2013. 05. 06.
Záporhét (máj. 6-7-8-9-10-11-12.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
HÉTFŐ, MÁJUS 6.:
SEGGREPALACSINTA

...egy macsó beavatási szertartás. No, really.
Ajánlott:
Fél kilenckor lesz egy rövidke Fellini-parafrázis a Duna TV-n 1977-ből, ami a Zenekari próbán csavar még egyet: míg ott ugye egymás közt civakodtak a zenészek gyakorlás közben, itt már színpadra is kell állniuk és egy ugyanolyan kelletlen közönséget is kapnak mellé.
A Ha a zenekar is úgy dolgozna rövidsége mellett másik fő erénye a színészgárda: többek közt Verebély Iván, Benedek Miklós Paudits Béla játszik benne – egy erős korszak erős felhozatala.

Talán érdemes:
FEM3, 22:05: újabb variáció a tanúskodásra fizikailag képtelen tanúról. A Csend nem az első és nem is az utolsó süketnémás film, viszont szerencsére nem tolerancia-krimi, hanem thrillerrel kevert családi dráma, abból is a szinte már Haneke-szintűen beteges. A távoli rokonokhoz kerülő lány életét a környezetváltással járó súrlódások és iskolai bunkóskodások mellett még napvilágra kerülő sötét titkok is nehezítik – ha ennél többet mondanék az már spoiler lenne, úgyhogy nem mondok, viszont tényleg csak az ilyesmikre fogékonyak nézzék (én kihagyom).

Nem ajánlott:
Mindig el szoktam mondani hogy mennyire nem bírom Spike Lee-t, a prédikálós filmjeit azért mert prédikál, a vígjátékait meg azért mert max. kényszeredett mosolyt vált ki belőlem (kivéve ha a technikai megvalósításra – rendezés, színészi játék, stb. – koncentrálok, azon tényleg lehet röhögni, amúgy ezek mellet a másik állandó hiba amit Lee elkövet, hogy rendre látványos szerepeket ad magának). A Suli lázzal (sic!) azonban még keresztezi is a két stílust, vagyis a Fekete Nép szellemi-lelki felemelkedését célzó mozgóképes nevelést és a legrosszabb frat-filmek közhelyeit, vagyis a kollégisták aranyéletét a Nagy Bulizásoktól a Megkomomolyodásig vezető, sörrel, csajokkal és spanglikkal kikövezett zarándokutat. Fiatal fekete hősünknek az a legnagyobb baja, hogy nincs fekete diákszövetség – tudjátok, ezek azok a görög nevű, újoncokat megalázva beavató izék amik nélkül nincs is tinifilm. Ha Lee minimálisan is elgondolkodott volna, láthatta volna mennyire felesleges az egész, mert ugye a Fehér Középosztály diákjainak sincs semmi köze Görögország kultúrájához, akkor meg minek csinál alfa-gamma-tökömtudja nevű szövetségeket, hát piálni-csajozni lehet anélkül is is. De nem, emberünknek kell a saját, a fehérekéhez hasonlóan válogató és beavató szövetség… Asszem ennyiből is érzékelhető hogy a probléma amit körüljár, az is annyira amerikai hogy már csak ezért is fárasztó végigülni azt a két órát, amit elrabol az ember életéből. Igen, eltaláltad, a hosszával van a legnagyobb baj :) Aki időmilliomos és nem zavarják az amatőrfilmes megoldások, az nyolctól büntetheti magát vele a Cinemaxon.

Kis hírek a nagyvilágból:
Kim Kardashian lába borzasztóan néz ki – Hajjaj, ha még csak a lába...úgy ronda az egész nő ahogy van, csak fotosoppal tudják fogyaszthatóvá varázsolni!
A nagyon dögös JLo fürdőruhában hergelt: "Floridában forgatott az énekesnő, aki Pitbullal együtt készíti el az idei nyár egyik slágerét." - Az egy dolog hogy kutya ugat ebben is, de honnan tudják hogy sláger lesz? Csak nem előre meg van bundázva ez is?!
Nem gyűjthetnek az újra elismert egyházak: "A NAV jogbizonytalanság miatt nem tud technikai számot adni nekik. Szigorodhat az egyháztörvény."NAGYON HELYES! Ahogy csapat csak egy van, a Ferencváros, úgy egyház is csak egy legyen, a katolikus, abban minden benne van ami az Élethez kell, akinek ennyi nem elég, annak irány Észak-Korea vagy Kuba. Ha már itt tartunk:
Rekordszinten a menedékkérők száma: "Az első negyedéves dömping felülmúlta az egész tavalyi évet. A kérelmezők 3 százaléka kap védelmet." – Na mi van, ilyenkor nem vagyunk kirekesztő ország? :DDD Pedig innen is mennyien kérnek menedéket :DDD
Romániának saját gázellátása lesz: "Victor Ponta szerint 5-10 évre vannak az önellátástól, de akár még exportra is juthat a palagázból." - …még a végén náluk fogok menedékjogot kérni, ha Amerika el nem hozz addig hozzájuk a demokráciát. De komolyan, ha már fizetni fogok a román gázért, kevésbé gázos ha állampolgárként teszem mindezt!


KEDD, MÁJUS 7.:
VÉRCICKÁNY

…és még így is jobb, mint a CGI!!!
Nem ajánlott:
Duna TV, 21:15: Genova – Michael Winterbottom néha nagyon beletalál, néha meg döbbenetesen mellényúl. Most is ez a helyzet, bár szerencsére nem annyira mint a Kilenc dallal ami egy szó szerinti elkúrás volt, most csak egy simán érdektelen történetet forgatott le halál unalmasan. Annyi özvegyférfis történetet kaptunk már hogy egy újabb már nem oszt, nem szoroz – az hogy itt két lánya is van hapsinak, meg hogy a címbeli városban próbálják feledni a múltat, nem tesz hozzá semmit, és az sem hogy a család minden tagja másban keresi a felejtést, Colin Firth szerepeltetése meg végképp mutatja, hogy elsősorban a szebbik nem igénytelenebbjeinek szánták, én meg ugye csúnya vagyok de legalább igényes.
HBO Comedy, 20:25: Ez az a hely – Bár a magyar címből nem derül ki, de egy régi Talking Heads-számról nevezték el ezt a mérsékelten ajánlott opust, amit csak azért említek meg mert a fent nevezett zenekar énekese is feltűnik benne. A hangsúly azonban a történet szerint vele egyidőben aktív zenészt alakító Sean Penn-en van, aki apjával szeretne megbékálni annak halála előtt, az exitus után viszont rászakad annak múltja és megesküszik hogy megbüntetni azt a náci tisztet, aki annak idején kínozta a papát. Ebből lehetett volna csinálni két-három filmet, de mostanában ugye mindent egybe kell rakni mindennel, tehát egy holokauszt-revenge-dzsel egyebgyúrt transznemű-vígjátékot kapunk. Pedig, pedig! Már a számcím maga többet érdemelt volna, azt meg csak megemlítem hogy Sean Penn itt a (legalapvetőbb és legközhelyesebb) meleget nyomta fullba, nem a kretént – Oscar bácsi szerencsére most se gyütt. Az Almodóvar-kedvelők imádni fogják (Penn pedig szinte jobb nőnek mint férfinak, de ezt nem tőlem hallottátok).

Talán érdemes:
Múlt héten békák öldöstek, ma viszont a Gyilkos cickányokra hárul az emberiség fenyegetése, akik természetesen egy tudós sajátos világjobbítási kísérlete eredményeképpen pörögnek be. Aki azt hiszi hogy egy dühöngő rágcsáló abszurd, az mit szól ahhoz hogy a fehérköpenyes szakállasbácsi azzal tervezte volna csökkenteni a szennyezést és általában az ember negatív hatásait, hogy le akarta kicsinyíteni a teljes lakosságot (!). Igen, ez a megoldás, mert ugye sokkal egyszerűbb a miniatürizált népességnek legyártani az összes kényelmi,-és munkaeszközt feleakkorában… Sajnos mindezt annak idején (ötvenöt éve) full komolyan forgatták le, tehát még az Ed Wood-féle báj is kimarad, illetve nekünk magunknak kell belelátnunk hogyha 00:20-kor a Filmbox-ra kapcsolunk.

Kis hírek a nagyvilágból:
Nem áll meg a BKK-hajó a Kopaszi-gátnál: "A kikötőt tulajdonló és üzemeltető két magáncég összekapott, a vitát az utasok szívják meg." – Az igazi azért majd az lesz, amikor felszállni fel lehet majd a hajókra, leszállni viszont sehol, vagy ahogy Rejtő Jenő mondta volt: belépés díjtalan, kilépés bizonytalan! :DDD
Burzs: Kétmillió forint a legjobb jegy a wimbledoni döntőre: "És már kevesebb, mint egy tucat hely akad." – Én mindig irigylem a gazdagokat, de ilyenkor nem. Szerencsétlenek, hát mennyi pénzt költenek arra hogy órákon át izzadva bámulják ahogy a fehér labda ide-oda jár! Akkor már inkább maradok a saját, jól bevált Wimbledon-víziómnál: függöny behúz, sör behűt, és nem zavarja senki a műélvezetet, ezek meg azalatt kétmillóért pácolódnak, izzadnak és büdösödnek, és még csak nem is ihatnak! Mondom, néha jobb szegénynek lenni.
Eltűnt az embervadász medve: "Rátámadt egy erdészre Szlovákiában, majd egy golyóval a testében elmenekült." – …és most várja a vadászokat, mint Rambo, vagy az amúri partizánok. Az erdő az ő terepe, ismer minden zeget-zugot, eljött a payback time!!!444 négy
C:c Valahol már láttuk az István, a király plakátjait: "Azt igazán ráírhatták volna: a Trónok harca nyomán." – Engem már az lepne meg ha Magyarországon legalább egy kreatív nem lopna, és előállna valami eredetivel. Szerencsére van egy Év kommentje-candidate-ünk is:

Addel 2013.05.06. 15:31:51
Azt tudjátok mi a külömbség/hasonlóság Stohl meg Koppány között ?

Hát hogy Koppányt negyedelték, Stohlt meg harmadolták.



SZERDA, MÁJUS 8.:
VÁMPIROMÁNIA

Lejárt a Kusturicák ideje!
Ismétlés, de ajánlott:
Duna, 21:15: Pacsirták cérnaszálon – Újabb örökérvényű Hrabal-Menzel koprodukció, ami annyira jól sikerült hogy egyből dobozba is került (külföldön meg óriási sikert aratott). A helyszín az épülő cucializmus egyik vasésacél-gyára, amiben a régi rend egyes túlképzett elemeit próbálják lebutítani proliszintre, ám ők a címbeli madarakhoz hasonlóan lavíroznak és őrzik meg értékeiket. Amekkora tragédia volt, annyira humorosan mutatja be nekünk mindezt a zsenipáros.

Nem ajánlott:
FEM3, 20:00 – Lassan már külön szót lehetne kitalálni arra, amikor egy rendező már csak a rajongóinak rendez. OK, alapvetően ezzel nem lenne semmi baj, inkább csak onnantól hogy tartósan olyan filmeket csinál mint amit elvárnak tőle – de még ezt is lehetne jól csinálni, ha nem becsülné direkt alul még a saját célközönsége elvárásait is. Múlt héten Almodóvarról és Gus Van Santról szedtem le a keresztvizet, pedig itt van Emir ÉS A DETEKTÍVEK Kusturica is, akit kb. tizenöt-húsz éve ezzel a balkáni, nagyszívű-nagylelkű-nagyonszerb életérzéssel azonosítanak világszerte, és valljuk be, a Macskajaj (de ha nagyon szigorúak vagyunk, inkább az Underground) óta tényleg nem nagyon emelkedett efölé. Tény hogy Magyarországon mindezek ellenére (vagy pont ezek miatt) viszont nagyon ráharaptak a filmjeire meg a zenéjére is, nem véletlen hogy egy időben Goran Bregovic gyakrabban lépett fel nálunk mint a Prodigy. A kiszámítható Kusturica-filmek receptje tök egyszerű: minden órára jusson négy esküvő és egy temetés, mindezt kövessék el egyre bizarrabb figurák, legyen benne egy kis természetfeletti vonal meg evilági gonosz is (persze csak fogyasztható mennyiségben), és bumm, ami eddig COOL volt és MENŐ, egyszercsak átmegy visszatetszőbe. Az ígéret szép szó címéhez méltóan ígéretesen kezdődik, hogy aztán rövid idő alatt eltűnjön a sutkai bajnokok, a feleséget kereső legkisebb fiú és a bűnös, de valahol szimpatikus maffiózók által határolt Bermuda-háromszögében. Emlegettem Bregovicot, nos az állandó zeneszerző mellett az elkényelmesedés másik figyelmeztető jele hogy a rendező családja indokolatlanul egyre nagyobb szerepet kap a Maestro műveiben. Well, it’s official: Kusturica már ezt is meglépte, vagyis itt az az eset áll fenn hogy a két Kusturica csinált egy Kusturica-filmet a Kusturica-rajongóknak, amitől pont azok fognak hupililát hányni akik szerették a régi Kusturicát. És mivel én még emlékszem Dolly Bellre, bár a papám szolgálati útra ment, ezért ezt most meghagyom a későn kapcsolóknak.

Talán érdemes:
Nyolc előtt öt perccel a Baltazár után újabb rendhagyó színházról szóló doksi a Dunán, mely a váci fegyház lakóinak színházterápiájáról szól. A többi alternatív színházzal ellentétben ők ugyan nem lépnek fel "rendes" körülmények között, mégis, egy-egy darab (itt épp egy Mrożek) próbái segítségével jobb rálátásuk lehet addig életútjukra, és pesze eljön a pillanat amikor felmegy a Vasfüggöny, és be is mutatják elítélttársaiknak. Más: nagyon nyomatják ezt a vámpírváros-témát mostanában, az ember nem is hinné hogy le lehet húzni még egy bőrt a denevérszárnyakról, ám 21:20-kor a Universal Channelen megteszik mindezt egy jövőben játszódó antiutópiával, ami ráadásul egy majdnem-steampunk Romániában játszódik, ahol A CONDUCATOR HALÁLA UTÁN a vámpír-ember összecsapások alternatív megoldással zárultak, vagyis a vérszipolyok vérpótlón és az emberekkel úgy-ahogy békáben élnek, de még így is gettósítva és elnyomás alatt. Ezt változtatja meg egy új életre kelő, szelidítetlen régi odvasfogú, amikor egyként vadászik emberre és fajtársaira. A Vámpírnemzet korrekt iparosmunka, ilyen-olyan áthallásokkal, a plakáttól kezdve a filmes idézetekig, de legalább nem unalmas.

Kis hírek a nagyvilágból:
Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletének egy részét: "Május 30-án és 31-én, mintegy 1200 üveg borra lehet majd licitálni. A borok listáján olyanok is szerepelnek, mint a 2200 euró értékűre becsült 1990-es Petrus. Az árverést a párizsi Hotel Drouot aukciós ház tartja." – Milyen kár hogy ilyenekre nekem sose lesz pénzem…mondjuk ezeket ugye nem azért veszik hogy meg is igyák, hanem csak mert jól mutat a polcon.
Erre költ Kína 106 milliárd dollárt: "Drónok, katonai műholdak, atom-tengeralattjárók a Pentagon kínai katonai fejlesztésekről szóló jelentésében." – Na mivan, most akkor mégsem Szíriába vagy Iránba fogják elvinni a demokráciát? :DDD
Rászállt a cenzúra a pekingi falloszházra – Szegények, ezek még azt hiszik hogy a gyerekeket is a GÓLYA Mao Ce Tung elvtárs hozza? :DD – "Döbbenetes a kommunista pártlap új épülete. A pekingiek röhögnek, a cenzúra szörnyülködik." – Pedig végre egyszer jó helyére kerülne a vörösök újságja. Leglább messziről mutatja, kik dolgoznak benne :DDD Pénisz alakú ház, basszus, ez kéne minden újságnak és tévéstúdiónak :DDD
Demográfiai bombát robbantana a FideszFog az robbani hamarosan nélkülük is, és nem az elefántok miatt:
Készül a nyíregyházi állatkert új elefántja: "Jack és Kwanza délelőtt és délután is közösültek. Az akcióról fényképek is készültek." – Ez rettenetes, azonnal betiltani. Az egy dolog hogy nem gondolnak az arrajáró gyerekekre, de mi az hogy heteró-sekszuális kapcsolatba léptek azért hogy utódokat hozzanak létre?! Senki sem szólt nekik hogy ez már nem menő?!
Bitblog: DOS-t használni egyszerű: "A kilencvenes években még magyarázni kellett, mi is ez a masina." – Bizony, akkoriban nem úgy mentek a dolgok mint ma, két kattintás és pornó, email, amit akarsz…meg kellett dolgozni az eredményekért, és dicsőség volt kockának lenni, ASCII-ból sekszképeket kirakni, satöbbi…Nap kommentje:

Hatos. Faszt, kilences! 2013.05.04. 14:05:36
Aki érti, programozza.
Aki nem érti, használja.

Az emberiség kollektív tudatában kétségkívül a legnagyobb pusztítást a számítástechnika okozta.



CSÜTÖRTÖK, MÁJUS 9.:
A VÁNDORÚT VÉGÁLLOMÁSA

Megiszod az italt, hazamész, kihevered
Talán érdemes:
Kilenckor egy, az átlagosnál jóval ötletesebb tinivígjáték a Story4-en, ami még Shakespeare Szentivánéji álmát is beleszövi a kikosarazott, színészetben menedéket kereső focistagyerek elsőre sablonosnak tűnő történetébe. A megvalósítás is elég érdekes (az okos rajzfilmes buborékoktól a néhol elég közönségesig terjed a humorforrás), a szereplők közül Sisqo itteni alakításával szinte jóvátette a "zenéjével" akár szólóban, akár csapatban (Dru Hill) elkövetett rémtetteit (az önmagát alakító Coolio-nak még kell ezen melóznia egy kicsit), a magányos srác szívét váratlanul lángragyújtó Kirsten Dunst pedig 2001 (eme film legyártása) óta többször is bizonyított. A Kihevered haver! egyetlen gyenge láncszeme a magyarított címe, de ez ne ijesszen el senkit. Ha csak egyetlen tini is elkezdett a hatására Lándzsarázó Vilmos munkássága iránt érdeklődni, már érdemes volt. Hajnali egy előtt tíz perccel egy Ben Stillertől szokatlanul komoly és komor dobás a Film Mánián, ami a Las Vegas, végállomáshoz hasonlít sok tekintetben: ez is életrajzi film, és a főhős itt is egy keményen szenvedélybeteg fickó, aki azért nem annyira önző mint Cage karaktere volt, olyannyira hogy egyszerre több nőnek is adja magát: az egyikkel lelki (és egyéb) életet él, a másikkal összeházasodik hogy végre megkaphassa a zöldkártyát – és közben emberünk zúg a lefele vivő spirálban… A Nap árnyékos oldalán tényleg olyan mint a címe, vagyis ne azért üljönk le elé hogy maradéktalanul visszatérjen az életkedvünk, hanem azért hogy lássuk: Stiller tud ilyet is.

Kiemelten ajánlott:
Egy Lelki vándorúton levő apa valódi távolságokat is bejár, hogy folytassa fia munkáját akivel már régóta rossz viszonyban volt, ám a rák miatt újrafelvenné vele a kapcsolatot – már ha a gyerek hagyná. Ha a rendes párbeszéd nem műkődik, marad a művészi, vagyis a srác által forgatni kezdett dokumentumfilm befejezése, és közben az agyalás az életről és a családi viszonyokról. Az időpontnál amiben adják (este nyolc) csak a csatorna neve a meglepőbb: ki hitte volna hogy a FEM3 fogja előbb leadni és nem valamelyik hivatalosan is értlemiségi csatorna? Támogassuk az érthető művészetet, mutassuk meg hogy erre is van igény, ma ezt a filmet nézzük!

Kis hírek a nagyvilágból:
Hiszed, mi?: A jövőből jött, hogy megmutassa, mi fog történni?: "Azt állította magáról, hogy a 2036-ból érkezett, és 2015-ben kitör a harmadik világháború." – Beszélő bunkó, a jövőből jött, és csak egy szót ismer, azt hogy ABAKUSZ!!!!!!4444 négy
28 évet kaptak a "nemzetre támadó" romák: "Megrongálták a gárda-szimpatizánsok autóját, a bíróság szerint ez közösség tagja elleni erőszak." – Nem, kedves (kisbetűvel!) index, nem ez a "közösség elleni erőszak", hanem az amit a címben nem, a cikkben viszont már kegyeskedtetek megírni: "A sajóbábonyi eset 2009. november 15-én történt. A sajóbábonyi cigányok a vád szerint botokkal, baltákkal és karókkal felfegyverkezve megtámadtak és megrongáltak egy autót, melyben a Magyar Gárda szimpatizánsai ültek, és közben azt kiabálták, hogy "Meghaltok, büdös magyarok!". A kocsiban ülő két ember könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett." – Az Origó cikke még jobban adja az ívet: "Csupán ketten - L. Elemér első-, illetve B. Győző negyedrendű vádlott - ismerték el, hogy részt vettek az autó megrongálásában, a többiek mind azt állították, hogy csak később érkeztek a helyszínre vagy ott sem voltak." – …ahogy Szögi Lajos esetében is, ugye. Eh, hagyjuk is a belpolitikát, nézzünk valami jó muzsika után:
Recorder: Csöcsös csajok, romlott papok: "Jézus leplébe bújt Bowie új videójában, de a trú botrány a cicivillantós nőkkel ékesített papbuli."
MusicPress: Oscar-díjas színésznővel forgatott David Bowie: "A veterán énekes szentségtörő új videójában Marion Cotillard a női sztár, de még Gary Oldman is beugrik a bulizó papok közé." – …és EZ az igazán szánalmas: nemcsak az Index-Origó, hanem Déri Zsolt és az általa alapított, majd tőle megvált Recorder is ugyanúgy ír ugyanarról. Bowie meg…köze nincs már a saját arculatához. Ennyivel tud előállni? Nem tudja hogy mostanában az utolsó szar hipszteregyüttes is sátánista szeánszokat akar a klipjébe? Ez igen, 2013-ban tényleg óriási bátorság kell a kereszténységet cikizni, Madonna színvonal, csak még szánalmasabb, mert elvileg egy újító emberke visszatéréséről volna szó (és akkor a megteszem mert megtehetem-borítóról még nem is beszéltem).
Száguldó Lexus pusztított Nagykovácsiban: "Kisodródott, fákat tört ki és egy ház is megrogyott." – Hát mit tegyünk, Magyarországnak (még!) nem jutnak hurrikánok, csak néha egy-egy honi vagy külföldi újgazdag aki beül az autójába és átmegy mindenen ami az útjába kerül ^^
1,3 milliós tartozás lett az ingyenes túrából: "A nyugdíjas bedőlt a termékbemutatón, aláírta a szerződést és kapott egy rossz takarítógépet." – …és akkor hadd tegyem be most Nap kommentjének azt ami a Blikk Gangstás cikke alatt írt egy hozzászóló, olvassátok és memorizáljátok, mert fontos:

culi 2013-05-08 08:30:39 #23
Egérfogóban ingyen van a sajt.........Mindig....



PÉNTEK, MÁJUS 10.:
TÉVÉMENTES NAP




SZOMBAT, MÁJUS 11.:
ASZTALITENISZ-BŰNÖZÉS!

A hangulat a fésű fokára hágott!
Talán érdemes:
Fél nyolckor lesz egy (témája miatt mindenképp) abszurd sportvígjáték a retekklubbon, amiben megcsodálhatjuk Christopher Walkent mint önmaga, vagy még inkább mint Gary Oldman Leon-beli szerepének paródiáját. Most komolyan, lehet-e komolyan venni a ketrecharc meg az asztalitenisz keresztezését? Nyilván nem, ezért csinálták meg vígjátéknak, viszont akkor miért ölik meg a főhős apját mindjárt az elején? És méginkább, miért pont őt szemeli ki az FBI az apját megölő illegálverseny-rendező gengszter lefülelésére? És miért tesznek bele ilyen amerikaipite-szintű poénokat? Megannyi kérdés, melyek után csak az a biztos hogy a Szerva itt, pofon ott nem olyan jó mint a hasonló témájú keleti filmek, de egynek elmegy.

Ismétlés, talán érdemes:
Negyed tízkor a konteósok kapnak egy kicsit túl sokszor adott jóságot a Viasat3-on, amiben Mel Gibson taxisofőrködik és közben paranoiájával fárasztja az utasokat – ám akinek minden összeeskövés, az előbb-utóbb belefut legalább egybe ami még igaz is, és ezzel felkelti a nagytesó figyelmét, és perszehogy ez történik itt is. Az Összeesküvés-elméletet igazából az eleje miatt érdemes megnézni, meg az örök tanulságot, mely szerint aki a legjobb helyre akarja eldugni az igazságot, az egy őrült szájába adja. Meg amiatt is, mert Gibson teljesen olyan lett mint a főszereplő :(((

Kiemelten ajánlott:
Ugyanabban az időben (mépg mindig negyed tízkor) végre egy filmtörténeti klasszikus a Duna TV-n, főleg ha az eredeti szinkronnal adják! Az Amerikai fogócskával biztosra mentek az alkotók, pedig nem csináltak mást, "csak" összeszedték a legnagyobb sztárokat és az akkoriban divatos mozis stílusokat. Így jött össze az Álom luxuskivitelben vidámsága az Észak-Északnyugat üldözős-többidentitásos krimijével (annak sötét tónusai nélkül, ofkorsz), így került egyszerre kamerák elé a csodás Audrey Hepburn és nem kevésbé mesés férfitársaság: Walter Matthau, James Coburn és (nagy levegő) Cary Grant (a zongora mögé meg egy újabb zseni, Henry Mancini). Mégsem simán csak összelopkodott közönségfilmről beszélünk, hanem egy megunhatatlan, önálló alkotásról, ami maga is a szétcincálás sorsára jutott, ahogy zuhant Hollywood színvonala, vagyis a jelenetek, figurák több helyre is "átemelődtek" (köszönjük meg hogy legalább remake-t nem csináltak belőle). Regina Lampertet (Audrey Hepburn) keresi nemzetbiztonság és néhány keményfiú, mind néhai férje "munkája" miatt, aki nem egészen tisztességes módon csinált negyedmillió dollárt, és nyilván kinél lenne a pénz, ha nem nála, cherchez la femme, mondja a francia, amúgyis Párizsban járunk. Csakhogy Reginánál semmi sincs, csak egy táska, tele első pillantásra értéktelen kacatokkal, ezek után nem csoda ha senki se hisz neki. Mi jöhet mindebből? Nagybetűs SZÓRAKOZTATÁS nekünk, nézőknek. Igen, ez kivételesen az az eset amikor még a cinikus filmbuzik is megtalálják a számításukat.


VASÁRNAP, MÁJUS 12.:
AMIKOR MEGÁLLT A HÍRNÉV

...nem vesz a legendán erőt a halál...
Nem ajánlott:
Milyen esélyei vannak egy klasszikus sci-fi újrafeldolgozásának? Ha az eredeti közelébe se tud jutni, bizony nem sok. Az Amikor megállt a Föld pont ez a kategória: az 51-es eredeti hiába hogy tényleg ezeréves, mégis egy Robert Wise nevű valaki rendezte, és a Földünkre látogató idegen erő meséje akkorát ütött hogy utalásoktól kezdve szimpla lopásokig mindenkit megihletett, és üzenete is aktuálisabb mint valaha, pláne hogy terjednek a népességszabályozós-újvilágrendes-tabula rasás konteók. John Cleese remek mint mindig, Jennifer Connelly gyönyörű, Keanu Reeves pedig Neo után egy újabb nem egyértelműen szimpatikus messiáskaraktert, Klaatu-t is kipipálhat, de sajnos (vagy inkább szerencsére?) semmi több – tehát pont odaillik a retekklubbra, nyolc órára.

Kiemelten nem ajánlott:
Film+2, 20:40: Fame / Hírnév – …ha már a szükségtelen feldolgozásoknál tartunk. Komolyan, ezt most minek kellett? Értem én hogy Amerikának ciki volt hogy épp egy brit forgatott le az ottani Broadway-neveldéről egy zenés filmet. Értem én hogy most keletje van a tehetségkutatóknak, és ehhez igazítanak mindent. Értem azt is hogy a mai generáció – tisztelet a kivételnek – nem ismeri a majd’ harminc évvel ezelőttit. Értem én mindezeket – de akkor értsék meg ők is hogy ezek után LESZAROM akármit is adnak ki.

Ismétlés, kiemelten ajánlott:
Duna TV, 21:00: Szindbád – …amiről mindig csak ugyanazt lehet elmondani, ugyanúgy, vagyis hogy Huszárik Zoltán megcselekedte a lehetetlent: filmre vitte Krúdy világát, mégpedig tökéletes filmre. Ehhez a jól sikerült találkozáshoz persze kellett Sára Sándor és Latinovits zsenije is, hogy a többi színészt ne is említsem. Ahogy öregszem, úgy értem mg egyre jobban Szindbád habzsolását, életimádatát és egyben félelmét az elmúlástól, úgy csodálkozok rá minden egyes kamerabeállításra, a festményszerű képekre, és a legjobb, hogy ez még ezer év múlva is így lesz (sajnos már nem nekem :( ) A nagyon kevés 100%-ig tökéletes magyar film egyike.

Ajánlott:
Éjféltől új dokusorozat első része az M2-őn, amit úgyis mindenki nézni fog akit vonzanak mindazok Akik túl fiatalon mentek el – ma például Kurt Cobain, akit lehet szeretni és nem szeretni, de tény hogy zenéjével megnyitott egy csomó kaput – amik gyorsan be is zárultak, amint kellő mennyiségű zenészt szipkáztak össze maguknak a multik. Ma már hihetlennek tűnik mindaz amit egyetlen "koszos" dallal és egy ikonikus klippel el lehetett érni a kilencvenes években, ennél csak az volt a hihetlenebb hogy Cobain mennyire nem akarta azt a fajta sikert amit mindez hozott neki. Valahol ott volt benne egy gyerekzseni, ez tény, az is hogy ez pont nem a sikerszámaiban mutatkozott meg leginkább hanem mondjuk a szintén legendássá nemesedett MTV Unplugged előadáson. Mint minden fiatalon meghalt zseninél, nála is mindent más kontextusba helyezett a halál ideje és módja – de hogy teljesebb képet kapjunk, ne csak a halott Cobainre vagy az MTV-s Nirvanára emlékezzünk, hanem a küszködő kiszenekarra, akik például Magyarországon is játszottak pár évvel a Nagy Siker előtt, alaposan pofáncsapva mindazokat akik egy Nirvana-koncert után sírtak: itt voltak, és a leendő rajongótábor 99%-a lemaradt róluk – bár valahol ez is egy ugyanolyan örökbe merevedett kép mint a fiatalon öngyilkos zenészé.

Kis hírek a nagyvilágból:
Chart: Így magyarosodik el Németország: "Kétszer annyi magyar érkezett az országba, mint ahány török. Grafikon a bevándorlókról." – Ez valahol érthető, hiszen a törökök meg ugye megint kinézték maguknak Magyarországot ^^
C. a rendőrnek: Tudod, ki vagyok én?: "A Real Madrid sztárja egy igazoltatás miatt balhézott. Az őt fenyegető férfit letartóztatták." – Erről eszembe jut amikor John Lennon részegen tette az agyát egy pincérnőnek. Amúgy mi ez a trend mostanában? Nemrég Reese Witherspoon bukott le ugyanígy és ugyanezt a dumát nyomta…
Bosszút áll a magyarokon a Disney: "Valamelyik honfitársunk a világon elsőként töltötte fel a Vasember3-at a netre. Minden premierjük egy héttel csúszik a magyar mozikban." – …ahelyett hogy örülnének hogy végre valamiben világelsők vagyunk! Az meg hogy egy héttel hozzák el a kiherélt, antialkoholista Vasembert…hát hadd szarjam le már magasról.
Vagy besúgó leszel, vagy fizetsz: "Az FBI napi 25 ezer dollárra büntetné a netszolgáltatókat, akik nem segítik a munkájukat." – Még szerencse hogy Barack Obama a világ legdemokratikusabb államának az elnöke. Mert ugye ha mindezt Bush csinálta volna, többezer zenekar vernyákolt volna új világrendről meg totalitáriánus diktatúrákról.
Rec': Hajós Andrásnak feszes a popója: "Hogyan tekernek a sztárok? Péterfy Bori félősen énekelve, Kolin Márk BKV helyett, részegen." – …és így népszerűsítik a zenehallgatásos-piás kerékpározást, aztán ha elcsapja valamelyiket a villamos, megy a nyavalygás és a fehér biciklik rázogatása. Szánalmas hippibanda.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés