2014. 11. 15.
Megmagyaráznám én, de hát NINCS benne semmi furcsa! (nov. 15-16.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZOMBAT, NOVEMBER 15.:
MAN WITH THE GOLDEN SEKSZ-PISTOLZ
 
Rátérdel a boncasztalra.
Nem érdemes:
Cinemax, 20:15: Tom a farmon – Mindig is gyanakodva álltam az auteur-ökhöz, vagyis az egyszerre producer-rendező-forgatókönyvíró-színész világtehetségekhez, és Xavier Dolan csak megerősít eme előítéleteimben, ő lehetne Kanada Haneke-je. Az általa játszott meleg karakter egy exének temetésére utazik, hogy ott aztán annak homofób fiútestvére vonja be mindenféle sekszuális töltetű játszmázásba. Mainstreamnak túl beteg, művészfilmnek túl populista, az anya karakterét Hitch-től lopta, a "gonosz-perverz vidékiek" témában meg még mindig a Deliverance a non plus ultra. Kihagyható.
Filmbox HD, 22:10: Boncasztal – Ez meg egy közhelyes, ismétlésgyanús, becsületsértéssel is felérő baromság Amerikából, ami arra a legősibb közhelyre épít hogy a patológián dolgozók mind betegek és hullagyalázók. Nem azt akarom ezzel mondani hogy mindenki ezen a vonalon tökéletesen hibátlan (nekem is csak annyi a bűnöm hogy full alkoholista vagyok, de az vesse rám az első követ aki a helyemben nem lenne az), de amit a készítők sugallnak az úgy hazugság ahogy van.
 
Talán érdemes:
20:50: ahogy veszi sorra a Duna TV a James Bond-filmeket, úgy foszlik le az állandó minőség legendája róluk. Nem elég hogy ezt már bevallottan a franchise kedvéért, Fleming félkészen hagyott művéből toldozták-foldozták össze, de a hetvenes évek összes közhelye benne van a törpéktől Britt Eklandon át a Folytassa!-sorozatot idéző gegekig. Az Aranypisztolyos férfit egyedül Christoper Lee saját (csapdákkal-fegyverekkel telepakolt) szigettel bíró bérgyilkoskaraktere, Scaramanga menti meg, aki azért a horrort sem hagyja maga mögött, ugyanis a címbeli fegyverből stílszerűen aranygolyóval lő – pedig ugye ezüsttel szokott, már ha nem őrá vadásznak ugyanilyen eszközökkel. Más. Ez a hét úgy tűnik a hitetlenségé, este nyolckor ugyanis már a harmadik, enyhén vallásellenes vígjátékot adja az HBO (és ezt ráadásul egy már nevében is echte sátánista, Diablo Cody rendezte). A Kitérek a hitemből hívő hősnője egy balesetet túlélve pont ellenkező megállapításra jut mint a nemhívők vagy szkeptikusok szoktak, vagyis teljes mellbedobással veti be magát az összes kardinális bűnbe, és mi lenne ehhez jobb terep mint a tévelygők fővárosa, Las Vegas, és kik segítenének neki ebben ha nem Holly Hunter és Russell Brand? S ha már itt tartunk: a szándékosan megtévedő báránykát sem véletlenül hívják Lamb-nek.
 
Ajánlott:
Egy ritkán adott (és ráadásul nézhető!) Michelangelo Antonioni-film nyolckor a Cinemax 2-őn, ami a Nagyítást és Graham Greene regényeit egyaránt idézi. A sztorira éhes, de az életet alapvetően unó újságíró egy rosszul sikerült riport után úgy dönt, felveszi az interjúalany személyazonosságát, a bökkenő csak annyi hogy az illető fegyvercsempész, sok-sok rosszakaróval, még több gyanús ügyféllel és egy még náluk is gyanúsabb lánnyal (Maria Schneider). A kommerszre éhes közönség kb. a Foglalkozása: riporter után tett le végleg Antonioni-ról, ő pedig kb. innentől tért át teljesen a szellemi faszverésre. Kár, mivel ez egy kiváló munka, a végső félóráját tanítani kellene (ahogy a benne található hosszú snittet is), azzal meg nem árulok el nagy titkot, hogy (mint a legtöbb ilyen szituban) egy fenékkel továbbra sem lehet két klotyóra ülni, tehát David Locke (Jack Nicholson) két lehetséges élete közt hamar a földön találja magát: az egyikbe már nem tud visszatérni, a másik pedig sose volt az övé.
 
A seksz, a szipu rovat:
Ízlelgessük együtt: kannabiszkulinária:
"Tökéletes karácsonyi ajándék lehet azoknak, akik megunták a space cake-et vagy a funny yogurtot: ha elég sokan dobnak össze rá, akkor megjelenik a Herb, a világ első gourmet kannabisz-szakácskönyve"MAGYARUL: a csürhe hozzászoktatása a drogokhoz és a hagyományos ünnepek meggyalázásához tovább folytatódik.
dr: New York: 25 grammig csak helyszíni bírság jár a fűért: "A new york-i városvezetés már felismerte azt, amit a magyar kormány még nem kapisgál: totál értelmetlen a fűfogyasztók rendőrségi vegzálása." – Persze, sőt, támogassuk is, éljen a modern amerikai családmodell:
Fűtől kábult be a tízhónapos kisgyerek, az apja szerint felevett egy földre hullott darabot – Remélem az apuka is csak helyszíni bírságot kap!!44 Az meg hogy a gyerek hogyan ehet a földről bármit is, meg mit keres bármilyen drog szanaszét szórva a lakásban, szerintem mellékes, első a jogok. Szerencsére már itthon is nyomatják ezt a hozzáállást:
divány: "Jó napot, drogos vagyok, és terhes“ – Tekintsünk el attól hogy a dívány az hosszú Í, mégis miért kéne helyesen írni tudni, térjünk rá a tartalomra: "Aki gyereket vár, nem iszik, dohányzik, drogozik. De mi van azokkal, akik mégis? Akik megalázás helyett segítséget kérnek a leszokáshoz?" – Hát azok bizony menjenek a jó kurva anyjukba ^^ - "Nekik, a szerhasználó és szociális, egészségügyi, anyagi gondokkal küzdő várandósoknak próbál segítséget nyújtani országszerte Budapest nyolcadik kerületéből, Józsefvárosból a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány és a Józan Babák Egyesület által 2006-ban életre hívott kezdeményezés, a Józan Babák Klub." – Elmondom még egyszer: NEM A BABÁKNAK KELLENE "JÓZANNAK" LENNIÜK, HANEM AZ ANYJUKNAK, hogy ne egy testi-szellemi sérült jöjjön világra! :((( - "Nem kell drogosnak lenni ahhoz, hogy a terhesség alatt új, nem is várt problémák merüljenek fel, legyenek azok egészségügyi, szociális vagy anyagi jellegűek. Ha pedig erre még rájön, hogy valaki eleve problémás, például injekciós droghasználó, akkor ő még nehezebb helyzetben van, mert gyakran nem is mer senkivel beszélni a gondjairól. Ha mégis megteszi az orvosi rendelőben vagy kórházban, vagy jól fogadják az őszinteségét, vagy megalázzák. Attól is tart, hogy elveszik tőle a gyereket, ha megszületik."RETTENETES, egy gyerekvállalásra képtelen narkóstól elveszik azt, aminek felnevelésére képtelen lenne és jogilag alkalmatlan is. EJRÓPA SEGÍÍÍÍÍÍCCCCS!!! Egyébként az Index most nagyon ráállt erre a vonalra:
Veszélyes narkógettót csináltak a Józsefvárosból - Már bocs, de nem mások "csinálták", hanem a drogosok tették ilyenné. Folytassuk. - "Intravénás nagymama. Drogos veterán. Dizájnerdrogos tinik. Semmit nem tudtunk a kerületről, amíg el nem merültünk az utcák mögötti világban. A kerület az orosz módszert vette át, ott megugrott a HIV-fertőzöttek száma. Sokkoló riport." - Á, az ilyeneket ismerem, a Fekete Lyukról is ilyen stílusban írogattak boldogult ifjúkoromban, én meg már akkor is röhögtem rajtuk is meg a riportalanyokon is... – "A nő hatvan év körül lehetett, és (...) akár kicsit megviselt nagymamának is gondolhattam volna (...). Felnézett, láthatóan felismerte kísérőmet, de nem köszönt, csak sírós hangon lamentálta: "Nem megy, nem tudom beadni. Nincs vénám." (...) Ha nincs a kezében a fecskendő, meg az öv, amivel a karján szerencsétlenkedett, azt gondolom, hogy valójában elveszett kiscicáját siratja. Kétségbeesetten nézett ránk, aztán újra fürkészni kezdte az alkarját, hogy talál-e még olyan vénát, amit még nem szúrt agyon. (...)"Ez a szegénységi droghasználat – magyarázta a szociológus. – Ezeknek az embereknek nincs más, csak ez. Láttam olyat, hogy a vasárnapi ebéd után a fiú, az anya, az apa, és a nagymama együtt lőtte magát."ÉN EZT NEM ÉRTEM. Az én őseim kurva szegények voltak, anno földműveléssel meg állattenyésztéssel foglalkoztak, a vasárnapi ebéd az mégis szent volt, és akármilyen nincstelenek voltak is, a munkának mindig volt becsülete, erre nevelték a gyerekeiket is, ja és nem húgyban-szarban fetrengtek, az anyagi helyzetük ellenére is mindig rendben volt a portájuk. De a szociológusoknak hála tudjuk hogy ma már nem lehet mindenki egyformán szegény! Van aki úgy csóró hogy bejár dolgozni, húzza az igát és reménykedik hátha egyszer jobb lesz, és van a másik szegény, akinek valahogy mindig jut heroinra, szpídre, dizájnerdrogra, ha meg nem akkor leszúr érte valakit. És tényleg: "A jelenség a kerület szociális problémáiban gyökerezik. Lakhatási problémák, munkanélküliség, szegregáció – magyarázta néhány nappal később Sárosi Péter, a TASZ drogprogramjának vezetője. – A narkógettók ott jönnek létre, ahol sok a szegény, és a kirekesztett." – Jajaja! ÉS A TÁVOLBAN VALAHOL FELSÍR EGY HEROINISTA!44!!4 négy"Nem véletlen, hogy nem az első kerületben alakult ki ilyen helyzet. Ezt nem lehet pusztán rendőrségi eszközökkel felszámolni."MAXIMÁLISAN EGYETÉRTEK: BE KELL VETNI A HADSEREGET IS :DDDD
Jobb, mint az orgazmus: társába csimpaszkodva lógott 119 m magasról – Hát nem tudom, én ettől nem elélveznék hanem spontán összeszarnám-hugyoznám magam :SSS
A kóla megeszi a csontokat reggelire – Hé, az nem a krokodildrog feladata? – "A sok szénsavas üdítőital fogyasztása törékennyé teszi a csontokat idős korra." – Még szerencse hogy én csak alkoholt iszok kölyökkorom óta, egészséges is vagyok! Erről jut eszembe: EGÉSSÉG!
 
 
VASÁRNAP, NOVEMBER 16.:
KÉKRÓKÁK A VADSZŐLŐBEN
 
Üzletelés, nem csak a családon belül.
Nem érdemes:
Az HBO úgy látszik valóban ráállt a hagyományos értékek totáli szétverésére, a Családi üzelmek ugyanis egy vígjátékba oltott drogliberalizációs propagandaanyag, kezdve a narkót "csak rászoruló családanyáknak vagy szorgos éttermi alkalmazottaknak, gyerekeknek soha" nem eladó dílerrel, akinek – miután vevői kirabolják – egy rúdtáncos (Jennifer Aniston, ÉDES FASZOM, a Jóbarátoktól idáig süllyedni!) és két túlságosan is fiatal gyerek segít kipótolni a költségvetést azzal hogy normális családnak álcázzák magukat. A csatorna cinizmusát csak tovább erősíti, hogy főidősávban (este nyolckor) vetítik. Ami tegnap a Tom volt, az ma egy holland izé, ami ráadásul nem elég hogy művészfilm, de még többcímű is, tehát még ott sem találta meg a közönségét ahova szánták. Kis hazánkban először a pillekönnyed Eva Van End szűztelenítése címen forgalmazták, ami (a Todd Solondzot idéző plakáttal együtt) már támpontot ad afelől hogy fekete vígjátéknak szánták, de drámának próbálják eladni az elcseszett családba érkező Cserediákot, aki mindenféle bizonytalan és rég elfeledett érzelmeket kelt fel vendéglátóiban, főleg a legfiatalabb lányban, akivel össze is jön, jól – de csak azért ne kapcsoljunk a Cinemaxra fél kilenckor hogy meggyőződjünk arról hogy a hollandok is tudnak-e olyan betegek lenni mint a kanadaiak.

Talán érdemes:
AMC, 21:15:
a nyolcvanas évek a diszkófilmekéi voltak, a Saturday Night Fever-től egész a Thank God It’s Friday-ig, érthető hát hogy a rock mellett leginkább ezzel befutó Casablanca Records is meg akarta csinálni a magáét. A Rókák ugyanúgy kezdődik mint bármelyik a fentiek közül (plusz a négy főszereplő lányról még a Százszorszépek férfiakat kihasználó Marie-jai is beugorhatnak), de mivel Amerikában és a hetvenes évek végén járunk, így hamar áttérünk a Tizenhárom és a többi problem child movie ingoványos talajára, amikor hőseinket beszippantja a drog, a csavargás és a kapcsolati nehézségek, így ami elsőre feelgood-mozinak indult, az a végére a drog és a céltalan élet elleni prédikációba vált, részben Jodie Fosternek, de inkább a függő barátnőjét átéléssel megformáló Cherie Currie-nek köszönhetően (és bár Foster lett a leghíresebb az itt feltűnők közül, azért Randy Quaid-ről és Sally Kellermanról se feledkezzünk el). Váltsunk: bár a HírTV mostanában mindent megtesz azért hogy lerombolja azt a nimbuszt amit a Gyurcsány-érában felépített, azért a Tartótiszt kedvéért talán érdemes lesz odakapcsolni 22:06-kor. Ebben az egyórás doksiban a III/III-as osztály egyik beszervője szólal meg, aki a papok megfigyelésével volt megbízva és most az ÁVH működésének számtalan módszeréről rántja le a leplet. Tartozunk annyival a múltunknak hogy az ilyen műsorokra is odafigyelünk.
 
Kiemelten ajánlott:
Kilenckor
egy példa a Filmbox Plus-on arra hogy a hit és a zene erejével Örökifjak maradhatunk. Ez is doksi, tehát a nyolcvanéves kórustagok minden öröme-bánata és élettapasztalata valós, ergo több közünk is van hozzá mint egy halivúdi szuperprodukcióhoz. OK, lehet hogy nem annyira izgalmas és jól megírt a története, de melyikünk sorsa az? Ami számít az az hogy a Young at Heart a bizonyosság arra hogy még a várhatóan utolsó közös koncertre sem kell feltétlenül szomorúan rákészülni. És ha már itt tartunk, jöjjön egy ellenpélda, vagyis a
 
"Zene" és "film" rovat:
...különös tekintettel a magyar művekre, mert megint kaptunk a nyakunkba egy adagot. Kezdjük talán a nehezebb célpontot nyújtó Senki szigetével:
cinematrix: A hármasszex már nem ment volna: "Forgatókönyvírónak tanult, írt Hacktion-epizódokat, aztán hirtelen filmekben kezdett szerepelni, az első nagyjátékfilmjében máris meztelenkednie kellett. Jakab Juli-interjú." – Meglepett volna, ha kivételesen valami vetkőzésmenteset kaptunk volna, de hát a friss húsoknak mindig villantani kell az első nagyobb szerepükben :DDD Ugyanez az interjú szinte betűre ugyanúgy az Origón:
Biztosan zavarban leszek a mellemtől: "A Senki szigetében ő az, akiről le sem tudjuk venni a szemünket." – ...és itt már kimondják a bűvös szót: improvizálás. Gyengébbek kedvéért ez azt jelenti, hogy lusták voltak megírni a forgatókönyvet. Az meg hogy nem tanult színésznek "csak tehetséges" az kb. ugyanaz a kategória mint a most ránk erőszakolt Zürichi expressz (majd arról is írok valami csúnyát ha egyszer odaérek) főszereplőjénél:
 
bebel 2014-10-19 10:52:27
Te! Nehogy megtanulj artikulálni! Olyan lennél mint a színészek. Maradj te a XXI. század Méhes Mariettája, nem gáz az, sőt. Amúgy viccesek ezek az interjúk, fényéveket papol mindenki karakterről, szerepekről, meg hogy már "sok visszajelzést kapott" - aztán megnézi 2918 ember a moziban. Felesleges izgulnod a melled miatt Juli, nem sokan fogják látni.

 
A másik mindenütt hype-olt bemutató a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlané volt, és hát jó is lenne ha lenne benne bármi ilyesmi, de mint a bejegyzésem címe is mutatja, nincs, EZ UGYANAZ A FILM AMIT MÁR EZER ÉVE FORGATNAK UGYANAZOK, UGYANÚGY, csak mindig más néven: hol Rám csaj még nem volt ilyen hatással, hol Cukorkékség, hol Fekete kefe, mindig valami más a neve, de mindegyik ugyanaz a tengődő, álértelmiségi, mamahoteles nyavalygás, bennük füves poénokkal (= minden valószínűség szerint betépve írták, de az biztos hogy csak betépve élvezhető), a kötelező vetkőzésekkel és csajozós szerencsétlenkedésekkel, na meg a világmegváltásról átbeszélt éjszakákkal...nem folytatom, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek bármelyik vendéglátóegységében vagy koncertterem-büféjében megfordult egy-két sör erejéig az tuti hogy összeakadt ezekkel a büfé-ruhatárszakosokkal akik órákon át voltak képesek a semmiről beszélni, és valahogy mindig jutott pénz is arra hogy megjelentessék a hülyeségeiket (könyv, film, zene) – és ma, húsz év múltán is valahogy mindig napi tíz cikk foglalkozik ezekkel, függetlenül attól hogy nemhogy Hitchcock vagy Tornatore, de még egy Kevin Smith lába nyomába se érhetnek. Kezdjük a lapszemlét az Origón, aztán áttérünk az Indexre – és tutira nem fogjátok észrevenni a váltást:
Harmincasok! Nektek kötelező: "A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanból kiderül, milyen 30 évesnek lenni Pesten. Rémes és nagyon vicces. Végre egy film, ami rólunk szól." – Nem tudom, én szerencsére sosem voltam egy ingyenélő bölcsésztarisznya, sőt magam fizettem a sörömet is, akárhogy is próbálják elhitetni velem hogy:
Pontosan ilyen lúzerek vagyunk: "Rejtély, miért nem voltak eddig ilyen filmek. Így kéne debütálnia minden rendezőnek. Ennyire őszinte, személyes, vicces és tragikus, ennyire mai és közös élményekre épülő filmmel. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan az a mozi, amire végre el lehet küldeni mindenkit, aki már leszokott a magyar filmről." – Pont ellenkezőleg, gyerekek, pont ellenkezőleg: elég megnézni a trailert, onnantól az újszülötteknek lesz csak új ez a vicc is...
Sírva röhögünk, annyira magyar: "Bérlettel a zsebünkben is parázunk a buszon, anyu protezsál be a HR-re. Ezek mi vagyunk - a mutyi sem hiányozhat." – ...ahogy a kötelező káromkodások és magyargyalázások sem: "Áronnak nem kellenek az anyukája vásárolta új cuccok, inkább a régi, kinyúlt gönceiben akar nekivágni Portugáliának, ahogy egy igazi szakadtbüdöstrógermagyarparaszt. Remélem, meggyökeresedik ez a kifejezés, mert gyönyörű." – Remélem hogy nem gyökeresedik meg, mert ilyet csak egy gyökér mond. A rengeteg (azóta törölt) komment közül ezt választottam Nap kommentjének:
 
hüjegyerek 2014-11-13 08:39:05
Ez a film tele van hamis klisékkel, ami abból a hazug képből táplálkozk, hogy a magyarnak mindig Mohács kell, itt nem lehet élni, mi egy lenézett és vesztes nép vagyunk stb.
Nem bazd meg! Neked kell Mohács, te nem tudsz itthon élni, te vagy vesztes, te nézed le saját magadat. Neked kéne innen elhúzni ebből az országból. MIndannyiótoknak. Inkább maradjunk csak 5 millióan a végén, de nekem már a faszom ki van a sok kretén, idiótából, akik sportot űz abból, hogyan lehetne még egyet belénk rúgni.

 
Soha ilyet magyar filmnél nem tapasztaltam. Szólunk: foglaljon jegyet a Van valami című filmre, ha megnézné – Sőt: Rám film még nem volt ilyen hatással :DDD
Furcsa és megmagyarázhatatlan, de sikeres egy magyar film: "Két hete játsszák a magyar mozik, de máris duplán behozta az árát a VAN című új magyar film. Megnéztük, mennyire ritka, hogy egy magyar filmen keresni is lehet." – Egyáltalán nem ritka, ugyanis:
 
gizmo266 2014.11.14 18:39:09
7 millióból nem nehéz bevételt termelni, ha tele van a filmmel az index.

 
...persze ezen kívül is vannak újdonságok, de sok köszönet azokban sincs:
Lefeküdnék anyukáddal, ha nem gond: "Rudolf Péter miért hívja Herkules, a Zúzónak a farkát? Láttuk a Pillangókat." – ...én akkor ezt a filmet is kihagyom, ha nem gond.
 
cueball 2014-10-21 13:26:12
Ez a két kép pont elég arra, hogy tudjuk milyen film ez is:) 30 éve készülnek ezek a retkek folyamatosan: vidék, csöcsök, ivászat, üvöltözés, sírás. Rudolf Péter megérdemelne már végre egy K jó filmet.

 

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés