2019. 01. 19.
Pick a dili, Jim! (jan. 19-20.) + The Rest of 2018 vol. 2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pick a dili, Jim! (jan. 19-20.) + The Rest of 2018 vol. 2.

 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, JANUÁR 19.:
THE REAL MCKAY!4!! négy
0

Sziklák és seksz-függőségek.

Nem érdemes:
Nyolckor Wes Anderson tavalyi toleranciameséje az HBO-n. A Kutyák szigete kb. ugyanaz mint a Fehér isten csak bábokkal: fiktív japán város (Megaszaki) ebeit kiutasítják egy közeli, erősen szennyezett helyre, ám a polgármester (nem vér szerinti, csak nevelt) gyermeke, Atari TEENAGE RIOT nem bírja legjobb (és félig-meddig robotizált) barátja nélkül, el is indul utána. A törvény persze rá is vonatkozik, így utánaküldik a szuperkatonákat meg robotkutyákat hogy eliminálják őt és négylábú haverjait is. A nyilvánvaló agendák mellé Anderson kicsit átlátszóan politizál: a Szemét-szigetben nem nehéz meglátni Gunkanjimát (ahol kutya nehéz körülmények közt dolgoztatták a koreai rabokat), netán Ausztrália menekültlerakatait, ahogy a díszletekben sem Japán kolonialista-imperialista korszakát. Egyéb utalásai legalább ilyen közhelyesek a börtönsziget mellett található, később atombombával megszórt Nagaszakira illetve a neves Atari cégre és akkor nem is említettem a fehér (de afrofrizurás) cserediákot aki végül megoldja a helyzetet vagy hogy Wes bácsi a cuki kutyák helyett a macskákat (és az irántuk rajongó polgit) teszi meg „gonosznak”. Gyönyörűen megcsinált propagandamozi amit max. a rendező rajongói vagy az abszolút gyereklelkű felnőttek fognak szeretni (kicsikkel semmiképp ne üljünk le elé).

Talán érdemes:
Ugyanabban az időben (20:00) 2004-es P.G. Wodehouse-adaptáció az M3-on melyben egy régen Piccadilly Jim álnéven író ingyenélő (Sam Rockwell) zúg bele eddig sosem látott (nem vér szerinti) rokonába (Frances O'Connor). Esélyeit némileg rontja hogy korábbi cikke miatt a csaj még mindig orrol rá (márpedig kirúgása dacára az újság megtartotta a franchise-t csak már más hozza az intimpistás híreket) ezért önnön háziszolgájának álcája mögé bújva kísérli meg elcsavarni a leányzó fejét... Értékelek minden Wodehouse-adaptálást de meg kell említenem hogy John McKay kissé mellényúlt amikor „modernizálta” az alapanyagot (megteremtve egy sosem létezett, már-már steampunk Angliát) és akkor is amikor Jimből inkább negatív mint pozitív-karaktert csinált. Fél kilenckor a sekszmunka veszélyei a Cinemax 2-őn a Katie búcsút inttel, lakókocsiban élő anyával és lányával akik testükkel keresik a betevőt. A lánynak emellett van rendes foglalkozása is (pincérkedés), Kaliforniába költözne ám terveit keresztülhúzza (vagy legalábbis eltéríti) a szerelem de a Katie Says Goodbye ezzel a reménysugárral együtt is közelebb áll az Országútonhoz mint bármelyik boldog befejezésű drámához. Kereken kilenckor bő negyvenéves ausztrál majdnemhorror vár minket a Filmbox Extra HD-n egy fiktív proto-Gyatlov-rejtéllyel: 1900-ban, Valentin-napon az egyik helyi keresztény leánykollégiumban Pikniket szerveztek a környékbeli pogány szent helyen azaz a Függő sziklánál. Hogy mi történt miután a résztvevők órái megálltak azt azóta sem tudni, egy lány tért csak vissza de ő is enyhén zavarodott állapotban, a Picnic at Hanging Rock több lehetséges magyarázatot kínál, nyomasztó hangulatát mindvégig megőrizve miközben a viktoriánus értékrendet ütközteti a vadon érzékiségével.

A seksz, a munka rovat:
Best of 2018:
bn – Prostituáltak a bulinegyedben: „Az ember nem szeret reggelente használt óvszert, seggtörlő kendőt, egyebet kerülgetni a lépcsőházban.” – Nahát, hogy mennyi elmaradott konzervatív ember él a földön! Hogy mik nem vannak!
Megvan a vb legszexibb szurkolója, akiről máris előkerült néhány pornófelvétel: „A nő azt mondja, nem pénzért csinálta, a tudtán kívül osztották meg a felvételeket.” – Tök hihető. Ja nem az:
BEST OF 18+ Aleska Diamond: Visszanézem magam, és egy szőke picsát látok: „A volt pornószínésznő szívesen dolgozott a barátnőivel, szerette, ha dominát játszhat, de van, amit sohasem vállalt. Aleska életútinterjú.”„ÉLETÚTINTERJÚ”, LOL Remélem a jogdíjat ő is kapja a filmjei után :))
Józsi egy primitív barom, de ebben nagyon jó: „Az emberkereskedelem áldozatainak csak töredékét tudják megmenteni, de gyakran őket is hiába: az egykori szexrabszolgák hamar ugyanott találhatják magukat. Évi több száz magyar érintettről beszélünk.” – Esküszöm nem értem, korábban ezerrel jöttek a mentegető cikkek hogy én sosem verem a nőt, mert ő ad kenyeret a számba...ja, most is ezek mennek:
Határátkelő – prostitúció – "Én erre képtelen lennék": „Megdöbbentően sokan vannak azok a magyar nők, akik prostituáltként dolgozva próbálnak Nyugat-Európában boldogulni. Hágában tíz örömlányból négy magyar, nekik is segít egy helyi központ, benne egy magyarul beszélő holland lánnyal. A Menjek/Maradjak exkluzív interjúja.”
Ön szexmunkás? Lenne inkább sebész!: „Sokra tartjuk az orvosokat, és lenézzük a parkolóőröket – derül ki a különböző tevékenységek társadalmi presztízsét vizsgáló kutatásból. (...)” – Azért valljuk be, egy sebészen több múlik mint egy prostin vagy egy parkolóőrön...

VASÁRNAP, JANUÁR 20.:
SOK MŰHÓ, DE MIÉRT?
0

Afrika im póznás.

Talán érdemes:
Nyolckor rövidke magyar tévéjáték az M3-on ami sekszpíres címe, impozáns stáblistája (Latinovits Zoltán, Garas Dezső, Darvas Iván, Bessenyei Ferenc és Sulyok Mária) mellett főleg Tordai Teri utóélete miatt érdekes, ő a Sok hűség semmiért méhkirálynője aki körül férje távollétében legyeskednek a pasik, ám nem enged nekik. Hűsége csak gyanúsabb lesz ahogy udvarlói legyekként hullanak körülötte, az elhalálozáshoz képest kisebb rossz ha valakit mégis kegyeibe fogad...vagy nem? Megtudjuk, ha megnézzük. Csatornánál (és Tordainál) maradva ugyanitt 21:25-kor majdnem ugyanez, de már komolyabban: egy Víkendszerelem lassan felőrli a házas férfi és nála fiatalabb nője idegeit. Még mindig itt, még mindig Tordai Teri, de már 22:40-kor és lazább műfajban (krimikomédia) a Könnyű kis gyilkossággal amiben a bűnügyet dalbetétek (!) színesítik melyeket Bárdy György, Darvas Iván, Váradi Hédi és Márkus László ad elő és amik – ahogy az egész – Verdi Don Carlosán alapulnak. Mindeközben kilenckor megint állatos toleranciamese de már a Filmbox Plus-on és élő szereplőkkel: a jó útra tért forradalmár Norbert minden vágya hogy hazatérjen, Vissza Afrikába, meg is tenné ha nem ragadna le a kanadai bürokrácia útvesztőjében. Itt talál rá egy piti bűnöző kiskölyök aki megbízza hogy Trockij (!!!) nevű majmát csempéssze be az állatkertbe, cserébe segít neki elérni a nélküle útra kelt hajót. Ugyanekkor (21:00) egyórás doksi az M5-ön a Kaposvári Egyetem diákjainak Cseh Tamás előtti tisztelgéséről ami vizsgadarabként kezdődött és nagy sikerként végződött. A Micsoda útjaink ezt, főleg a külföldi fellépéseket dokumentálja, a gitáros-énekes minden kedvelőjének ajánlom. Irodalomnál maradva de este nyolcra visszaugorva a Cinemaxon egy Salinger-tribute ami nagyjából jól prezentálja az író küzdelmeit úgy a történelmi-érzelmi viharokkal (II. VH, PTSD) mint a művészi hang megtalálásával (amit a Zabhegyezővel ért el).

Nem biztos hogy érdemes:
Nyolckor megint Év filmje az HBO-n a Három óriásplakáttal Ebbing határában amiket egy lányát gyilkosságban-nemierőszakban elvesztett, dühödt anya (Frances McDormand) bérel ki hogy a seriffet (Woody Harrelson) emlékeztesse az esetre. A hirdetések szövegezése (a média és a városlakók mellett) a rend egy másik őrének (Sam Rockwell, RÉGI minapi ismerős) tűnik fel aki igazságszolgáltatás helyett önbíráskodásban erős – legalábbis elsőre ez a benyomás alakulhat ki ahogy a Billboards...-ról is az, amit a blogok sugalltak róla (Oscar-díj, Évezred filmje). Ha lehámozzuk a dicsérő kritikákat akkor szabványos halivúdi dark comedy-t kapunk usual suspectekkel (buta déli fajgyűlölő zsaruk, tehetetlen pap, stb.) és csupa ellenszenves, pszichopata figurával (igen, még az anya is az, szerencsére az új, fekete rendőrfőnök épp időben érkezik hogy javítson az összképen) és jókora logikátlanságokkal (gyengébbek kedvéért: reklámügynököket kidobálni az ablakon ill. kapitányságokat lángba borítani max. a Közel-Keleten lehet komolyabb retorziók nélkül). Martin McDonagh szemlátomást a Coenek felségvizein kalózkodik (az övékénél jóval kevesebb eredménnyel), jobban tenné ha maradna a maga stílusánál.

Nem ajánlott:
Cinemax, 21:50: Floridai álom – Ez is Év filmje de már egyértelműen kihagyható: majd’ kétórányi Nagy Büdös Semmi melynek „felnőtt” „hősei” egyik alja helyzetből a másikba keverednek gyermekeik előtt (seksz, drog, pia, prostitúció, veszekedések). Értem én hogy Sean Baker meg akarta mutatni az Amerikai Álom rémesebbik oldalát, de 1.: ezt előtte megtették mások, jobban, 2.: nélkülük is tudjuk hogy nincsen rózsa tövis nélkül, 3.: „Moonee és hat éves cserfes barátai” (nem én mondom hanem az ajánló) bármelyik hazai szegénynegyedben is élhetnének. A Florida Project max. elrettentő példának jó, láthatjuk hova vezet ha generációkon át rövid távú boldogságra terveznek munka meg tanulás helyett – ezeket a gondokat amúgy Baker sem oldotta meg csak dokumentálta és keresett vele egy rakás pénzt, de hát a média már csak így működik, és akkor jöjjön is az

Év filmje rovat:
The Best of 2018 vol. 1.:
Te lány, sírba viszel engem: „Alicia Vikander remek Lara Croft, és főleg neki köszönhető, hogy a legújabb a legjobb Tomb Raider-film. Ami így is elég rossz, sajnos.” – Ez a legjobb, mégis ez a legrosszabb mert ez az Év filmje!
kritika – Varázslat helyett ártatlan középszerűség: „Egy családi film, amin jól szórakozni csak a gyerekek fognak.” – Vagy nem:
A Nyúl Péter a Reszkessetek, betörők! rajzfilmváltozata – Bár az lenne, de nem, mert: „Egysíkú, agresszív és borzasztó vicces lett.” – Nálam is ez volt az Év filmje. Ja nem.
filmbook 18+ film – Szex és erőszak a középkorban: „A Hús és vér című fantasy Paul Verhoeven első rendezése, ami kis híján rögtön a karrierjébe került.” – Jaj dehogyis, hát pont ezzel indult be. More év filmje than év filmje!44!
Eredetileg még brutálisabb lett volna a Breaking Bad egyik legkeményebb haláleseteTrónok harca likes this, és ha már szóba került:
Ilyen lenne a még perverzebb Trónok harca: „Milyen jó, hogy ilyen züllött és erkölcstelen korban élünk! Így Jorgosz Lantimosz megírhatta azt a pikáns és perverz királydrámát (...) amiből kiderül, hogy egy ország sorsa, a háborúk elindítása vagy a békék megkötése, a felsővezetői viszonyok alakulása nem máshol dől el, mint az ágyban, lucskos testek között, a bőrredőkbe rejtett sikolyok hangjától függően, kulcsra zárt ajtók mögött.”Év filmje, Oscar-eső, stb.:
előzetes – Az Oscar-gálán látjuk viszont ezt az őrült filmet: „(...) Lantimosz következő filmjének még csak most jött ki az első előzetese, de máris elkezdték (...) rebesgetni, hogy A kedvenc a 2019-es Oscar-gála egyik nagy esélyese lehet (...). November 23-án lesz az amerikai premier, Magyarországról persze egyelőre még nincs hír.” – Pedig biztos ez az Év filmje.
Lemaradtunk a bazi gazdag ázsiaiakról is: „Újabb pár hónap, újabb pár olyan film, aminek messziről kell integetni Magyarországról, és mindenféle más megoldásokhoz kell folyamodni, ha látni akarjuk őket.”TUTI ÉV FILMJE MIND Sebaj, itt vannak a Luxusfeleségek ^^
színház.hu – Parti Nóra: „Alföldi Robi az orrunk elé tolja a valóságot” – Tudom, ezért is kerülöm messzire az összes Év színdarabját amit eddig csinált :))
tévé KRITIKA – Az ifjú Sheldon alkotói nem tudnak hibázni – Kritika a második évadról: „Alig telt el néhány hónap az első szezon befejezése után, máris megérkezett a folytatás.” – Már az első is Év sorozata volt. Ja nem:
Sheldon már gyereknek is iszonyú idegesítő, csak kevésbé vicces – Dehát pont ezért ez az Év sorozata:
c:c – Tévés családot ennyire még nem rühelltem: „Az Utódlás című sorozatban egy szereplő sincs, akit ne lehetne teljes szívből gyűlölni. Pont ezért nézzük.” – Jajaja, már aki nézi :DDD
Kritika – A lány, aki élve zabálta fel az anyja akváriumi halait: „Szex, drogok és egy kafkai átváltozás a svájci Lisa Brühlmann első rendezésében.”ÉV FILMJE Wait, a challenger appears:
Marozsán Erika új filmjétől garantáltan tátva marad a szánk: „Az egész film alatt, mert elhinni is nehéz az egészet. Csak nem azért, amiért jó lenne.”Év filmje, Florida Project likes this, és tényleg: „Ha az egyik ember tövig kiöltött nyelvvel azt visítja, hogy ez a sör egy húgy, egy fos, egy szar, a másik ember minden érdeklődés nélkül nézi, ahogy terhes felesége cserépdarabokkal, majd egy vonalzóval döfködi magát véresre, majd aztán ő lesz az, aki kosszal összekent arccal, bohóckalapban, csorgó nyállal és takonnyal kúszik a földön a nő után, hogy aztán a képébe öntsenek egy csomó ételből és italból összekevert trutymót, arról neked eszedbe jutna-e a világbéke? Eszedbe jutna az emberi kapcsolatok kiüresedettsége? A társadalomkritika?” – Nem, nekem az jutna róla eszembe hogy LESZAR ja de nem most,

VISZLÁT HÉTFŐN!

Kulcsszavak: rest of, 2018

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés