2018. 12. 24.
Mit, hol, merre Karácsonytól Szilveszterig? (dec. 24-31.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit, hol, merre Karácsonytól Szilveszterig? (dec. 24-31.)

 

 

Ahogy mondtam, a „Nagy Dobásokat” és a usual suspecteket – melyek kb. 99%-a ezerszer voltmár – az ünnepekre tartogatták mindenütt, vágjunk rendet és lássuk is melyek ezek:

 

HÉTFŐ, DECEMBER 24.

Fél kilenc előtt öt perccel modernizált Csipkerózsika a retekklubbon a Neveletlen hercegnővel aki úgy kerül a királyi házba mint Pilátus a Krédóba: jön egy távoli rokona és közli vele hogy nemesi vér csörgedezik ereiben. Ami elsőre főnyereménynek tűnik az közelebbről sima aranykalitka, az elithez tartozóknak ugyanis le kell mondani a plebs egyszerű örömeiről (pasizás, régi barátnők, stb.). Aki nem Anne Hathaway az Julie Andrews miatt fogja nézni, asszem nálunk eddig csak a második része volt, és ha már szóba került, nem ússzuk meg a Reszkessetek, betörők!-et sem, Macaulay Culkin lassan igényelheti a magyar állampolgárságot, addig is amíg megkapja be kell érnünk a TV2-vel 20:40-kor de inkább válasszuk az idei Home Alone mini-remake-et, az rövidebb és viccesebb (még akkor is ha a gugli szponzorálta). A Viasat3 is újrázik kilenckor – hát igen, a Jurassic Park lassan már odatehető az újrafeltámasztott dínók mellé mint őskövület, ettől függetlenül a népek mindig biztosan leülnek elé, azóta kinevelődött rajta egy generáció Amerikában is, ők Asylum néven gyártják a felnőttmeséket hatfejű cápákról (amikor nem, akkor meg az aktuális blockbusterek ócószított változataival büntetnek). Mindeközben 21:25-kor a Legyetek jók, ha tudtok is menetrendszerűen befut az M3-ra (ezzel egyidőben mi is elérünk béketűrésünk végéhez). Jellemző hogy a legjobb ünnepi műsort háromnegyed tízre dugták a Dunán, ez egy osztrák doksi a híres dalról amiből most végre a Csendes éj keletkezését is megtudhatjuk (a mondanivalóját anélkül is tudjuk hogy A béke üzeneteként a szánkba rágnák). Az egyetlen rendesfilmes nemismétlést a retekklubb adja de abban sincs köszönet: nemrég az Indexen, pontosabban a Díványon sorra vették a legrosszabb karácsonyi mozikat és a Karácsonyi történet 2. igen előkelő helyezést ért el, na, hajnali egykor ezzel ütheti ki magát akire nem hatottak az addig benyakalt piák. A Christmas Story 2. a folytatások állatorvosi lova: a ’83-as originálból kb. senki sincs itt (Peter Billingsley cameójától eltekintve) és a sztori sem túl eredeti (Ralphie autót akar a fa alá de előbb meg kell térítenie a leendő ajándékban általa okozott kárt). Korábban rimékelték már egyszer de anno volt annyi becsület a stúdióvezetőkben hogy legalább a címet békén hagyták, mondjuk így is akkora bukta volt hogy két néven is tukmálták ránk (It Runs In The Family illetve My Summer Story), 2012-ben már semmi sem számít. Komolyan, még a magyargyanús Valin Shinyei miatt sem érdemes.

0

KEDD, DECEMBER 25.

Ha a műsorújságból megtippelhető az időjárás akkor kedden az lesz mint hétfőn: a Viasat3 kilenckor bedobja a Jurassic Park 2-őt és a TV2 is percre pontosan ugyanakkor (20:40) folytatja a kis Kevin kalandjait mint tegnap. A Reszkessetek, betörők! 2. ugyanaz mint az első csak itt nyújorkban kénytelen kis barátunk a maga lábára állni, viszont ebben még halivúd kedvenceként láthatjuk Donald Trumpot. A retekklubb se tér le a lenini útról háromnegyed kilenckor a Neveletlen hercegnő 2. részével (Eljegyzés a kastélyban). Voltmár, ajánlottammár, tegyünk úgy mintha itt se lenne, főleg hogy ugyanitt, de már éjjel fél egy után öt perccel Dickens örökbecsűjét keresztezik az Idétlen időkiggel. A Karácsony újratöltve egoista kölykének addig kell újra meg újra ajándékok nélkül maradnia eme jeles napon míg fel nem ismeri a hibáit és nem tanul belőlük, példabeszédeknél maradva tizenegykor másfélórás de annál többnek tűnő „családi program” a Dunán ami valójában faékegyszerű propaganda. Pár utazó a hóvihar elől elhagyatott templomban lel menedéket aholis erejüket de főleg hitüket kell összeszedniük a túlélésért. A Christmas Miracle coelhós fércmű (az autista srácot nevelő párt Józsefnek és Máriának hívják – ennyire mélyre azért nem kéne lemenni), és Valin Shinyei ebben is szerepel – véletlen? ALIGHA!!4! „Minőségnél” maradva 21:25-kor rétestésztává nyújtott bőrlehúzás az HBO 2-n Cézárról és szőrös bandájáról. A Majmok bolygója tavalyi fejezete a Háborúról kellene hogy szóljon, na most pont az lesz benne a legkevesebb. 140 perc időrablás szuper CGI-vel, amatőr szövegekkel (és ebbe is jut magyar Terry Notary-val).

SZERDA, DECEMBER 26.

Kilenc előtt tíz perccel ünnepi hangverseny az M5-ön, nem kisebb helyről mint a milánói Teatro la Scala-ból, utána kereken 21:00-kor újra feltámasztják a dinoszauruszokat a Viasat3-on a Jurassic Park 3.-mal: a főtudós (Sam Neill) egy gazdag megbízó kedvéért visszatér a legutóbb letarolt szigetre, ám ahogy várható azért fizetik hogy a megmaradt ilyen-olyan szauruszokkal ne csak nulladik típusú találkozók legyenek... Ugyanabban az időben (21:00) mintha a nagyok babérjaira törne a TV4, bár ők hercegnők helyett csak Felséges karácsonyt tudnak felmutatni ami nem egyedül Tara Reid miatt kritikán aluli (bár tény hogy ő is hozzáteszi a magáét hogy az legyen). Ezzel párhuzamosan a TV2-őn 21:20-kor már újfent otthon, újfent egyedül lehetünk: a Reszkessetek, betörők! 3-ra annyi szükség se volt mint a Karácsonyi történet 2-re még úgy sem hogy próbáltak okosak lenni a készítők és becsempésztek egy kis kémkedést (fontos adatokat rejtő chip ami ezúttal egy betegség miatt otthonragadt kiskölyök játékai között rejtőzik). A Christmas Story 2-höz abban is hasonlít hogy az original cast egyik tagja sincs itt, aki pedig itt kezdte (pld. Scarlett Johansson) az legszívesebben visszamenne az időben és kitörölné magát belőle, de valójában azokhoz a sequel-ekhez tehető ahol csak a cím maradt a régi, minden mást nulláról kezdtek, csak sajnos itt a nulla a színvonalra is áll. Johanssonnak a Home Alone 3. mellett is vannak sötét foltok a karrierjében, például a Bosszúállók melynek idei kiadása Végtelen háborút ígér de ez (ahogy a Majmok bolygójánál is) inkább a hosszára (150 perc) utal mint az eseménydúskálásra. Ami a Marvel univerzum megkoronázása kellene hogy legyen az úgy fejeződik be mint minden nagy akarás, vagyis beszarás a vége (és megint nem azért mert olyan izgalmas lenne), de sajnos még így is van benne legalább egy rész. Kihagyom, nem kapcsolok nyolckor az HBO-ra... 20:35-kor elnevezése (Varázslatos karácsony) ellenére kicsit depis majdnemdráma a Dunán Phillip Borsos rendezésében. Kezdek lassan rendszert látni abban hogy e héten minden felemássághoz köze van hazánk fiainak-lányainak: a One Magic Christmas-ben a mama nem teljesen komplett, a papa meghal egy bankrabló keze által aki ellopja a kocsiját és gyerekeivel együtt a folyóba hajt, az őrangyal úgy néz ki mint a jó öreg Jigsaw, SPOILER ezek után hiába a Mikulás meg a happy end ami a mamát újra ráébreszti a szeretet ünnepének igazi jelentésére SPOILER VÉGE, kicsikkel semmiképp ne üljünk le elé (felnőttek közül is csak Mary Steenburgen meg Harry Dean Stanton rajongóinak ajánlom). Bár elvileg ez is Dickens-adaptáció, de az It’s a Wonderful Life-ak is sokat köszönhet.

0

CSÜTÖRTÖK, DECEMBER 27.

Kezdjünk korán: 12:25-kor gyerekfilm a Viasat3-on. A Csingiling és a kalóztündér Pán Péter birodalmát igazítja a kétezertizes évekhez egy kis Karib tenger-fílinggel és sok számítógépgrafikával, még több ilyen-olyan agendával (a gender-dolgokon már meg se lepődök, a „tündérpor”-laboron még igen). Kilenckor riport a klasszikus zene világából, Oláh Vilmos és Eric Funk közös munkájáról az M5-ön: amint azt a The Violin Alone-ból sejthetjük, olyan mű megírásáról-előadásáról van szó amelyben a hegedű játszik minden szólamot. A retekklubb masszívan biztosra megy 21:05-kor: ha kifogytak a neveletlen hercegnőkből, bedobják a kedvesnővéreket azaz jön az Apáca-show amit Whoopi Goldberg azóta többszörösen megutáltatott mindenkivel akár politizálása, akár Polanski bevédése miatt. Bezzeg ugyanitt hajnali fél háromig (nem lehet igaz!) dugdosnak egy idei (és hazai) Voltaire-animációt – bár ha a Candide kalandjai túltolja az egyoldalú vallás,-és politikakritikát akkor talán nem is baj, de ugye ehhez előbb bele kéne nézni valami normális időpontban. Közben háromnegyed tízkor újabb fejezet az HBO-n a Rolling Stone Magazine krónikájából, ezt követi egy órával később (22:45-kor) a testvércsatornán (HBO2) egy újabb adagnyi Szökés Dannemorából.

PÉNTEK, DECEMBER 28.

Újra Pán Péter-szindróma, újra Viasat3, újra korai időpont (11:25) és a tegnapi Tinkerbell-movie folytatása sem mentes a mögöttes tartalmaktól. Bár Csingiling és a Soharém legendája néven forgalmazzák, ebben már egyértelműen másra irányul a reflektorfény, a Gida nevű altündérre aki társai tiltakozása dacára összebarátkozik a létüket fenyegető (de legalább cuki!44!!) rosszasággal akiről aztán kiderül hogy nem is olyan gonosz. Kilenckor már a szilveszterre melegítenek elő a Sony Movie Channelen az Ivócimborákkal azaz egy sörfőzdében melózó, stabil kapcsolatban élő csajjal és pasival akiket a közös munkahely meg az ott elfogyasztott italok egyre közelebb hoznak egymáshoz. Ennek (mármint a piának) tudható be az a nagy ötlet hogy egy közös hétvégére elhozzák magukkal párjaikat is, így aztán (SPOILER majdnem SPOILER VÉGE) teljes lesz a partnercserés támadás, de addig sok (és elég fárasztó) lelkizésen kell túlesni... Éles váltás: 22:05-kor ritkán adott, negyvenéves (és Oscar-jelölt) magyar komolykodás Fábri Zoltántól az M5-ön a II. VH idején Németországban dolgozó Magyarokról akik a besorozott helyiek helyett végzik a napszámot és közben igyekeznek félrefordítani fejüket a (vész)korszak egyre nyilvánvalóbb jeleitől.

SZOMBAT, DECEMBER 29.

19:55-kor az M5-ön egyik legmaradandóbb zenei értékünkről informálódhatunk: a Csík 30 rövid, de remek bevezető azoknak akik max. a mostmúlikpontosant ismerik tőlük. Fél kilenckor jóféle dráma a Cinemax 2-őn egy Rodeósról aki balesete után új célt találna, lehetőleg úgy hogy élete addigi értelmét, a lovaglást se hagyja el – sőt akár vissza is térjen hozzá. Semmi extra, „csak” hétköznapi figurák hétköznapi problémákkal, amatőrszínészekkel megszemélyesítve, mégis jó. Nincs évvége Bud Spencer nélkül, tudják ezt a Duna TV-nél is ahol 21:10-kor egy 2002-es, Terence Hill Don Camillójára rímelő darabját adják. Az Atyai pofonosztó becsületes neve Hope, azaz remény, ezt hozza el az intézeti gyerekeknek is akik közül az egyiket gyilkossággal vádolják, ám a keményöklű tiszteletes a maga eszközeivel kideríti az igazat. Mindezek lezárásaként éjfél előtt öt perccel a Rettenthetetlent ismétlik a TV2-őn ami Sir William Wallace legendájának kicsit amerikanizált verziója.

VASÁRNAP, DECEMBER 30.

Nyolckor keletkezéstörténetnek álcázott agendanyomatás a Cinemaxon a feminista ikonról. A Marston professzor és a két Wonder Woman nekem max. amiatt érdekes hogy egy ennyire szabadelvű fickóból hogy csináltak kvázi követendő példát, Dr. William Moulton Marston ugyanis nyitott házasságban élt és (minimum) két nőből rakta össze a Csodanőt – bár végülis a szürkeötvent is megírhatta volna ennyi erővel, szóval ne bántsuk. Egy órával később (kilenckor) megint sequel, megint TV2: a Pláza ásza ezúttal Vegasban akciózik, azaz csak szeretne, ezért vesz részt a rendőröknek szervezett konferencián ahol a „hivatásosok” gúnyolódásának célpontja de csak míg a maga eszközeivel vissza nem vág pár profi műkincsrablónak. Elvileg szimpatizálnunk kellene vele de ahhoz meg kellett volna írni-rendezni normálisan, nem csak dagikon meg nőkön poénkodni. 21:05-kor francia komédia a Dunán az együttélés örömeiről: megözvegyült orvosnak azt tanácsolják jóakarói hogy vegyen fel házvezetőnőt, ő azonban a véletlenek összejátszásaként albérlővel gazdagodik tágas lakásában aki aztán hozza magával a többi fura fazont is. A Háziúr kiadó is csak egy jópofa, egynekjó limonádé némi bölcselkedéssel, de ma már ezt is értékelni kell.

HÉTFŐ, DECEMBER 31.

0

Nyolckor a Comedy Centralon a stand-up generáció egyik egykori nagy reménységének angliai turnéja: a Bödőcs Londonban két részben dokumentálja a showmant aki számomra (Fábryhoz hasonlóan) amilyen jól indult, olyan mélyre süllyedt az eszed-nem eszed, nem kapsz mást-politizálással, így jutva el Hofi helyett Sas Józsefig. Utóbbit is elcsíphetjük az ATV-n 21:10-től a megunhatatlan (...NEM) Sas kabaréval, annak előbb rendes, majd szilveszteri kiadásával, részemről maradok annál a humornál ami nem megoszt hanem összehoz, így 20:50-kor az 1931-es Hyppolit, a lakájt választom ezredszerre is az M5-ön. Közben év végére a Paramount Channel is belehúzott az ismétlésekbe, kilenctől egymás után leadják az összes Csupasz pisztolyt, ezalatt háromnegyed kilenckor a retekklubbon az elmaradhatatlan BSTH-örökzöld érkezik az ...és megint dühbe jövünkkel. Még az is lehet hogy ma ez lesz a legjobb merthogy kilenckor a TV2 dobja le a kulturális atombombát amikor a Best Of Sztárban Sztárral búcsúzik az óévtől, emlékeztetve rá Minket, Kultúrembereket hogy mennyi rossz dolog is volt idén a tévében.
Sony Movie Channel, 23:50 – Csak idő kérdése volt hogy valaki összepasszintsa a közelmúlt két sikerét, ezáltal megszülessen egy angolul (The Hungover Games) és magyarul egyaránt működő szóvicc, és a Másnaposok viadala ugyan mikor lenne időszerű ha nem az év utolsó napján amikor mindenki a berúgással van elfoglalva? Ilyenkor talán arra is vevők leszünk ha a három vegasi legénybúcsús fejfájással küszködve lohol Katniss és csapata nyomában (akár Willy Wonka csokigyárán át). Bár ennek nincs magyar vonatkozása de Tara Reid jelenléte azért figyelmeztető jel (ahogy az is hogy a karakterét Effing White-nak hívják), akkor már inkább a Hulla-jó szilveszter a Prime műsorán 23:25-kor ami egyszerre idézi meg és parodizálja a francia horrorokat. Az alapszitu a Deep In The Woods-ból származik (vidéki kastélyban bulikázó haverok), ebbe csatlakozik be aztán többek közt egy beszélő vadkan (!) is...

VISZLÁT JÖVŐRE!

Kulcsszavak: karácsony, szilveszter

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés