2015. 04. 04.
How Sweet! (ápr. 4-5.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
How Sweet! (ápr. 4-5.)

 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, ÁPRILIS 4.:
AZÉRT TUD HOL SZERETNI A CÁPA

0

...hogy a vízben úr legyen.

Előre szólok hogy ez a hétvége természetesen a húsvétról fog szólni, ergo az ateisták és tévelygő vallások képviselői jobban teszik ha más szórakozást keresnek, mert igyekszem méltó módon megemlékezni a kereszténység második legfontosabb ünnepéről. Lássunk is hozzá.

Húsvéti rovat:
Fél nyolc előtt öt perccel egy igazi klasszikust ismételnek a Duna TV-n. George Stevens 65-ös történelmi filmje az akkori mozi (de még inkább a bigottságtól sem mentes amerikai kereszténység) csúcsteljesítménye volt, a nagyívű történelmi drámákhoz illően döbbenetesen hosszúra nyújtva (az első változat majd’ négy és fél órányi és az „ultrarövid” két óra húsz percéhez képest a most adott háromórás vágás valahol egyensúlyba hozta a dolgokat).  A Világ legszebb történetét természetesen mind ismerjük, tehát SPOILERezni (főleg a feltámadás ünnepekor) majdnem annyira lehetetlen mind mondjuk moziban együltében végignézni – és mégis: hiába hogy a kritikusok felváltva röhögtek a lassúságán és John Wayne valószerűtlen feltűnésén, az előítéleteket és véleményeket az effajta monumentalitás egyszerűen elsöpri, az alany vagy megszokik, vagy megszökik, de hogy emlékezi fog rá, az biztos. Voltmár, ajánlottammár, de mindenképp újrázásra érdemes – ha nem vallásos szemszögből, akkor azért mert ilyeneket már tényleg nem csinálnak (és most senki ne jöjjön a Passióval). Negyed kilenckor egy rövidke (és ráadásul több mint tízéves) doku a testvércsatornán (Duna World), ennélfogva hogy Hol tart ma a lepelkutatás? azt szinte biztosan nem fogjuk megtudni, de a 2004-es eredményeken még így is elámulhatunk – meg azon is hogy a lepel létezésénél az a nagyobb csoda hogy ennyi éven és veszélyen át (háborúk, tűzvész, az idő vasfoga) megmaradt. Jó hír hogy még az ATV sem tudja magát teljesen kivonni a szentség alól, bár egyértelműen keresztény filmet most sem adnak le, „csak” A muzsika hangját ismétlik 20:40-kor. Persze azért a vallásos vonal valahol ebben is benne van, hiszen Julie Andrews karaktere az apácalétet cseréli fel az életvidám, szinte Kodály-módszerrel élő pót-anyáskodásra, meglágyítva ezzel a katonás apa szívét is. Örökzöld.

Talán érdemes:
Nyolckor a sokadik változat jön a Film+2-re Lewis Carrol könyvéből, Alice helyett most Phoebe (Elle Fanning) jár Csodaországban, mivel ő játssza a műből készült iskolai színdarabban a főszereplőt, akiben több okból is magára ismer, leginkább mert ő is hajlamos a valóság elől az álomvilágba menekülni. A művészet erejéről és a gyerek-szülő kapcsolatok nehézségeiről szóló korrekt kis dráma, nézzétek. Ugyanebben az időben hasonló kérdéseket boncolgató romantikázás az HBO-n: Bár Nick Hornby már nincs annyira benne a köztudatban mint volt a Pop, csajok, satöbbi idején, attól ő még továbbra is alkot és továbbra is megfilmesítik amiket csinál, 2014-ben például a Hosszú út lefelé volt soron, melynek változatos hátterű hősei épp az év utolsó napján tervezik hogy véget vetnek az életüknek, de pechükre mind egy helyre szervezik a végső búcsút – viszont ha már így alakult, az öngyilok helyett ideiglenesen az életet és egymást választják és hat hetet adnak maguknak arra hogy célt találjanak. Nekem alapvetően minden életigenlés szimpatikus, és ebbe sem nagyon tudok belekötni. 22:50-kor egy 69-es (de nem olyan) akciózás a Film Mánián Samuel Fullertől aki később megtagadta az Ahol a cápa az úr című alkotását, azzal vádolva stúdiót hogy akarata ellenére újravágták, de valljuk, be ha egy forgatókönyvet alapvetően szerethetetlen karakterekkel népesítenek be, azon az utóvágás se rontani, se javítani nem tud, márpedig itt még a címbeli ragadozók a legrokonszenvesebbek, az ember őszinte szívvel drukkol nekik, akár a az elsüllyedt rakományát egy kettő az egyben-akcióval menteni próbáló fegyverszállítóról (Burt Reynolds), akár az őt (elvileg) egy hajóroncs felderítésével megbíző nőről (Silvia Pinal) van szó. Más. A Srác a biciklivel a bizonyíték arra hogy nem csak nálunk készülnek közpénzlenyúló toleranciafilmek: bár a magyar Vespa bő három évet ráver, az alapszitu ebben is egy kétkerekű járgány és kissé összeférhetetlen gazdájának kalandozása a Kegyetlen Világban – az szinte mellékes hogy az itteni főhős nem egy főnyereményt, hanem apját kajtatja vele (ahogy az is hogy a tulajdon apja szabadult meg tőle azzal hogy intézetbe adta, mert már ő sem bírta idegekkel). A srác először meg van győződve arról hogy csak egy véletlen űz vele durva tréfát, aztán egy fodrásznő segítségével próbálja magát túltenni a valóságon. Szeretném azt mondani hogy visszaadja korunk ürességét és kiúttalan kapcsolatait, a helyzet sajnos az hogy ugyanolyan nyögvenyelős és erőltetett mint magyar társa, és ugyanolyan minimáleszközökkel forgatták – és persze mindenféle díjakat kapott még így is. Egyáltalán nem zavar hogy csak 01:40-kor kezdik, bár az meglep hogy pont a Duna adja le.

„Zene” és „film” rovat – The Superhero Edition:
A Marvel 2028-ig 70 filmmel jelentkezik: „Belefulladunk a szuperhősfilmekbe. Ha a tempót tartani akarják, évente öt filmmel jelentkeznek.” – A rossz hír az hogy menni fog nekik, ugyanis ha nincs kéznél megmentő, hazudnak egyet:
Könyves – A feminista Thor lezúzza a kritikus férfiakat: „A Marvel egy törött állkapoccsal üzen.” – Békés üzenet, értjük is. Egyébként MI KÖZE VAN A MARVELNEK A GERMÁN MITOLÓGIÁHOZ?! Oké hogy pogányság meg minden, de hogy van pofájuk átírni más népek vallását-történelmét?!
K: A nők veszik át az uralmat a Marvelnél: „Női Bosszúállók, muszlim szuperhő és egy gendersemleges idegen. Az egészről egy muszlim nő tehet.” – Helyesírási hibákat bennehagytam, innentől már érthető a Thor, ahogy ez is:
Könyves: A Macskanő a lányokat is szereti: „Egy jakuzacsalád örökösnőjét csókolja az új számban. Batman nem örül.” – Ezt bezzeg meg tudják érteni az amcsik is, ezen felháborodnak de ha egy germán hadistenből nőt csinálnak, azzal nem értik mi a baj.
ma is tanultam valamit - Superman roppantotta meg a Ku Klux Klánt: „Egy rádiójátékban a szuperhős legyőzte a klánt. A műsor hatására a KKK végtelenül ciki lett, és elvesztette szinte az összes támogatóját.” – ...avagy a média-ráhatás már akkor is ezerrel ment, csak valamivel nemesebb célok érdekében.
Itt a legújabb Star Wars 7-hír - Phasma kapitánynak fogják hívni a Trónok harca brutális amazonjátFasz ma? Jó név egy női szuperhősnek...:DDD
Csak nők lesznek a Szellemirtók 3-ban: "Bill Murray-ék helyett Kristen Wiig, Leslie Jones és Melissa McCarthy fogja keresztezni a sugarakat."Nap kommentje:

HUN_Sector 2015.01.28 12:22:00
Kötelező feka: check!
Feminista háttérkövetelőzés: check!
Bukás a pénztárnál: check!
Következő filmajánlatom:
- Bukás, avagy Eva Braun utolsó napjai
- Coolcsy túra
- Amerikai banánsplit
- Indiana Jessica és a kristálynyakék plázája
- Hegylakó, avagy a II. kerületből bejárni shoppingolni

...részemől akkor kihagyom ezt is, meg az esetleges férfiverziót is:
A női Szellemirtók után készül férfiváltozat is Channing Tatummal: „A Sony egy egész univerzumot fog felépíteni Dan Aykroyd és Ivan Reitman rendező segítségével.” – Tessék mondani, azt nem lehetne hogy békében hagyják az emlékeinket, ha már méltóképp folytatni nem tudják ezeket?
napivízió - Feltámad MacGyver, de nő lesz: "Keresik a kultikus sorozat új főszereplőjét." - ...és amiről kussol az Index: Michelle Rodriguez nőként sem érti, miért lopnak és írnak át nővé minden férfihőst, ahelyett hogy kitalálnának maguknak egyet. Bár vannak erre nézvést is próbálkozások:
A menstruációs vérrel gyilkolni is lehet: „MenstruLány egészen döbbenetes módon intézi el a szemét pasikat.” – Végre a feministák is képesek voltak előállni egy igazán nőies szuperhőssel! Burka Avenger eat your hear out! Folytassuk is ebben a szellemben:

 


VASÁRNAP, ÁPRILIS 5.:
VÉR-MESÉK VÉRVESZTESEKNEK

0

...és bosszúállóknak.


Kiemelten kötelező:
Fél egy előtt öt perccel kezdenek az AXN-en egy környezettudatosságra nevelni próbáló doksit, hát amíg ilyen későn/korán adják addig sajnos pont azokat fogja elkerülni akiket a benne megszólaló STÁRok (Jessica Alba, Harrison Ford, Matt Damon, Don Cheadle és még Arnold Schwarzenegger is) elvileg megszólítanának. Pedig a Pusztuló jelen, vészes jövő már sajnos realitás, tudom hogy könnyebb az aktuális kütyük varázsa alá kerülni mint ebbe belegondolni, én mégis arra kérek mindenkit aki teheti hogy nézze meg.

Talán érdemes:
Cool TV, 21:00: Luc Besson 2013-ban megihletődött a Nagymenőktől és megilletődött a lehetőségtől hogy együtt dolgozhat Martin Scorsese-vel – hogy végül melyikük ötlete volt bevenni Robert De Nirót és Tommy Lee Jonest, az mindegy, a lényeg hogy ott folytatták ahol a GoodFellas abbahagyta, igaz, kis kihagyással, műfaji,-és színész-váltásokkal (de legalább nővé átírás nélkül), mivel a Family-ben nem a feltörekvő maffiózójelölt, hanem egy nagymúltú nagyfőnök (De Niro) dönt úgy hogy a tanúvédelmi program mögé bújva feldobja a régi társakat, a mellé rendelt szövetségi ügynök (Tommy Lee Jones) pedig próbálja őt és családját átdobni a Nagy Vízen egész Franciaországig, hátha odáig nem ér el a zégi barátok és üzlettársak keze. A költözés után még mindig ott van a kultúrsokk és a beilleszkedés problémája, ami miatt inkább a Csak egy kis pánik fog eszünkbe jutni mint bármelyik maffia-film, a magyar cím (Vérmesék) azonban mindörökké emlékeztetni fog minket geszti és társai munkásságára, úgy tűnik ettől a poénkodó, szóvicces bagázstól már sosem fogunk megszabadulni, maguktól meg soha nem fogják elhinni hogy nincsenek Romhányi József szintjén – ahogy Besson se fog már soha visszatalálni a maga útjára, csak neki van mentsége az amerikanizálódásra. Ugyanabban az időben a Feláldozhatók olcsósított kiadása a Film+-on, hasonlóan lo-fi címmel (Vesztesek bosszúja), csapdával végződő dzsungelküldetéssel és az azt követő obligát bosszúval. Zoe Saldanával kb. innentől számoltak komolyabban a stúdiók, tőle eltekintve sima egyszernézősség ez is.

Családi rovat:
HBO, 20:00: Mr. Peabody és Sherman kalandjai – A szókomondó felnőttrajzfilmek (American Father, Family Guy) mellékszereplői lassan de biztosan szivárognak át a mozivászonra, most a femiligáj kutyáját szelidítették gyerekszórakoztatássá azzal hogy az eb negatív hozzáállását visszafogták, és inkább a kultúrkánon valós és fiktív tagjainak (Oscar Wilde, Albert Einstein, James Bond) legjobb tulajdonságaival ruházták föl, így Mr. Peabody-nak mindenre van egy ötlete, jó megjegyzése vagy megoldása, annyira hogy még az időutazást is feltalálja – naná hogy kisgazdájának köszönhetően minden a feje tetejére áll és a csodakutya kénytelen lesz Supermanként kamatoztatni magát. OK, kicsit naiv, de hát milyen legyen egy gyerekfilm?

Kössz, oktatás! rovat:
Dívány - Kölyök - A gyerek vagy tanulatlan lesz, vagy rövidlátó: "Semmiképpen sem szeretnénk bárkit is lebeszélni a tanulásról, de sajnos van egy rossz hírünk: egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a napi több órán át tartó, folyamatos olvasás rövidlátást okoz. (...) További rossz hírünk is van, gyakorlatilag mindegy, hogy a könyvet, vagy a monitort bámulja-e meredten (...) a lényeg, hogy tartósan közelre és ugyanoda fókuszál, ami rövidlátást okoz." – Nekem is van egy rossz hírem, kedves Indexesek: A RÖVIDLÁTÁS MÉG KORRIGÁLHATÓ, A HÜLYESÉG MÁR NEM!!! Bár a hülyítésünket újabban már a suliban elkezdik:
Tantárgyak az iskolában? Ugyan, felejtsük el!: „Mit szólna, ha a XIX-XX. században kitalált kémia vagy földrajz helyett az iskolában utazás, vendéglátás vagy ügyfélszolgálat óra lenne? A finnek most ezzel kísérleteznek, de a tantárgyak nálunk is kezdenek összemosódni.”MAGYARUL: a nemek után az iskola felszámolása következik.
A finn iskolákban eltörlik a tantárgyakat: „Tantárgyak helyett témákat fognak tanítani a finn oktatási intézményekben a jövőben. (...) A gyerekek oktatása tehát nem tantárgyak köré, hanem  érdeklődési területük köré fog szerveződni: ha valaki például vendéglátózni szeretne felnőttként, akkor a cafeteria-képzést választhatja, amely egyszerre tartalmaz matematikai, idegennyelvi, jogi és kereskedelmi, kommunikációs ismeretek is ahelyett, hogy a leendő barista végigszenvedjen 8 év teljesn absztrakt kémiaórát.” – Én nem tudom mi az a barista, de hogy Cafeteria-képzés...ÉDES FASZOM. Van ám még tovább is: „Kyllonen szerint az oktatásnak a jövőre kell felkészítenie a gyerekeket, mert ott lesz rájuk szükség, ezért el kell lépni a régimódi, a XIX. századra optimalizált megmerevedett oktatási rendszertől.”MAGYARUL: KASZTRENDSZER, már előre eldöntik kiből mi lesz. És ezek pofáznak a „XIX. századra optimalizált megmerevedett oktatási rendszerről”. Nem baj, a lényeg hogy a szelfizés-faszbúkozás külön tantárgy lesz:
Tudatos nethasználatra tanítják a gyerekeket: „Egy nap alatt ezer diákot kap oktatást a világháló veszélyeiről.” – ...és az eredmény? Netezni tudnak, írni-olvasni nem, mert még a cikkben is hemzsegnek a helyesírási hibák: „ezer diákot kap oktatást”. Szánalom.
Kölyök – Bebizonyították: tényleg árt a gyereknek a túl sok házi: „Napi egy óra még belefér, a másfél óra viszont már kifejezetten káros a kutatók szerint.”MUHAHA! Nekem, a szüleimnek és a nagyszüleimnek erről senki se szólt, nálunk akkor volt vége a házifeladatnak amikor befejeztük, nem amikor letelt az egy óra. Mekkora puhapöcs generációk lesznek ezután, már ha egyáltalán lesz iskola:
Az iskola nemcsak megbetegít, butává is tesz: „A társadalom többsége törvényszerűnek tartja, hogy a gyereknek iskolában a helye.”JAJ, EZ RETTENETES, a gyereknek tanulnia kell, ez borzalmas. A szülő meg dolgozik, vagy ennek a károsságát még nem bizonyították kutatásokkal? Nap kommentje:

equi 2015-02-10 12:36:52
Elkezdődött az agymosás, jöhet az amerikai idiotizmus? A sok okos körülnézhetne néhány alapítványi iskolában ahol nincsenek elvárások, a pofára esés meg gimnázium előtt éri a kedves szülőket. Azért furcsa, hogy 90 előtt még híre volt a magyar oktatásnak. A nyugati felmérések szerint most sem rossz, de még mindég jobb mit a nyugat. Mi lenne ha nem a hülyítés és a jó fogyasztás fogyasztó nevelése lenne a cél?

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés