2018. 07. 08.
Mit, hol, merre a szünidőben? vol. 2. (júl. 9-10-11-12-13-14-15.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit, hol, merre a szünidőben? vol. 2. (júl. 9-10-11-12-13-14-15.)

...mivel a bloggazda továbbra is a tengerparton sütteti a SEG hasát, ezért ismét én ajánlok, nézzük is mit:

 

 

 

 

 

HÉTFŐ, JÚLIUS 9.
0

Nyolckor új, nyolcrészes sorozat NYOLCADIK első epizódja az HBO-n melyben Amy Adams játszik Éles tárgyakkal, mellesleg újra megmutatja hogy komédia és dráma mellett a krimi is fekszik neki. Itteni karaktere bár szakmája szerint riporter, attól még Jessica Fletcherként ered kisvárosi gyilkosságok nyomába régi szülőhelyén. Dolgát nehezítik újra előtörő (nem mindig kellemes) emlékei, na meg anyja is... Aki most lemarad, kilenckor pótolhat az HBO 3-on. Az M5-ön 21:10-től újabb klasszikusság újra Carl Orff-tól ezúttal a Carmina Buranával és a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékok keretein belül.
Filmbox Plus, 22:50 – Nem tudom hogy a Hazug angyal volt-e már nálunk vagy csak a rá kísértetiesen emlékeztető No Man of Her Own, netán az I Married a Dead Man, ami biztos hogy itt is egy zűrös nőt fogad bizalmába a család mely azt hiszi, ő az elhunyt fiuk felesége. A valóság nemkicsit más: a jövevény egy gyilkosság miatt menekülve kéredzkedett be az ifjú pár kocsijába és próbálta fel a jegygyűrűt pont a baleset előtt, de ha már marasztalják, be is rendezkedne új otthonában amikor előkerül régi főnöke akinek öccsét eltette láb alól. Hiába hogy önvédelem volt, innentől úgy zsarolja a fickó ahogy akarja ő pedig vendéglátói vagyonából állja a cehhet… Tíz perccel később (23:00) ugyancsak gyanús program a Cinemaxon pedig a Mumbai mesék még nem járt nálunk csak egy hozzá hasonlóan elkeresztelt darab. Amazt eredetileg Little Zizou-nak hívták, ez pedig már egyértelműen a szigetvárosban azaz Island City-ben játszódik és három sztoriból épül fel, közülük az első kettő ami mindenkinek érthető lesz: az egyik egyfajta Hivatali patkányok-parafrázis egy munkatársai szórakoztatására rávett írnokról, a másikban meg egy tévézéstől eltiltott família válik hülyítődoboz-függővé (LOL) a családfő kómába esése alatt és annyira rákapnak a tiltott gyümölcsre hogy nem is biztosak benne vissza akarják-e kapni a papát amikor a képernyőn mindig ott van nekik egy Tökéletes Fffférfffi…

KEDD, JÚLIUS 10.
0

Kilenc után öt perccel félig (se) sikerült Stephen King-adaptáció tavalyról az HBO 2-őn ami után a Mester rajongói csalódottan fognak felállni, a műveiben járatlanok pedig nem fogják érteni mi ez a nagy felhajtás körülötte. A Setét torony egy Gyűrűk Ura-léptékű (értsd: nyolckötetes) opus ami megkövetelt (volna) minimum két-három többórás filmet, ehelyett csináltak belőle egyetlen másfél órásat. Mintha a LOTR-t leredukálták volna a vulkánon mászkálásra, holott a Dark Towerben is több szinten harcol egymással jó és rossz oldal, csak itt az a tét hogy NE omoljon le a címbeli bizonyos mely több világnak is alappillére (így a miénknek is ahogy arra egy átlagos kissrác, Jake Chambers is rájön). Értem én hogy a mai közönségre kalibrálták de így pont a lényeget ölték ki belőle (Roland lovag utazása, stb.), elpazarolva egy többre érdemes gárdát (főleg Matthew McConaughey-t és Idris Elba-t), a „maradványt” meg már láthattuk a Végtelen történetben vagy a Hegylakóban jobban megoldva. Más. A Duna TV úgy tűnik az egészségügy után a mezei szórakoztatást is lefedi 21:25-től a Kalandor és a ladyvel akik Dél-Amerikában találnak egymásra. A hölgyet a British Museum küldte régész kollégája és expedíciója eltűnését kinyomozni, a szerencsevadász pedig kapóra jön neki mikor a helyi törzsek torzsalkodását kell megúszni. A távlati cél itt az első részben a legendás aranyváros, a teljes sorozat meg egy nem is nagyon leplezett Indiana Jones-utánérzés de ez nem is baj, néha erre is szükség van és hát mikor vetítsenek ilyeneket ha nem nyár közepén?

SZERDA, JÚLIUS 11.
0

…mely újra a kevés jóság jegyében telik, nyolckor beleshetünk a Cinemaxon az Amerikai aranyifjak mindennapjaiba, szinte Ellis-szinten: egy nagymamáján élősködő testvérpár fiútagja akarata ellenére (na persze!) megöli a nagyit, ám költekezései fedezéséhez szüksége volna a teleshopping-műsorra amit ő vezetett. Az American Pets eme szálát kb. bármelyik szebb napokat látott színésznőről mintázhatták volna de ami ezután jön az tényleg csak a moziban van: a kölyök elcsábítja a show producerét és ráveszi hogy hugicája ülhessen a kamera elé, majd tesóján keresztül a kertben kisegítő idénymunkást is manipulálja… Mindeközben persze folytatódnak a Duna TV-n a múlt héten megkezdett orvosos szériák is, előbb 20:35-kor az A. J. Cronin könyvéből adaptált Réztábla a kapu alatt majd utána 22:20-től a Doctor Forster.

CSÜTÖRTÖK, JÚLIUS 12.
0

Nyolckor erre a hétre is jut királyi kapcsolat az HBO-n, igaz fordított felállásban mint múlt pénteken Emily Blunttal, most egy hétköznapi turistacsaj ismerkedik meg valakivel akiről lassan kiderül hogy mellékállásban trónörökös, anyukája nem is örül hogy a pórnéppel keveredik. A Tél hercege átlagos Hallmark-tévéfilm ami egyértelműen a nőket szólítja meg, ez nem is meglepő, az viszont igen hogy jobban megkapargatva a felszínt kiderül hogy szinte szakmányban gyártják a téli/karácsonyi királyiesküvős limonádékat, elfeledtetve velünk, hogy we’ll never be royals. Ugyanabban az időben (20:00-kor) Idris Elba második jelenése a DIGI Filmen és hát a 100 Streets is ugyanattól szenved mint a Dark Tower, azaz túl sokat akar (milyen élni és túlélni Londonban) túl sok figurával és túl rövid idő (másfél óra) alatt közölni. A magyar címe is megtévesztő mert Az új kezdet útjaira kevesen lépnek rá és mire odáig eljutnak már a nézőt is agyonnyomta a depresszió meg az értelmetlen leágazások. A főcsapás egy válságba jutott házasság (Elba és Gemma Arterton), emellé jön két közmunkára ítélt srác haversága meg egyikük kitörési kísérlete a szegénységből a tehetsége (rap/költészet) révén, végül egy családalapítás előtt álló taxisofőr befordulása következik akit egy baleset visel meg, pedig anélkül is elég bonyolult volna az élete. Értem én mi volt a cél (Ütközések Angliában avagy egymástól száz utcányira a legkülönfélébb dolgok megeshetnek), csak a megvalósítás túl sötét és az is hiányérzetet okoz hogy SPOILER a szálak végül NEM érnek össze SPOILER VÉGE. Ugyanezt a témát jobban megcsinálták a Két nap a völgybennel, csak Amerikában (San Fernando Valley) és 48 óra alatt lezavarva, Altman és Tarantino legjobb hagyományai szerint, ráadásul úgy hogy a kis részek összeállnak egy nagy egésszé, mégha ezt nem is hinnénk mikor külön-külön látjuk őket. Lesz kinyírt férj akinek örökségét szeretője és felesége együttesen éli fel, profi gyilkospár (Charlize Theron és James Spader), túszejtésre kényszerülő visszavonult verőember (Danny Aiello), na meg két nyomozó (Eric Stoltz, Jeff Daniels) akik igyekeznek tartani a lépést az eseményekkel, akit érdekel kilenckor megtalálja a Paramount Channelen. Végezetül az M3-on egy igazi zenés különlegesség 21:25-től: míg az egyik tévémentes napot Ella Fitzgerald hazánkba látogatásának szenteltük, most azt is láthatjuk milyen volt Gilbert Bécaud Budapesten 1977-ben.

PÉNTEK, JÚLIUS 13.
0

A hétvége Tolnay Klári jegyében indul az M3-on, a sort a Hatholdas rózsakert nyitja 21:10-kor ami akár a mai couchsurferek mintaadója lehetne, az említett kertben álló ház tulajdonosa (Tolnay) ugyanis házasságközvetítési céllal adja ki szobáit, zömmel fiatal uraknak – úgy látszik már Babits Mihály idejében is így működött a dolog. A reteklubbon 21:35-kor egy nevében (Mélytengeri pokol) sokat ígérő de keveset teljesítő disaster movie a 2010-es Mexikói öbölbeli fúrótorony-balesetről. Halivúd mindig rárepült a tragédiákra de ha most a thai barlangban ragadt gyerekek kiszabadítását is így dolgozzák föl akkor arra se leszek kíváncsi. A Deepwater Horizont megcsinálhatták volna doksiként vagy úgy rendes filmként hogy a cég sunyiságaira koncentrálnak (a BP-t „megszemélyesítő” John Malkovich tálcán kínálja ezt a lehetőséget), ehelyett maradt a tűz kitörésére meg az abból való menekülésre koncentrálás egy technikus (Mark Wahlberg) szemén keresztül, némi szerelmi szállal (Kate Hudson). Sok akciójelenet közt elvész a lényeg azaz a természetnek okozott helyrehozhatatlan károk, azt meg eddig is tudtuk hogy a multiknak a munkásaik és vevőik számítanak a legkevésbé, a felelősök pedig mindig megússzák – de ez is csak a stáblistánál derül ki, minden másra továbbra is ott a Pokoli torony meg a Poszeidon kaland. 22:55-kor norvég Nesbo-adaptáció a Filmbox Extra HD-n átlagosan elnevezve. Az itteni Jackpotot egy bűnözőket rehabilitáló gyár vezetője üti meg egy telitalálatos lottószelvénnyel kollégáival együtt, kár hogy némi veszteséget is kap járulékul mellé (pár hullát meg egy pisztolyt amit gyaníthatóan ő használt), nem baj, majd utólag kimagyarázza. A Coen fivérek és Tarantino (de főleg a Közönséges bűnözők) hatása több mint kimutatható, egyszer jó lesz.

SZOMBAT, JÚLIUS 14.
0

21:35-től Bacsó Péter debütálása a Duna World-ön amiből megtudhatjuk hogy házasságot kötni csak látszólag Nyáron egyszerűbb, előbb-utóbb minden frigyben elérkezik a döntő pont amikor eldől hogy együtt maradnak-e a felek, így van ezzel az itteni párocska is ahol a nő az első nagyobb krízisben jön rá hogy már megvan a helye a férje mellett.
Film4, 21:50 – Nem is olyan rég kaptunk már egy netes társkeresősdit a Duplarandival ami ugye horrorbohózat volt, az Öldöklő randevú ezzel szemben thriller akarna lenni amiben egy lány kezd ráébredni hogy nem volt a legjobb ötlet apját netre szoktatnia mert az ott összeszedett nő egyre gyanúsabban viselkedik. Egy ilyen átlagos sztori is működhetne ha jól csinálnák meg de mint kitaláltad itt nem ez a helyzet (hogy emellé még 120 percig nyújtanak valamit amiből másfél óra elég lenne az már csak hab a tortán). A tegnapi vonalat folytatva az M3-on aki akar 22:25-tól eltölthet Egy estét Tolnay Klárival és bár a megoldás (riporterként önmagát interjúzó díva) max. 1970-ben számított újszerűnek attól még sok infóval lehetünk gazdagabbak. A retekklubb egy ismétlésgyanús Seagal-opusszal támad fél tizenegytől amiben azóta elhízott barátunk még régi fényében tündököl a szokásos küldetésben (egyszemélyes revenge a drogmaffián kollégája-haverja megöléséért). Az Out For Justice magyarításában kis híján Jarmusch klasszikusával osztozik (Törvényre törve), de ezzel együtt az is megnézheti aki alapból nem bírja Steven bácsit (főleg hogy Gina Gershon is feltűnik benne valamint egy Beastie Boys-szám is felcsendül).

VASÁRNAP, JÚLIUS 15.
0

Cinemax 2, 20:30 – Miközben a Nyugat a mítú bűvöletében élve lassú önfelszámolásba kezdett és mindenhova kvóta-vondervumeneket rakna addig Pakisztánban ma is csodaszámba megy ha egy nő kiáll az igazáért, pláne ha saját Ffférffffi családtagjaival szemben teszi, márpedig Nazo (társnőivel együtt) apja börtönbe csukása után sem engedi át birtokukat a gonosz nagybácsinak még akkor sem amikor amaz katonákkal szerezne érvényt igazának - hát igen, Az én váram nem ugyanaz a kategória mint a #free the nipple meg a többi first world problem baromság... Az M3-on megy tovább a Tolnay Klári előtti tisztelgés, előbb 21:40-kor egy G. B. Shaw-ról és fő szerelméről szóló darabbal (Kedves hazug), majd ugyanitt 23:10-től újabb tribute (Ajándék volt minden perc és óra). A retekklubb úgy látszik a régi, levitézlett nevekre bazíroz mert Seagal után Nic Cage is befigyel nyolc után öt perccel egy 2010-es Harry Potter-utánérzéssel melyben mágusként keresi Varázslótanonc utódját. A Sorcerer's Apprentice bár kicsit szabadon kezeli az Arthur-mondakört de attól még egyszer simán fogyasztható (pláne Monica Bellucci-val), szemben az ugyanitt 22:20-től adott Szellemlovas 2.-vel ami egyértelműen voltmár a Dobozban és úgy szemét ahogy van. Szemeteknél maradva mindenkit figyelmeztetnem kell Cage keresztnév-rokonára, Nicolas Winding Refn-re akinek 2013-as dobását 22:55-kor kezdi a Duna és amire címével ellentétben nincs feloldozás mert a Csak Isten bocsáthat meg nem több egy gyönyörűen fényképezett kupac szarnál. Már a Drive-ban is jelen volt az erőszak de nem ennyire meg ott mindig volt valami oka és szimpatizálhattunk a bociszemű főhőssel. „Ő” itt is ugyanaz a személy (Ryan Gosling), de jóval kevésbé tudunk szurkolni neki amikor gengszterfőnök anyja (Kristin Scott Thomas) parancsára kelletlenül elindul bosszút állni tesója haláláért aki megerőszakolt és megölt egy utcalányt (plusz a másfél órás játékidő is a duplájának érződik). Lehet belemagyarázni bármit az Ödipusz-komplexustól az isteni igazságszolgáltatásig, részemről feladtam hogy megértsem mit is akart mondani mindezzel Refn (és igen, értettem az utalásokat Lynch-re és Miike-ra).

VISZLÁT HAMAROSAN!

Kulcsszavak: Béla bácsi

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés