegyre a korábbi 36 helyett 27 hamis jutott az év végén." - Ez természetes, hiszen mindet elköltötték :D
Kate Moss transznemű modellel smárol: "Kate Mosst férfinak öltöztette a Love magazin, Lea T-t pedig nőnek. Hogy botrány legyen, csókolóznak." - Ebben hol a botrány? Egy, lassan már azon se lepődünk meg ha az utcán pisikaki-pornót forgatnak, és kettő, Kate Moss-t én sose tartottam nőnek!
Rubint Réka dominaként állt a Spar parkolójában - Mondom én, itt mindent lehet, és semmi sem sokkol minket ^^
Esetlen szexre kényszerítették volna a Villa melegpornósait: "Gigi játékerőszak leszbizik fétisfilmekben. Jerzy meleg pasiknak maszturbál a neten. De csak összehozták őket egy hetero majdnemdugásra." - Régi bölcsesség: ami nem műxik, aztat nem köll erőltetni! Az olvasók kedvéért elolvastam, mivel nem volt tiszta, mi az hogy "játékerőszak-leszbizés", ezért már nyugodt szívvel mondhatom, hogy napalmot rájuk.
Lenézték a modellek VV Zsuzsit - Ha még csak a modellek néznék le :DDD
A Barátok közt producere nem kér VV Ildiből - Lásd az eggyel feljebbi kommentet. Azért az már jelent valamit, ha még a Barátok Köztbe se fér bele valaki :D
Naponta ötször jelentik fel a Való világot: "Az NMHH az egész műsort vizsgálja, annyi nézői feljelentés érkezett már a valóságshow ellen."- Nagyon helyes. Felőlem mehet az egész a süllyesztőbe...
Legyen 67 év a nyugdíjkorhatár!: "A német kancellár egységes EU-s szabályt szeretne, a franciáknak a 60-ról 62 évre emelés is fájt." – Ne álljunk meg félúton, elvtársak! Töröljük el a nyugdíjat, minden országban, vagy egységesen emeljük fel 200 évre! Éberség, tovább a zuniós úton!!!
Sting félmeztelenül táncolt a botrányfotóssal - Korábban volt egy hír Mr. Fullánkról, hogy szereti ha seksz közben szépen néz ki, és én egész idáig megfogadtam hogy visszafogom magam, de most olyat fogok kommentelni, hogy…basszus. Szeretnék én is így kinézni hatvanévesen!
Tinilány buktatta le a kocsiban maszturbáló férfit Ilyenkor megnyugszom, mégis van remény, az ifjúság nincs teljesen elveszve. Éberség fiatalok, ÉBERSÉG!


CSÜTÖRTÖK, JANUÁR 20.:
CHARLIE SPLEEN
Pfffff. Ma is a végén lesz a fotó meg a lényeg, és ma is hamar túlleszünk mindenen:

Nem ajánlott rovat:
Film+, 21:10: Teljes gázzal - Nagyon gyenge Halálos Iramban-koppintás Németországból. Mindenütt megvannak az újgazdag köcsögök akik a városokban meg körülöttük "gyorsulnak", most már csak egy rendező kellene, aki normálisan bemutatná az egészet, lehetőleg az általuk halára gázolt emberek szemszögéből, a többit meg a rendőrségre lehetne bízni.

Ismétlés rovat:
Duna 2. Autonómia, 21:00: Sohaország - Apás film, már amennyiben annak nevezhetjük hogy egy pszichiáter abba az elmegyógyintézetbe költözik ahol az apja is lakott, és egy ottani ápolt segít neki a papa könyvének jobb megértésében. Már én is írtam róla legalább egyszer, Philip Glass zenéje, valamint William Hurt és Sir Ian McKellen miatt esetleg ajánlott.
Duna TV, 21:10:Az álom tudománya - A kliprendező Michel Gondry klipszerű látomása egy álmaiban élő fiatalember valósidejű szerelméről. Kevesebb látványt és jobb sztorit plíz, vagy maradjon a zenés videóknál!

Hírmagyar:
Kirstie Alley kövér és depressziós - Én is az vagyok. Viszont szerencsére nem vagyok híres színésznő :DD
Ashton Kutcher nem akarta azonnal megdöngetni Demi Moore-t - Ezzel nincs egyedül! Én se akarnám. Sőt, még amikor viszonylag jól nézett ki a Sztriptízben, még akkor se akartam, van abban a nőben valami betegesség. Ő nekem a női Woody Allen, az életkora alapján akár a gyereke is lehetne az a Kutcher gyerek...
Keleti Györgyit Münchenben fogták el: "Európai elfogatóparancs volt ellene, Münchenben kiadatási őrizetbe vették. Így lehet, hogy Olaszországban is bíróság elé kell állnia." - ...ez utóbbi azt jelentené, hogy tíz évre megszabadulnánk tőle. Tíz év, tíz gyönyörű év, csak gondoljatok bele! És nem a mi pénzünkön tartanák el a börtönben!!! PEZSGŐT!!!!!
A cápák színvakok: "A szemük fényérzékenysége kiváló, de ezért azzal fizetnek, hogy egyféle színben látnak mindent." - ...a vér vörösében, gondolom én :DDDD Ez ilyen brit tudósok-kategóra, mert amikor épp úton van az ember egy cápa gyomra felé, az a legkisebb gondja hogy most az őt bezabáló szörnyeteg színesben vagy fekete-fehérben élvezi a leszakadt végtagjai látványát...
Tökéletes Macskanőt választottak: "Anne Hathawaynek kell megharcolnia Michelle Pfeiffer és Halle Berry emlékével, menni fog neki." - Főleg mivel a Macskanő-film bukta volt, így azzal nem nehéz versenybe szállni.
A világ legkövérebb embere két nőért is rajong - ...és egyet se fog megkapni. Így megy ez tesó!
Így kurvázik Charlie Sheen - Gondolom megint valami rondaságot szedett össze. Kívánok neki mindenféle csúnya nemibetegséget, a kisgyerekes sorozatának rajongóinak pedig gyors felépülést.
VV Jerzy szerint Mobil Józsi találta fel a telefont - Erről az jut eszembe, hogy egy gyerekdalban néha óriási igazságok rejtőznek. Ebben is. :D
Lángoló gitárok: Lájkolnám a lájkod: "Ilyen szövegekkel támad Flour a szabadon letölthető új lemezén. Ingyen ad a Yeasayer és a Marge is." - FLUOR A LÁNGOLÓN?! Ébresszetek fel, ez csak valami rémálom lehet! Vagy ha nem, akkor tényleg közeleg a világvége. És valóban:

Nemzethalál rovat:
Az idők végezetén -aszongyák a bölcsek- megnyílnak a sírok meg minden, és a híreket olvasva kezdek hinni a próféciákban:
34 ezer éves baktériumokat élesztettek újra: "Sókristályba fagyva vészelték át az évezredeket a kaliforniai Halálvölgyben, és már újra szaporodnak." - MINEK?! Nincs elég vírus meg baktérium már így is?! A Halál Völgye meg elég nomen est omen...
Megfejtették a 2500 éves kelta sör receptjét: "A vaskori sör a feljegyzések szerint büdös volt, zavaros és üledékes." - Hiányzott belőle az élesztő. Az újraélesztő..:DDDD Mondjuk annyi idő alatt a legfinomabb malátából is büdös lötty lenne. Nem baj, igyák csak a tudósok, én maradok a mostaniaknál...
Megtalálták Caligula császár sírját: "Egy letartóztatott sírrabló vezette el a régészeket a hírhedt uralkodó sírjához." - Basszus, ha őt is újraélesztik, akkor nekünk tényleg annyi! A Való Világ összes sekszuális ferdesége semmi ahhoz képest amit ez a kiéhezett római császár fog művelni, és ráadásul legalább ezer éve nem dugott, gondolhatjátok mi lesz az első dolga amikor a tudósok életet lehelnek bele... Először végigmegy a laboroslányokon, majd a fiúkon, aztán jönnek az idősebb professzorok, végül a kísérleti állatok. Aztán természetesen kiszabadul a laborból, és egyetlen óriási animalisztikus-bisekszuális orgiává változtatja az egész világot. Megyek is, pakolom össze a bőröndjeimet...
2012-től bezárják Tutanhamon sírkamráját: "A sok látogató tönkreteszi a gyerekfáraó sírkamráját, ezért lezárják, és egy másolatot építenek a turistáknak." - OK, de ne vegyék betű szerint, már úgy értve hogy pótmúmiát ne tegyenek bele :DDD
Kokainnak hitték a halotti hamvakat: "A floridai betörők a tulaj apjának és két dán dogjának földi maradványait is magukkal vitték." - ...és mekkorát fog szívni a betörő, amikor megpróbálja felszívni :DDD

Nakérem, miután sikeresen eltakarítottuk ezt a sok szellemi mocskot, jöhet a mai főfogás:

FELLINI 91!

Reméltem hogy a google keresőjének alapképét áttervezik a mai nap tiszteletére, de nem tették. Pedig volna miért: ma 91 éve született a világ egyik legnagyobb rendezője, akinek mestersége a film, akinek (a másik mesterhez, Hitchcockhoz hasonlóan) még a "bukott" alkotásai is többet érnek mint a mai számítógépes, Oscar-díjjal elhalmozott szemetek ezrei. A nagy művészek csapdája mindig a siker, ezt maga is ezerszer elmondta: többen hivatkoztak rá mint ahányan látták a műveit, bekerült a köznyelvbe (lásd: "Fellini-stílusú", de a "paparazzi" szó is őtőle származik), ám a producerek nem Fellini által rendezett, hanem "Fellini-filmet" akartak, vagy a Cabiria és az Édes Élet folytatását, ő viszont szembement a producerekkel és a korszellemel, közben pedig felejthetetlen képeket adott nekünk, megnevettetett és elgondolkoztatott, akár egyszerre is.

Ha lehántjuk az Avatarról, a Becstelen Brigantykról vagy szinte bármelyik mai sikerfilmről (vagy akár művészfilmről) a látványt, a díszleteket, a STÁRokat, a körötte kialakult mítoszt / hype-ot, akkor általában egy lélektelen, embertelen (és néha elég kegyetlen) történetet kapunk. Az olasz mester mozijai azonban a humor és a sajnálat, a vaskos tréfák és a humánum (Cabiria éjszakái), a realitás (Úton) és a misztikum (Júlia és a szellemek), az érzékiség és a vágyaknak való kiszolgáltatottság (Casanova, Satyricon, A nők városa), a felnőttes harsányság és a gyermeki ártatlanság (Amarcord) között egyensúlyoztak, akárcsak a mögöttük levő ember, aki szerette a finom étkeket és a rubensi idomokat, egy társaságban mindig ő volt a "középpont", de ugyanakkor vállalta a hibáit és sebezhetőségét is, az álom fontosabb volt neki a valóságnál, szívvel-lélekkel írt és rendezett, gyermekeiként tekintette a filmjeit (épp ezért nem volt hajlandó újranézni őket például a megrövidítésük után). Ha elvesszük belőlük a Fellini-jelenséget, ezek akkor is mind-mind jók.

Élete bővelkedett filmszerű pillanatokban és egybeesésekben, amikről sokan nem hitték el, hogy nincs megrendezve. A legmeghatóbb mégis az életművéért járó Oscar átadása volt, az azóta szállóigévé lett kiszólásával: „Ne sírj, Giulietta!”

1993 október 31-én ment el, Giulietta nem sokkal később követte.

Nézzétek a filmjeit, bármelyiket, ne csak most, a születése napján, de bármikor. Mindegyikben benne van az a bizonyos olaszosság és azonfelül is valami igazi, jó értelemben vett európaiság (jellemző, hogy a Fellini és Giulietta által annyira bálványozott Ginger Roberts nem értette meg a Ginger és Fredet, és pert indított ellenük). Nem történelemóra, nem nosztalgia, mert a jó film ismérve mindig az, hogy ma is aktuális, csak nézzetek körül. A Bikaborjak semmittevői ma valamelyik zártkörű budapesti bulin ingyenélnek, a Ginger és Fred-ben felvázolt embertelen média pedig ott van körülöttünk - de ugyanakkor itt vannak az apró csodák is, csak most jobban kell keresnünk őket, ahogy Federico keze nyomát is, ugyanis még a mai nap alkalmából se adnak le tőle semmit (még a Filmmúzeumon sem), ergo a mai egyetlen ajánlottságot nektek kell kiválasztanotok az életműből.

A bohócok kortalanok és örökéletűek, még akkor is, ha nincsenek már fizikailag velünk. Wim Wenders szavaival szeretném zárni:
"Film, legyen a te neved...Federico."

A Mester két nagy szerelmével: Giuliettával és Olaszországgal.





Kulcsszavak: nemzethalál, Fellini, éberség

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés