2014. 09. 15.
Dellabáb (szept. 15-16-17-18.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
HÉTFŐ, SZEPTEMBER 15.:
AKIT AZ ÖKÖRSZEM POFÁN CSAPOTT
 
Béla bácsival két híresség pózol
.
Talán érdemes:
Cinemax, 20:00: Magánprakszis
– ...avagy Dezsőnek Angliában is meg kell halnia, pedig ott nem tombolt a beszolgáltatási láz (oké, 1947-nem még nem is igazán dőzsöltek). A fű alatt felhizlalt malacot a királynő házassága alkalmából tennék sült köztulajdonná, ha közbe nem avatkozna a testet öltött női szeszély, és rá nem beszélné pipogya férjét (Michael Palin) a malaclopó kabát felöltésére. Humoros korrajz a konvenciókat és társadalmi osztályokat keményen őrző britekről, ami azért a vége felé elmegy már a Luis de Funes-féle kevésbé szofisztikált vonal irányába. Ugyanitt 00:20-tól Kathryn Bigelow lassan húszéves (ezáltal ismétlésgyanús) rendezése, a Halál napja, ami eredeti címét (Strange Days) és történetét is a Szárnyas fejvadászból lopta (amit ugye Dangerous Days-nak hívtak volna, és a P. K. Dick-vonal is masszívabban jelen volt benne). A helyszín ugyancsak L. A., a középpontban ugyancsak emlékmások tárolása (na meg az azokkal való kereskedés), ami miatt mégis megosztotta a kritikusokat és a nézőket, az a gyilkosságos/nemierőszakolós videofelvétel, ami évekig adott volna táptalajt az értelmezéseknek, ha nem lett volna anyagi-erkölcsi bukta az egész, talán épp emiatt. A mozival egyidős kérdést (mettől meddig terjednek a szórakoztaztás határai, mi az ami még ábrázolható) csak érinti a rendezőnő, vagyis valószínüleg csak a hype miatt kerültek bele a snuff jelenetek – de nekem ez is elég ok arra hogy kihagyjam, Bigelow utóélete meg csak megerősít ebben. Igen, már itt is politizál (a kilencvenes évekbeli faji zavargások szájbarágós átültetése a millenium küszöbére), de ettől még marad ami volt: sokat markoló, keveset fogó és még kevesebbet adó film, hazug befejezéssel és menősködő zenével.
 
Ajánlott:
Duna World, 21:40: Akiket a pacsirta elkísér
– Már a szocializmusban készült, de máig érvényes alkotás a huszas évek zselléri-paraszti világából, ami a maga módján ugyanolyan merev volt mint Angliában ama bizonyos osztályrendszer. Egy szépreményű srác előbb belezúg földesgazdája feleségébe (reménytelenül ofkorsz), majd a hozzá rangban is jobban passzoló szolgálólánnyal vigasztalódik. Közben a maga módján próbálja kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket, csak sajnos a lopás még akkor is lopás, ha szegényeket segítünk vele. Nem túl vidám, de legalább rögvalóságos és korrekt mű, nem akármilyen szereposztással (Agárdy Gábor, Páger Antal Dajka Margit és persze a felejthetetlen Tolnay Klári mint fémfatál gazdasszony.
 
Hétfő? #LESZAROM.
Jolly áj devla lé: Duzzad a No roxa áj-balhé:
"Jolly bevallotta, hogy a roma pop legnagyobb slágerének dallama nem tudja, kitől származik." – Bevallottan LESZAROM, maradok a hardcore-nál.
pucérkodás: Ő egy feminista hipszter sztripper – Én meg az az alkoholista vagyok, aki LESZAROM őt.
Vegytiszta provokáció, amit Horváth Éva művel – Akkor én is vegytisztán SZAROM LE.
Iggy Azalea 18 alatt lehetett a szexvideóján: "Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg létezik egy felvétel, amin expasija megdugja a 24 éves rappert." – Nagyon úgy tűnik, hogy LESZAROM és továbbra is maradok MILF-párti!
Ahogy mindig is látni akarta Aleska Diamondot: hintalovon!: "Ja és okosító szemüvegben. Meg bugyiban. És fehér atlétában."ANGOLUL MEGTANULT MÁR BESZÉLNI? Mindig is leszartam. Most is LESZAROM.
ünnepnap: Ekkora dekoltázzsal ritkán látni Naomi Wattsot – ...de ekkora LESZAROMmal még ritkábban :DDD
18+ Ez a legbizarrabb vécés szexjelenet – Én a vécébe még mindig csak azért járok, mert (te)LESZAROM.
seggek mindenhol: Jennifer Lopez fenekének jól áll a jóganadrág: "Az énekesnő jól láthatóan büszke az alakjára, amit mondjuk pont meg is értünk." – Jól láthatóan pont LESZAROM.
Hetilapszemle: Ennyire izgalmas Gregor Bernadett, Várkonyi Andrea és Zimány Linda élete – Az én életemben a legnagyobb izgalom még mindig az hogy éjjel hazatalálok-e a kocsmából és kijózanodok-e a reggeli munkakezdésig. Cserébe viszont az összes celebet LESZAROM.
gumicukor 18+ Lily Allen mindkét melle kicsúszott a ruhájából: "A V fesztiválon többet mutatott magából, mint a szigetes koncertjén, de hát nem is volt rajta más, csak egy ezüst kezeslábas."  - EZÜST? EJ-EJ, ÍGY ELPOCSÉKOLNI AZT A DRÁGA NEMESFÉMET LESZAROM.
18+ Már tolja is le a bugyit a ribancos színésznő - ...én meg már LE is SZAROM ^^
 
 
KEDD, SZEPTEMBER 16.:
NO PAIN, NO MORE PROPANE
 
Pénz, verés.
Talán érdemes:
Negyed tízkor visszatérünk Los Angelesbe egy tízéves drámával a Viasat3-on, ami már 2004-ben is csak egy közepesen sikerült feldolgozás volt, mégis, ma már talán erre emlékszünk inkább, nem kis mértékben köszönhetően John C. Reilly-nak, pedig hát Rossz pénz nem vész el, jó bélyegek még kevésbé, és az alapot adó Kilenc királynőt én is ajánlottam már a blogban. Végülis a remake sem rossz keveréke az idős-fiatal szélhámos tanár-diák viszonyának, ami a szakma fogásainak átadásától a nagy balhéig terjed, az első részhez a hétköznapi balekok szolgáltatják az emberanyagot, a másodikhoz meg egy újgazdag filatelista. Féléjfél előtt öt perccel őszinte, kőkemény akciófilm a műfaj Uwe Boll-jától, a robbanások királyától, Michael Bay-től. A Pain & Gain leginkább arról nevezetes, hogy állítólag egy amerikai magyar üzletember megölése adta hozzá az ötletet (a nővére tiltakozott is rendesen hogy fekete vígjátékot csinálnak a férje halálából, de Hollywood malmai sajna nem neki őrölnek), akivel pár vesztenivaló nélküli izomagy végzett. Ha elvonatkoztatunk a magyar vonatkozástól, vagyis hogy tudunk-e derülni egy hazánkfia kicsinálásán, még akkor is érződnek az előképek (Tarantino, Guy Ritchie). Oké, a Szikla most legalább megint rosszfiút játszik, de még mindig testépítő rosszfiút, és hogy hogyan? Ha lennének is illúzióink, partnere, Mark Wahlberg és a leadócsatorna (HBO 2) garantáltan helyreteszi ezeket.
 
MAGYARUL! rovat:
pénz beszél: Sose halunk meg, ha így megy:
"A világ egyik legfiatalabb milliárdosa kitalálta, hogy hagyhatunk fel a vérvételekkel."MAGYARUL: aki gazdag, az hivatalosan is szívhatja a szegények vérét és örökéletű lesz.
kívül tágasabb: Világhír! Így lesz egy négyéves kissrácból divatikon: "Ryker Wixom nem tesz mást, mint hírességek pózait utánozza."MAGYARUL: íme a jövő egyik kiégett, drogos gyerekSTÁRja, aki már akkor senki volt, amikor még volt valaki. Nem, nem a kölyökkel van bajom, hanem azokkal akik kamera elé tuszkolták.
könyves: Újradizájnolt Bibliára gyűjtenek pénzt: "Irodalmi szövegként akarja kiadni a Bibliát egy férfi, közel egymillió dollár gyűlt össze eddig rá a Kickstarteren."MAGYARUL: még mindig csak a kereszténységet lehet büntetlenül gyalázni.
Október 26-án lesz az ukrán elnökválasztás - MAGYARUL: ezer százalékos részvétel mellett Putyin fog nyerni.
Budapesten az első bitcoinautomata: "A készüléknek köszönhetően átválthatjuk a forintot a virtuális fizetőeszközre."MAGYARUL: a csürhe hozzászoktatása a készpénz nélküli világhoz tovább folytatódik.
 
 
 SZERDA, SZEPTEMBER 17.:
IRÁNYÍTOTT HATÁRŐRÖK...
 
...vadásznak a vaddisznóra
.
Nem érdemes:
M2, 21:40: Az arthouse rendezők pályája jól belőhető ívet követ: először leforgatják a korai elvontkodásokat amiket csak a bölcsészek értenek, aztán vagy megmaradnak ezen a szinten, vagy jön a Nagy Dobás, ami bedobja őket a köztudatba. Itt jó esetben jó ideig tudják tartani magukat, rossz esetben átesnek a ló túloldalára, mert nincs senki aki megmondja nekik hogy "te öreg, ezt azért már nem kéne". Egykori kedvencem, Jim Jarmusch az Irányítás határaival jutott el ide, amit pont tíz évvel a legendás Szellemkutya után szabadított ránk, ezt is távol-keleti szellemi irányzatok ihletésére, és elvileg ezt is egy Titokzatos Hős lelki vívódása és harcos útja uralná, ha a rendező nem szórt volna ki mindent az ablakon a saját agyfaszságai megvalósításáért. Egy: nincsenek nevesített karakterek. Kettő: túl hosszú. Három: nincs konkrét történet, a nézőnek magának kell kitalálnia a Magányos Ember céljait és küldetését. Négy: túl hosszú. Öt: elpazarolja Tilda Swinton és Bill Murray tehetségét. És végül az utolsó, hatodik tőrdöfés a halott filmcézár testébe: túl hosszú. A kevés pozitív kritika zen-buddhista hasonlatai csak annyiban helyénvalók, hogy amit látunk az tökéletesen üres, még soha senki nem jutott ilyen közel az örkényi jövünk a semmiből-megyünk a semmibe mozgóképesítéséhez (hazánk fiait, Tarr Bélát, Mundruczó Kornélt és másokat kivéve). De ez ebben az esetben nem dicséret.
 
Kiemelten ajánlott:
Tizenegy előtt tíz perccel magyar sport-doku az M1-en valamiről amit elvileg utálnom kéne, mert Amerikából származik, és a baseball mellett a másik, amit egyáltalán nem értek. Igen, a rögbiről van szó, és legyinthetnék is azzal hogy a Vaddisznók, azaz a WildBoars egy újabb nyugatmajmoló csapat – csakhogy kéremszépen, ezek az emberek tolószékben játsszák ezt az egyébként is erőigényes, félig foci, félig közelharc sportágat. Mint az összes ilyesmit, ezt is elsősorban azoknak ajánlom akik keresik a kifogásokat és jódolgukban önsorsrontással nehezítik saját életüket. Íme, itt kezdődik valahol a kitartás fogalma: az erőn felül teljesítésen és a korlátok meghaladásán.
 
Kis hírek a nagyvilágból:
Akciókkal indít az Emirates: "Az októbertől megjelenő dubaji légitársaság átszálló utakat is kínál olcsóbban."MINEK?! Aki dubajozni akar az úgyis egyenesen oda megy :DDD
Mutációkat okozott a fukusimai sugárzás: "A kutatók kimutattak genetikai károsodást, mutációkat és populációcsökkenést is." – Na ne beszéljetek, tényleg? Tényleg ugyanaz történik minden atombalesetnél a környezettel? Ki hitte volna! Sebaj, most már ez is tudjuk.
ValóVilág: VV Iza érettségizne: "A Való Világ 6 jónője be akarja fejezni a középiskolát. 21 évesen." – Nincs ebben semmi kivetnivaló, Bándy Kata gyilkosa például 27 évesen még mindig csak a nyolcadik osztálynál tart, de máris belefáradt ebbe a fene nagy tanulásba, és inkább dolgozna. Hiába na, kemények a követelmények, még úgy is hogy már nem lehet buktatni sem :DDD
Életmentő agyműtétet hajtottak végre egy halon: "Eltávolították a tumorát, a műtét 200 dollárba került." – Remélem a halnak volt betegbiztosítása, hát nehogymár a Dolgozó Többség fizesse ezt is!44
Nincs kisagya egy 24 éves kínai nőnek: "A betegség extrém ritka, ő a kilencedik ismert eset a történelemben. Csoda, hogy él." – Már nem azért, de ebben semmi extra nincs. Nekem például egyáltalán nincs agyam, mégis tudok levegőt venni meg dolgozni, sőt, blogot is írni, és ahogy az Index címlapját elnézem, rajtam kívül még sokan lehetnek ugyanígy! Nap (kissé sekszista) kommentje:
 
szepi422014-09-12 12:11:31
Nálunk vannak olyan nők,akikről egész életük során sem derül ki,hogy nincs agyuk.
Igaz,hogy pihennek: fekszenek vagy térdelnek!

 
18+ Kiengedték az előzetesből, evett a nője agyából – Ez valami TRENDING 2014 dolog lehet, már a harmadik agyas hírt olvasom egyetlen napon :SSSS – "Joseph Oberhansley tizenhárom év börtön után ott folytatta az életét, ahol abbahagyta, csak most evett is áldozatából." – Nem baj, majd lesznek faszbúkrajongói és ajánlanak neki is modellszerződést meg életrajzi filmet, addig meg hallgathatjuk hogy minden ember élete egyformán értékes, meg hogy a halálbüntetés nem megoldás semmire.
 
 
 
CSÜTÖRTÖK, SZEPTEMBER 18.:
EMLÉKEZÜNK RÉGI ESZKÖZÖKRE
 
...na meg az ütközőkre.
Talán érdemes:
A cél szerelmesíti az eszközt...
– ...és aki ez alapján romantikus vígjátékot vár, az vagy pofán csapatja magát, vagy kellemesen csalódik, az M2-őn ugyanis egy elkényeztetett kölyök öntudatra és felelősségre ébredésének nyarát kapjuk 21:40-től. Az addig börtönből ki-be ingázó srác megismerkedik egy, az életet és az iskolát nála komolyabban vevő lánnyal, akinek viszont a továbbtanulással vannak gondjai, mármint annyiban, hogy ki kell fizetnie az anyja által felhalmozott tartozásokat (őt Susan Sarandon, az egyetlen híresebb név hozza elég meggyőzően). Az HBO-n ugyancsak dráma lesz kilenckor a Hamis (drog)vád, amivel egy mit sem sejtő amcsi nőt zárnak rács mögé, és lánya (Rachael Leigh Cook) próbálja kimenteni a dél-amerikai börtönpokolból, by any means necessary. Ugyanitt fél tizenegykor újabb állomáshoz érkezik Robert de Niro a számvetésben, emléket állítva édesapjának, aki tehetséges festő volt. Az Emlékezzünk a művészre: id. Robert de Niro a bizonyíték arra hogy az ifjabbnak volt kitől és mit örökölnie (nem ez az egyetlen példa arra hogy a fiúk féktelen zsenialitása már az apákban is felfedezhető nyomokban, az enyém például egy beat-zenekarban játszott a ködös hatvanas években, de csitt, erről egy szót se senkinek). Végezetül pedig:
Universal Channel, 21:20: Szuperütköztető – Asylum-szagú hadronütköztetős-idősíkváltós para, ami az alacsony költségvetéshez és a félamatőr színészekhez képest nem is rossz, de még így is csak egyszernézős. Tanulság: a szűkös büdzsé csak a direkt rossz filmeknek tesz jót, a komolyabbakat már komolytalanná teszi.
 
"Zene" és "film" rovat:
Egy, csak egy filmmel van tele manapság a Zindex meg a Zorigó, ráadásul ugyanazokat a híreket ugyanúgy hozzák le vele kapcsolatban: hogy ez az év filmje, meg újdonság, de a rendező meg se várja bemutatót, máris kivándorol. Fókuszban a Délibáb!
Mit keres egy afrikai rabszolga a magyar pusztán?: "Egy hortobágyi rabszolgatelepen jártunk, ahol az emberek nem beszélnek, csak néha lőnek. Fogva tartanak itt egy elefántcsontparti focistát is, de csak addig, míg ki nem tör a lázadás. Riport Hajdu Szabolcs Délibáb című westernfilmjének forgatásáról." – Igen, a magyarok azok már csak ilyenek, fekete focistákat tartanak rabszolgasorban :DDD De mint mindjárt látni fogjuk, még az sem egyértelmű hogy magyarok az elkövetők.
It's the fucking Puszta!: "Hajdu Szabolcs hortobágyi westernje zseniálisnak tűnik. Itt az első előzetes." ÉDES FASZOM, már hanyadik "zseniális" Év filmjét szabadítjátok ránk? Nade olvassunk tovább, mert ugyanez a lelkendezés így néz ki az Origón:
Magyar westernre fog pörögni a világ: "A Délibáb előzetese olyat mutat, amit magyar filmben még nem láttunk."MAGYARUL: ezt a filmet is láttuk már ötször, ha viszont a Djangót és a Shaftot is belevesszük, akkor meg legalább tízszer.
 
bebel 2014-09-03 18:11:17
Hajdú tehetséges rendező. Szégyen-gyalázat hogy egy ilyen mindenhonnan összelopkodott, 25 szavas high-concept producer-pitch-el leírható fércmunkára pazarolja az energiáit. Pedig úgy rémlik már gondolkodott azon is hogy szakmát váltson, de eszerint mégis inkább a producereket választotta, akik meg aztán arra szereznek pénzt, ami a leginkább eladható. A puszták, a western... persze minden rendező fantáziáját megmozgatják ezek, éppen ezért lehetetlen ezekben újat mutatni. Kifigurázod a szakmát az egyik filmedben, aztán beállsz a sorba? Mi értelme van ennek így Szabi?


Magyarul csicskáztatják a románok a fekete focistát: "A Délibáb plakátja és magyar nyelvű előzetese csak az Origón. Hajdu Szabolcs besokallt, nem csinál több filmet Magyarországon, inkább külföldön dolgozik tovább." – Amennyiben ilyeneket forgatna (magyarul beszélő, rabszolgatartó "románok"), jobban is teszi ha inkább pizzafutárkodik ahogy Hujber is tette, kint ugyanis nem csak színészből-rendezőből van sok, hanem tehetséges színészből és rendezőből is. Ezmeg mekkora már,  "csak az Origón", miközben párhuzamosan az Indexen is lemegy szinte betűre ugyanez a cikk:
A Döbrögik országában sújt le a fekete Lúdas Matyi: "Az új magyar westernt, a Délibábot csak Torontóban lehetett látni. A rendező külföldre akar költözni, a filmezést is feladná, csalódott." – De miért, amikor előre megmondták hogy erre fog "pörögni a világ"? Nem inkább arról van szó, hogy itthon elég nehéz lenne egy ilyen VALÓTLAN velejéig hazug és az országot fikázó történetet eladni a tágabb nézőközönségnek? Év kommentje-candidate:
 
eßemfaßom meg áll 2014.09.08 11:34:39
"A Délibáb westernes, balladai szűkszavúsága a nézőre hárítja a feladatot, hogy sok részletet, narratív lyukat maga tömjön be, nekünk kell kitalálni, hogy pontosan ki kicsoda és mit akar a történetben."
 
Milyen körmönfont megfogalmazása annak, hogy ez egy szarul megcsinált film :)

 

 
 
 
Kulcsszavak: LESZAROM

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés