2016. 10. 03.
Addig jár a vájár (okt. 3-4-5-6.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Addig jár a vájár (okt. 3-4-5-6.)

 

 

 

 

 

 

HÉTFŐ, OKTÓBER 3.:
MINDEN GONOSZ GYÖKÉR-E?

0
Tánc a lánctalpak alatt.

Kiemelten ajánlott:
Itt szokás szerint minden jó későn kezdődik majd, pedig a Málenkaja rabatyonkát akár főműsorban is vetíthetné a Duna TV, nem csak fél kettő előtt öt perccel, ez természetesen az „egy kis munkára” elhurcoltakkal foglalkozó doksi első része (és a blogban már mintha lett volna a hosszabb változata). A lágert túlélő Gulácsy Lajos mesél benne mindarról amiben része volt – és amiknek ellenére is a megbocsátás mellett tette le a voksát. Az M2 / Petőfi TV-n valamivel korábban (23:35-kor) egy újabb legenda azok közül akik egymásnak adták a kilincset Az A38 Hajó színpadán: Sex Mob, Lydia Lunch, Melvins és még sorolhatnám. A most szülinapos Nevermind kapcsán előkerültek az elődök, példaképek és sztorik, és velük Mark Arm és társai is: a Mudhoney-ból nem lett akkora legenda mint a Nirvanából, nem állt mögéjük akkora kiadó, nem nyomtak beléjük annyi pénzt, és (legyünk őszinték) nem írtak akkora slágereket sem mint a Smells Like... (ami onnantól kezdve hogy grunge himnusz lett, meg is pecsételte az egész irányzat sorsát). Nem, a Mudhoney „csak” tette és teszi a dolgát a zajos sikerrel járó látványos bukások és nagykiadói elvárások nélkül - már jóval a grunge előtt lerakták az alapköveket és még jóval a hullám lecsengése után is velünk vannak. A Nirvana budapesti koncertje (még a befutás előtt) viszonylag kevés embert érdekelt, akik viszont ott voltak azok elmondhatják hogy történelmi pillanat tanúi voltak, mindenki másnak marad az utólagos sóvárgás és a múlt bepótlása – ha nem koncerlátogatóként akkor tévénézőként. Kapcsolódó hír:

Amikor a kockásingek meghódították a világot - 25 éves a Nevermind – ...és ennek alkalmából egy kegyetlen, de sajnos sok igazsággal bíró Nap kommentje:

Agent Cooper 2016.09.24 18:44:26
Tizenévesként éltem át.
Meghalt, ettől híres lett a csávó. Tökéletes karrier.
Az mp3-korszak előtti utolsó, felülről megcsinált kamu-forradalom. Az egyébként is mesterkélt zenei piac totálisan mesterkéltté tétele volt ez.
Zeneileg konkrétan egy nulla volt, tökéletes előfutára volt a mai Beyonce-féle, összesen 2 hangból álló számoknak.
A szarrá válás kozmikus történelmének egy epikus darabja az egész, ennyi.

Sorozat, talán érdemes:
HBO, 20:00
– Halivúd ötlethiányának „hála” a Hét mesterlövész után a feltámadó vadnyugat sem kerülhette el sorsát, azaz ebből is csináltak egy nagy dérrel-dúrral feltámadó remake-et (sőt, egyből szériát) Westworld címmel amit így látatlanban le is húznék, csak hát a vidámparkigazgatóban egy bizonyos Sir Anthony Hopkins-t ismerhetünk fel, így legalább az első résszel be fogok próbálkozni még akkor is ha könnyen megjósolhatóan ez is a humanizált gépek közhelyét próbálja ránk erőltetni.

Talán érdemes:
20:05-kor
egy állatorvosi ló a Film+2-őn a többcímes rosszaságokra. A Pusztító éden (Seeds of Destruction, The Terror Beneath) lehetne az anti-Tremors: itt egy rohamosan növekvő óriási gyökér (!) feszíti szét a földfelszínt amit véletlenül fedez fel két természetvédő aktivista akik egy illegális szemétlerakóról akarnak forgatni. Míg az okosok a megoldáson agyalnak, addig a gyökér csak nő és nő, mígnem elkezd polipként viselkedni és csápként ragad el embereket. Az ötlet Shyamalan Eseményéből van, de sajnos nem annyira vicces, mivel azt komolyan gondolták, ez meg Asylum-film, SyFy-produkció, de vallásellenesség azért ide is jut: a gyökérnek életet adó mag az Édenkertből származik (innen meg a magyar cím), a katasztrófát pedig egy Gonosz Tudós idézte elő aki reprodukálni akarta a paradicsomi állapotokat. Mindegy, én értékelem hogy a készítők egyáltalán hisznek a létezésében... Éjfél után öt perccel egy amilyen hosszú (majd' kétórás), olyan semmilyen harciaskodás a Filmcafén, néhány laikusnak is feltűnő kronológiai tévedéssel Sven Hassel többet érdemlő könyveiből amikben egy büntetőszázad elítéltjei vágnak át öngyilkos küldetésen az orosz fronton egy vonat megsemmisítése céljából. A Lánctalpak próbálja másolni a Piszkos tizenkettőt és a Kelly hőseit, hogy ez mennyire sikerül neki azt mutatja hogy ez is kapásból két címen futott már külföldön is (The Misfit Brigade, ill. Wheels of Terror) és az örök B-filmes David Carradine mellett egy leszállóágban levő Oliver Reed is van benne.

Hétfő? #LESZAROM.
...the Oligarcha Edition.
élet – Ez az olasz milliomos megmutatja, hogy kell élvezni az életet – Én pedig mutatom, hogyan kell leszarni a gazdagokat. Így:
csillámpónimenü – Ilyen egy luxusesküvő, ahol kaviár az előétel és sztárok vannak a násznépben – A kaviáron pedig ott figyel a LESZAROM!
magasélet – Gumicukor – Íme, az Instagram leggazdagabb celebjei – Mindet LESZAROM.
Gazdagisztán – A királyok százmilliós játéka: „El kell ismerni, lenyűgöző darab. Más kérdés, hogy tetszik-e...” – Nem tudom mi ez, de a biztonság kedvéért LESZAROM.
Ezek a 3 milliós szőlők valamit tudhatnak: „A luxy szőlők egyenként egy százast érnek. Elkelt!!” – Ebből is ugyanolyan kannásbor lesz mint bármelyikből úgyhogy LESZAROM, egyébként meg döntsd a szőlőtőkét, ne siránkozz!
gazdag – Ki nem találná, mennyit keres egy poszttal Selena Gomez! – Nem találjátok ki: LESZAROM őt is.
Botrányos luxuséletet élnek a hírhedt drogbáró gyerekei: „Elképesztő fotók!” – Remélem túladagolásban hal meg az egész család, addig is LESZAROM őket.
IFL Gazdaság – A szülő, aki gazdaggá tette a gyerekét: „Ideje megtudni, hogyan csinálta.”BIZTOS SOK-SOK KÉTKEZI MUNKÁVAL LESZAROM.
cipődíler – élet – 16 évesen milliókat keres azzal, hogy cipőket ad el – Bosszút állok Al Bundyért: LESZAROM.
shopaholic – Ez a kislány 9 éves és milliárdos: „Isabelle Barrett élete nem sokban különbözik a többi hipergazdag amerikaiétól, csak annyi, hogy ő még általános iskolába jár.”Nem vagyok pedofil, viszont a pénze miatt őt is LESZAROM. Vagy a szüleit amiért gyerekszépségersenyekre vitték.


KEDD, OKTÓBER 4.:
168 ÓRA A BOMBÁK FÖLDJÉN

0
Őrmesterek, katonák.

Talán érdemes:
Az HBO-n tíztől uncsi amcsi propagandafilm Michael Bay-től aki igazán elemében érezheti magát a 13 órával amibe Bengázi titkos katonáinak hála bőven jut akció és még robbanás is, az ürügyet az USA líbiai ideiglenes állomásai elleni 2012-es szeptember 11-es támadások szolgáltatják. Annyira friss hogy idei, gondolom kell a ráhangolódás a további békecsinálásokra, a nagy zászlólengések és kemény harcok közepette szinte már azt is elfelejtjük hogyan is végződtek valójában az itt ábrázolt események – bár valójában érthető, hősökre és hősi halottakra mindig szükség van (és ezzel nem a dolgukat végző katonák ellenállását akarom kicsinyíteni). 23:10-kor Makk Károly feldolgozása Déry Tibor művéből az M5-ön egy Híres Író halála kapcsán elő (nem) kerülő Utolsó kéziratról amiben a drága elhunyt mindenkiről leszedi a keresztvizet. Erre a „könyvre” vadászik a megemlékezést vezető régi barát, de előbb látjuk a hajsza végeredményét (infarktus gyászbeszéd közben) mint az odavezető utat. Váradi Hédi és Psota Irén kedvéért én ma ezt választom. Az M3-on is lesz irodalmimű-feldolgozás 22:40-től: Jókai Anna kisregényének (A labda) főhősét a tragikusan fiatalon elment Domján Edit formálja meg, és a városból-válásból vidékre menekülő, az ottani közösségbe beilleszkedni nem tudó asszonyt mintha csak rászabták volna. Lehetetlen úgy nézni hogy közben nem az jár a fejünkben hogy nem sokkal későb beváltotta azt amiről mindig is beszélt és végül tényleg nem érte meg a negyvenedik életévét. Féléjfélre megint egy zenei cuccos jut, megint az M2 / Petőfi TV-n, aholis a Syrius Legacy ápolja a magyar jazz-rock úttörőinek örökségét hozzájuk méltó módon. Nagy időugrás: lassan bérelt helye lesz a háromnegyed háromkor adott Toto-vígjátékoknak a Dunán (és a blogban is), ma(holnap) Két őrmester kalandjait láthatjuk akik közül valójában csak az egyik az. Kettőssé nem osztódás, hanem ruhacsere útján válnak, viszont az addig papnak öltözött szélhámos nem érezheti magát biztonságban rendőrként sem a politikai fordulatoknak hála...

Kis hírek a nagyvilágból:
casino – Hírek tojásrántotta mellé: Pumped Gabo a médiában szeretne elhelyezkedni
De hát eddig is ott "dolgozott" :DDD
élet – Szellemet gyanúsít photobombinggal egy brit anyuka: „Állítása szerint olyan arca volt, mint a Sikoly című filmből ismert maszknak.” – Szerintem csak ezzel akarta büntetni a szelfizőket. Amúgy szeretném tudni mennyit kell inni ahhoz hogy egy felakasztott kabátot is Sikolynak nézzenek, mert én az ötödik sörnél tartok és még nem sikerült!
Képtelenek megállapodni  a szíriai tűzszünetről: „Az amerikai és az orosz külügyminiszter sikertelenül tárgyalt.” – ...és mi olvasható rögtön alatta:
A brit hadiipar jól keres a közel-keleti vérontásonAny questions?
Elárasztották a turisták Spanyolországot: „Szeptemberig 52,5 millió volt. Mintha a szerb határtól a Balti-tengerig mindenki odament volna.” – Ha továbbmennek azabaj, ha nem mennek tovább, akkor meg azabaj:
catalunya – Barcelonának kezd nagyon elege lenni a turistákból: „De mit tehetünk, hogy minket ne utáljanak Barcelonában?” – Egyszerű: le kell szarni, mit gondolnak, osztjónapot.
pedig jól kerestek vele - Gumicukor - Ennél jobban nem is lehetne nem hasonlítani Brangelináékra – Jaj, a dublőr-hasonmások...ki mondta hogy nekik is el kell válniuk? Épp akkor lesz rájuk ezután is kereslet ha együtt maradnak!
cs - Morbid halálokok: de hol van a listán a terrorizmus?: „A bevándorlókhoz köthető terrorizmus éves átlagban 2,8 ember halálát követeli.”ÍGY IGAZ, sőt Európa valójában egyre biztonságosabb!!!
idegbaj - Nagyon nehéz nőnek lenni Magyarországon: „Bárkivel beszélek, mind ugyanebben a helyzetben van.“ – Elolvastam és nem értem. Eddig az volt a lemez hogy a nő az Erős és Egyedülálló, most meg azon sír hogy „gondolok minden más nőre, aki kénytelen egyedül,férfi segítsége nélkül megélni a nyomorult béréből és fizetéséből”, és hova jut el? Igen, visszasírja azt a rendszert ahol a nőt bármikor lesavazhatják és a pasijától függ: „Nincs különbség ebben az iszlám vallás és a keresztény tanok közt. Sőt, a muszlimák élete sokkal jobb lehet, ha a férj normálisabb kategória. Nekik nem kell 3-4-5- és az isten tudja hány állásban dolgozniuk ahhoz, hogy tudjanak mit enni adni a gyerekeknek.”...és így jut el az önmegvalósító feminista a totális önfeladásig :DDD Nap kommentje:

luis5 2016.09.29. 05:59:56
Vedd fol a csadort aztan pofa be. Mert nekik konnyu....


SZERDA, OKTÓBER 5.:
BECSÜLET. GYILKOSSÁG?

0
Monica viszi el a balhét.

Talán érdemes:
Cinemax, 20:00
– Néha nem azért adnak egy filmnek új magyar címet mert annyira szar, hanem mert új forgalmazót (és szinkront) kap. Erre a sorsra jutott a Lány pisztollyal is amit ma este Szerelem szicíliai módra néven láthatunk és amiben az elbűvölő Assunta (Monica Vitti) egész Skóciáig utazik elrablója-megbecstelenítője után, itt azonban más módszert talál bosszújának, köszönhetően egy belezúgó orvosnak. A visszavágó mellett a két eltérő kultúra és nyelv különbségei adják a muníciót a rendezőnek, ám az összképet elnézve Mario Monicelli talán azzal nyúlt mellé amivel meg akarta újítani a becsületen esett foltot akár gyilkossággal is lemosó népszokást, vagyis hogy (olasz szemmel) egzotikus tájakra helyezte át az édes bosszút, így nincs benne se elég angol, se olasz humor, viszont ott van Vitti akinek az is elég lenne ha csak szépen nézne a kamerába, de szerencsére ő játszani is tud, a sznobok meg Godard bonmot-jára tett utalást fogják értékelni (mármint az eredeti olasz és az első magyar címben).

Ismétlés, de érdemes:
Az M5 a múltheti Márványember után ma tíztől ugyanúgy rendezői bevezetővel adja le a folytatást (Vasember) is ami már asszem volt nálunk (bár intró nélkül), de nem árt emlékeztetni a népeket a lengyelek bátorságára és a Szolidaritás mozgalomra (főleg hogy még Lech Walesa is feltűnik). Elődjéhez hasonlatosan itt is keveredik a doku,-és hagyományos stílus, itt is van egy kíváncsi riporter, alanya pedig a Márványember hősének fia aki hű marad apja munkás-ságához amikor normálisabb körülményekért sztrájkol (plusz az is kiderül, mi lett az előző rész szereplőivel, talán nem nagy SPOILER hogy a férfiasan rámenős riporternő Agnieszka megállapodott háziasszonyként él), a korábbi felállással ellentétben itt viszont a tudósító a rendszerrel elégedett, középkorú alkoholista akit nem tényfeltárásra hanem a renitens munkás hírének csorbítására küldtek – ő viszont végül felismeri hogy mire akarják felhasználni és kiszáll a buliból, ezzel megtéve az első lépést a jobb emberré válás útján.
M3, 21:05 – A '48-as megemlékezések lassan eljutnak a történet végéhez: a Vacsora a hadiszálláson katonái már orosz fogságban várják sorsukat egy grófi birtokon. Ugyanitt maradva 22:55-től az aradi vértanúkra emlékeznek színészeink (köztük Zsurzs Kati, Rubold Ödön, Mécs Károly, Greguss Zoltán) a Nemzetemnek vagyok katonája című tévéfilmmel.

Kis hírek a nagyvilágból:
Belső óránk dönt a halálunk idejéről:
"Akinél túl gyorsan ketyeg, az egészséges életmóddal is hamarabb meg fog halni." - Még jó hogy nekem lassan ketyeg és egészségtelenül élek! EGÉSSÉG!
szülő - Ma se felejts el gyűlölni!: „A munkahelyi furkálódás,  iskolai vegzálás után feljelentés, népirtás jön?” – Szeretnétek, mi? Hülyék :DDD
20 évig élt fia csontvázával, de talán észre sem vette, hogy meghalt: „(...)  a nyomozás eddigi adatai szerint az asszony talán nem is tudott róla, hogy 20 éven keresztül egy fedél alatt élt holttestével. A rendőrségi forrás szerint ugyanis a szoba annyira tele volt szeméttel, mintha egy kukásautó oda ürítette volna teljes tartalmát. A helyiség rothadó ételtől bűzlött, bomlófélben lévő húst szagát ugyanakkor nem lehetett érezni. (Igaz, ez 20 év után már nem is várható.)” - Erről az jut eszembe, hogy "anyám 30 évig kefélt egy hullával. Apának hívtam."
Valaki eddig ezzel a 65 kilós bombával élt a Rákos úton – Most köpjetek le, de inkább egy hulla a padláson, mint egy bomba a pincében :SSS
Élet-érzés – Utazás – Mi a legfontosabb a luxusutakon?: „A kellemes ételek és a városnézés mellett a legmódosabb 1 százalék számára már legalább ilyen fontos­ak a kulturális élmények is.” – ...de a legfontosabb hogy indulás előtt olvassuk el az apróbetűs részt is:
élet – Egymilliót fizettek az álomnyaralásért, most azt kívánják, bárcsak el se mentek volna: „Egy pár a saját kárán tanulta meg, hogy az utazási katalógus fotói nem feltétlenül tükrözik a valóságot.” – Egymillió a semmiért? Akkor már inkább maradok a kocsmában...
Kína beismerte: első űrállomásuk le fog zuhanni a Földre – Jó tudni :(((
kínai – Törhetetlen és vízálló drón 9000 forintért: „A JJRC H31 valóban vízálló, valóban törhetetlen, és meglepően könnyű vele repülni.” – Ki az az idióta aki víz alatt akar drónnal repülni? És az űrállomásos hír után ki az a hülye aki venni akar belőle?
Obama szerint veszélyes, hogy a 9/11 áldozatainak hozzátartozói beperelhetik Szaúd-Arábiát: „Az USA elnöke szerint ezek a perek hosszútávon nem fognak használni az államok érdekeinek.”ÍGY IGAZ, kár lenne pörlekedni, áskálódni azon hogy ki ölt meg kit, eltelt tizenöt év, aki meghalt az már úgysem támad fel, LOL!4!!4 Nagyon remélem hogy lecsapnak az áldozatok még élő hozzátartozóira akik veszélyeztetik az Államok Közötti Kapcsolatokat!!4
Vége az aranykornak, emberöltőnyi szívás jön: „Higgye el, vissza fogjuk sírni az elmúlt 35 évet, mert a következő 35 sokkal rosszabb lesz: stagnálás, infláció és adósság vár ránk. A Föld lakossága egyre inkább elöregszik, és egyre jobban fog utálni mindenkit.” – Én már most utálok mindenkit, főleg az ilyen hangulatkeltő írások kiötlőit.
Ezek a mai – Olyan nehéz ma fiatalnak lenni!: „A 10 legnagyobb szívás, ha 20-25 közötti vagy Magyarországon.”ÉDES FASZOM, és ez is rinyál mint az az emancipunci aki nindzsának akar öltözni... Bezzeg nekünk Kádár alatt milyen jó dolgunk volt...ja, nem:

sírjatok 2016.09.22. 01:02:36
Hát ja, ma talán a legnehezebb. Ehhez képest 20-25 közt lenni pl. a világháborúban, vagy az ötvenes években, netán a középkorban egy pestisjárvány idején csupa kéjhömpöly lehetett.

 

CSÜTÖRTÖK, OKTÓBER 6.:
A KEZEDBE HIÁBA NE VEDD!

0
...mert visszaüt rád.

Talán érdemes:
HBO, 21:35
– Russell Brand-del nem tudom hányadán álljak: amennyire idegesítő az a karakter amit kitalált magának, annyira jópofa volt amikor élő adásban csinált bohócot pár riporterből és mutatta meg a média valódi működését. Hozzám leginkább a hírekben jutott el: az ő YOKO ONOJA Kim Kardashianja Katy Perry volt és az sokat elmond hogy Perry sem bírta idegekkel (melyik nő szereti ha smink nélkül, ébredés után fotózzák és kiteszik a netre?), viszont a Második eljövetel mintha egy érett, befutott, hogy azt ne mondjam felnőtt Brand-et mutat be nekünk aki közelebb áll a médiát kritizáló énjéhez mint a farkát pörgetőhöz. Ondi Timoner a komikust Messiah Complex című műsora idején kezdte el követni a kamerájával (nem véletlen hogy a doksija címe ugyanúgy blaszfém és többértelmű mint amaz), de nem fél felhasználni régi home videókat sem, főleg a megzuhanások (drog,-és sekszfüggőség) illusztrálására, viszont hőse azóta mintha úgy azonosult volna a küldetéstudatos szófosással mint korábban a balhés imázsával. Ami méginkább gyanakvóvá teheti a nézőt az a buta idealizmus ami elsőre hippis, másodjára inkább NWO-s meg kétfarkúkutyás: mindenkinek mindent, azonnal, mert mindenki egyenlő, világbéke, sálálá. Tagadhatatlanul kíváncsi vagyok mit mondhat róla David Lynch vagy Noel Gallagher, ezért lehet hogy belenézek, de ha nem vigyáz, még ő lehet Bono (vagy ami még rosszabb: Bob Geldof) stand-up verzója. Végezetül 00:40-kor egy újabb műsor (Szörnyű idő...) az aradi vértanúk emlékére a Duna TV-n korabeli naplók, versek és egyéb dokumentumok alapján.

More human than human rovat:
Társkereső azoknak, akik szintet léptek a magányosságban:
„A szerelemről már lemondott, de már egy haverja sincs? Erre is van már app.”MORE HAVER THAN HAVER És ha lemerül, mi lesz velem? :((((
f3d – Szexuális nevelés 3D nyomtatással – Ja, persze, nyilván azért csinálták: „Itt a világ első nyílt forrású és printelhető 3D klitorisza”More klitorisz than klitorisz?! ÉBERSÉG!
Mesterséges intelligenciával azonosítják a szegényeket: „Amerikai kutatók műholdképekből következtetnek, mert a régi módszerek túl drágák.”ÉS AZTÁN LEDOBJÁK RÁJUK A SŰRÍTETT VILÁGBÉKÉT Abból a pénzből amit kutatásra költöttek mennyi LÉLEGEZTETŐGÉPET kaját is tudtak volna venni nekik? Nincs több kérdésem...
Robotpolipot építettek hajlékony karokkal: „A Földközi-tengerben próbálták ki a prototípust, úgy mozog, mint egy igazi nyolckarú.”More polip than polip.
Kerítésen is átmászik az új macskarobot: „Félnénk is tőle, ha jóval nagyobb lenne.”More macska than macska! Én már így is félek tőle, remélem nem csinálják meg az egér-párját :SSS
Túltolta a robotsofőrködést a Tesla: „A robotsofőrt fejlesztő Mobileye nyilvánosan szócsatázik az autógyártóval.”More sofőr than sofőr, és ezt még lecsapni sem lehet :SS
Ember nélküli gyárat csinál a Tesla: „Elon Musk nagy álma, hogy kizárólag gépek csináljanak új gépeket.” – ...és így tovább, míg aztán a fogyasztók közül is teljesen kiiktatják a humánfaktort:
Az eladó: Elon Musk. A vevő: Elon Musk: „A Tesla 2,6 milliárd dollárt adott a SolarCityért.”More Elon Musk than Elon Musk!!
Óriásit javult a Google Fordító: „Mesterséges intelligenciával fordítják le a kínait angolra. Tízezer nyelvpár kap ugyanilyen motort.” – More tolmács than tolmács.
Önjáró szék az új japán őrület: „Soha többé nem kell felállni, ha beülünk a Nissan székébe. Dodzsempálya lesz az éttermekből?”MIÉRT, EDDIG NEM AZ VOLT? Akarom mondani MORE DODZSEM THAN DODZSEM izé, na: azért jó hogy 2016-ra Japánban is feltalálták az elektromos meghajtású tolószéket!
18+ Terminátorkeze lett a rögbisnek: „Élő szövet a fémvázon: a világ egyik legjobb játékosa megmutatta műtött kezét.”More kéz than kéz.
Beatles-dalt írt egy mesterséges intelligencia: „A Sony kutatói laborjában fejlesztik a FlowMachines névre keresztelt rendszert, ami úgy működik, hogy mutatnak neki egy csomó zenét, az AI pedig eltanulja a stílusjegyeket és azokból saját darabot hoz létre.”More Beatles than Beatles! Vagy nem is, lásd a Nap kommentjét:
0

VISZLÁT SZOMBATON!

 

Kulcsszavak: éberség, LESZAROM

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés