2009. 07. 24.
A brief history of NINe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2009, JÚLIUS 24., PÉNTEK

A minap nézegettem a látogatási adatokat, és meglepődtem: egy időben vagy tényleg mindenki engem olvasott, vagy nem tudom mi történt, de június 13-tól folyamatosan dőltek meg a látogatási rekordok, a legdurvább július 11-e volt, amikoris egy nap alatt 499-en kattintottak a Hűlyítődobozra. Szerencsére elmúlt a Zerg Rush, vasárnap már 300 alatt voltunk, szóval újra úgy írhatok, mintha.
Mivel még mindig a Sisters Of Mercys poszt az egyik legnézettebb, most megint egy kis koncertajánlóval összekötött tévéajánló következik (depeses azért nem volt, mert a Mode rajongói híresen humortalanok, menzonos meg azért, mert nemcsak hogy döglött oroszlánba nem rúgok, de még döglött sakálba se, meg hát minek is, a MM per pillanat önmaga tribute-zenekaraként működik). Mint köztudott, hazánkba látogatott a Nine Inch Nails nevű együttes, ezért ideje hogy ismertessem a munkásságukat.


A brief history of NINe
(Hommage á Encyclopedia Dramatica)
A Nine Inch Nails eredetileg glam-rock bandaként indult még a nyolcvanas évek elején, nevüket az akkori énekes körmének és tűsarkainak hosszúságáról, na meg az ujjainak számáról kapták, hangzásuk a Ministry szintipopos korszakát idézte, a Marilyn Mansonhoz hasonlóan náluk is a frontembercseréhez köthető az imázsváltás: 1988 körül egy addig adatfelvivőként dolgozó félénk, visszahúzódó számítógép-geek érkezett a korábbi énekes helyére, aki rövid idő alatt új irányt szabott a zenekarnak.
Trent Reznornak hívták az illetőt, családjában igen szigorúan, vallásosan nevelték (apja kvéker, anyja mormon, a nagyapa szcientológus): házasság előtti szex kizárva, homoszexualitás és drogok dettó, hősünk ekkortájt döntött úgy, hogy kiírja-kizenéli magából a dühét, melyet a vallás köteléke váltott ki belőle. Itt kezdődött a váltás zenében és színpadi megjelenésben, és Trentnek köszönhetően rengeteg pletyka kapott szárnyra róla és a zenekarról.

Eme rövid bevezető után pedig hadd adjam át a szót magának a NIN frontemberének, Trent Reznornak, aki szakított némi időt a koncert előtti beállás előtt, hogy megszakítsa az én róluk szóló cikkemet, és kedvenc magyar és külföldi tévéműsoraiból ajánljon nektek párat!


Trent: szeretettel köszöntöm a magyar olvasókat ebben a 90 fahrenheites forróságban! Remélem sokan eljönnek ma este a PeCsába a koncertünkre, úgy tudom nem sokkal ezelőtt már játszott ott a Ministry, és jól szétkapták a helyet, mint Foxy Brown a lábtörlőt. Jómagam ugyan hasonló durvulást nem ígérhetek, viszont játszani fogjuk a repertoárunk legfontosabb darabjait, sőt egy-két korai Option 30-számot is beiktattam meglepetésnek, hiszen még csak másodszor játszunk itt és úgy néz ki máris utoljára, ráadásul a Szigeten nem volt idő az elmélyülésre, mert valami vöröses, göndör hajú, csálészemű figura odajött hozzám a fellépés előtt, és tört angolsággal azt mondta hogy szüksége van a kontrollhangfalakra a saját nagyszínpados koncertjéhez, és egyébként se bízzam el magam, mert ő egy élő magyar legenda, és bármikor kihívja rám az URH-t vagy belefojt a Balatonba...meg beszélt is valami Gödörről. Beteg egy fazon volt, annyi szent.
HírTV, 21:30, Célpont - ez egy fontos műsor, és a mostani része is fontos problémákkal foglalkozik, például a futball körüli erőszakkal, egészen pontosan a DAC magyar drukkerei ellen elkövetett szlovák rendőrattakkal. És ha már foci, tegnap idefele jövet néztem a híreket, és nem értettem, minek támadnak itt ilyen erővel egymásnak a szomszédos országok drukkerei. Oké, mindenütt van futballhuliganizmus, de sehol sincs egy emberi szó, semmi empátia, ez tragikus, ez nem sport, nem body to body, work to work. Akartam nézni a meccset, és ilyen fura feliratú transzparensek, meg verekedés... Én magam mindig is az erőszak ellen foglaltam állást, és ezt a képet igyekeztem sugározni a zenémben is, akárcsak mások is a történelem folyamán...
Hallmark, 22:00, Jeanne'd Arc - ...például, igen, igaz ő az erőszakra erőszakkal válaszolt, de legalább jogosan tette. A Hallmarkon egyébként csupa szemetet adnak, de Leelee Sobieski miatt én belenézek...illetve dehogy, akkor épp játszani fogunk. Mndegy, majd ráírom a riderre, hogy valaki vegye fel HD DVD-re, persze a lemezen legyen bólogató zsiráfos hologram, mert Alec Empire-t meg valami DJ Jeszi fenyegette meg, hogy ellenőrizni fogják milyen CD-k-ről játszik, meg van-e DJ szakvizsgája. Fura egy ország ez, halljátok, remélem egyszer hozzátok is beköszönt majd a demokrácia, ha lesz valami jó exportcikketek, mi ingyen is elhozzuk, mármint a demokráciát. Annak azért örülök, hogy ígéretesen csökkent a Che Guevara-pólós emberek száma azóta hogy legutóbb itt jártunk, bár hallottam hogy úttörőtáborok még vannak, meg valami cenzor-múmia is feltámadt újra.

A Nine Inch Nails maradék tagsága Robin Finck bevonásával próbálta visszahozni a glamvonalat, sikertelenül. Finck később a Cirque de Soleil-ben, majd a Guns'n'Roses-ben folytatta. Mindama szóbeszéd, mely színpadi és amögötti törés-zúzásról, véres orgiákról és egyebekről szól, szerencsére minden alapot nélkülöz, kivéve a Marilyn Mansonék által majdnem meggyilkolt leányanyát. Se Trent, se a csapat többi tagja nem lazított semmit a napi ritmuson, a reggeli meditáció és közös ima immár több mint húsz éve része a turnémenetrendnek, ahogy a drogoktól-alkoholtól való tartózkodás is. Annál gyanúsabb viszont a Closer című dal eredete: az egyik road szerint Trent ezt valójában a banda szintiséhez, Charlie Clouserhez írta (van aki szerint nyomdahiba miatt maradt ki a címéből az U betű, mások szerint deliberate mistake), tény, hogy a szám refrénje magyarra fordítva nagyjából úgy hangzik, hogy "meg akarlak baszni, mint egy állatot", ami további találgatásokra adott lehetőséget rajongóknak és kritikusoknak egyaránt...

Cinemax2, 23:10: Gyűlölt másság - célozgatunk, célozgatunk, a temetők meg üresek? Elmész te a picsába. Asszem adták már. Faszság.
Duna, 23:00, Terra Nova - hú, asszem volt egy ilyen nevű projekt vagy együttes. Egyszer remixelték Tricky-t, onnan hallottam róluk. Témyleg nem jut eszembe semmi, a trip-hop egyébként is meghalt, pedig csak akkortájt született, amikor én a Downward Spiral-on dolgoztam, és...
Viasat3, 21:50: A stúdió - ...érzem hogy célirányosan mutogatsz a tévéújság egyes részeire. Igen, elismerem, tényleg rossz helyre építettem és még szerencsétlenebbül kereszteltem el a stúdiómat, mentségemre szolgáljon, hogy igyekeztem jóvátenni. Amúgyis rengeteg ellentmondás övezte azt a korszakot...
Film+, 21:00: Sin City: A bűn városa - akkortájt költöztem Los Angelesbe. Sok fura fazon lakik arrafelé, különösen a Van Nuys-on. Hogy a kényes kérdések elé menjek, az alábbi fotó is akkoriban készült, mindenféle pornósztárok meg egyebek lejöttek a Cielo Drive-ba velem fotózkodni meg ajánlatokat tenni, de én ellenálltam. Ti se a csajt figyeljétek, hanem az Atari Teenage Riot-os pólómat! Persze, aki netán ismeri képen szereplő hölgyeményt, az adja már meg a telefonszámát, fontos lenne. Mindegy, szóval a kilencvenes évek közepe...nagy dolgok kezdődtek akkoriban.
...és valóban: kaptak némi nem kívánt hírverést akkor, amikor kiderült, hogy Reznor véletlenül megvette azt a házat, ahol Charles Manson parancsára pár bedrogozott sátánista szarházi hippi wannabe brutálisan meggyilkolta a terhes Sharon Tate-et és vendégeit, főleg hogy a stúdió abban a szobában volt, ahol Wojciech Frykowskit egy csomó késszúrással megölték, ráadásul Trent merő véletlenségből azt a szót választotta a stúdió nevének, amit a gyilkosok az áldozataik vérével a falra írtak. Mindez nem is tudatosult a NIN vezetőjében, olyannyira nem, hogy egy általa felfedezett proto-emo-pre-visual kei-együttes, a Marilyn Manson első lemezét is itt készítették. Csak amikor Sharon Tate nővére elment hozzá és elbeszélgetett vele, akkor döbbent rá, hogy zenészi karrierje milyen messzire vitte az igazságtól: amint ezt egy 1997-es Rolling Stone interjúban elmondta, a brutális gyilkosság híre könnyekig meghatotta - a házat eladta, és még csak a bejárati ajtót se vitte magával új stúdiójába, New Orleans-ba. Ezzel egyidőben megszakított minden kapcsolatot korábbi pártfogoltjával, mikor megtudta, hogy Brian Warner egy tömeggyilkosról nevezte el magát és zenekarát is.

Duna II Autonómia, 20:45: A hazudós pásztor - már megint egy sunyi célzás a tisztelt riperter úr részéről. Sokan mindenféle vallás,- meg Istenellenes dolgokat látnak bele a zenémbe, holott pont az ellenkezőjéről szól, ahogy a Slayer Christ Illusion című lemeze is. A Heresy-t ebből a szempontból párhuzamba lehet állítani a Slayer-féle Jihaddal vagy akár szintén tőlük a Cult-tal, mindkettő az Isten nélküli élet ürességét mutatja be sokkoló szövegeken keresztül, persze ez nem mindenki számára nyilvánvaló. Ráadásul valamelyik Slayer-tag asszem meg is tért, az ilyen tettek pedig magukért beszélnek, nemigaz?
Pax TV, 20:30: Vízenjárás / Kegyelem / A tű foka - ...a fenti vallomás örömére egy kis keresztény animációs filmfesztivál, mert rátok fér :) God is in the TV, ahogy egy híres római filozófus mondta volt, ami magyarul annyit tesz, hogy tévé a házban, isten a házban.
TV2, 23:10: Megszállottak - Dosztojevszkijt nem kedvelem különösebben. Viszont ha már az oroszoknál tartunk, lenyűgöz Tolsztoj világa. Természetesen megint ki akarsz ugrasztani valamit a bokorból, de nem ülök fel a provokációnak. Ez egy sima féltékenységi thriller, amiben a főszerepet Jenna Elfman játssza, aki asszem Danny Elfmann felesége, vagy nem. Mindenesetre a Karácsonyi Lidércnyomásban nem ő, hanem Catherine O'Hara adta Sally hangját. Remélem sikerült tisztázni a félreéértéseket, megszállottak pedig sose voltunk, csak eljátszottuk a kamera kedvéért. Mondjuk Brian tényleg beszopta, ahogy Sid Vicious is elhitte magáról...

Warner-Mansonra nagy hatást gyakorolt Reznor pálfordulása, de sajnos nem volt képes követni őt: az önpusztítás spirálja magával ragadta az egykori zenekritikust, aki sajnálatos módon azonosult az általa felvett szereppel. Szomorú utójáték, hogy Brian Hugh Warner / Marilyn Manson 2009 július 24-én péntek hajnalban önkezével vetett véget életének, mindössze huszonkilenc évesen. Öngyilkossága figyelmeztető jel, akárcsak Michael Jackson távozása, egyben a hatvanas évek sztárhaláljaira is riasztóan emlékeztet (Jones, Hendrix, Joplin, Morrisson). Manson utolsó szavai állítólag ezek voltak:
"magyarok, bocsássatok meg a Volt fesztiválos szereplésemért".
TV2, 21:55: A megtalált idő - bevallom, Proust világa engem sose nyűgözött le, az Eltűnt vagy elveszett idő nyomában meg még túl hosszú is. Szerencsére ebben a filmben Marcel már a halálos ágyán fekszik, és javában delirál. El kell itt mondanom, mennyire elszomorított az, ami Brian Warnerrel történt ma hajnalban, de hát ahogy már korábban az Exit programújságnak is elmondtam, nem sikerülhet mindenkinek kimásznia a downard spiralból meg a bottomless pit-ből. Én drukkoltam neki mindvégig, pedig olvastam a könyvét is, és hát félelmetes miket össze nem mesélt a srác, dehát ehhez már értett kiskorában is, meg asszem a saját zenekaráról is ő írta az első koncertkritikát. Mindegy, szóval Proust megtalálta az elveszett időt, Brian pedig elveszítette a magáét, mindörökre, és mi is őt. Szomorú, de benne van a pakliban.
HBO, 22:00, Varázsgomba - Készen állsz a végső utazásra? - ezt a szart folyton ismétlik, és persze hogy a riporter erre mutat. Igen, olvastam Chris Heath cikkét ("Cocaine isn’t the sort of drug Trent favours. His idea of a drug experience is to take psilocybin mushrooms and cycle through Louisiana parklands, sucking in the experience"). Kommentáljam? Tessék: faszság, akárcsak ez az ezerszer leadott horror, aminek a története alapján semmi köze a gombához, sokkal több az LSD-hez...hopp, lebuktam. Viszont annyi igaz a cikkből, hogy szeretem a rap-et.
Filmmúzeum, 23:05, Privát rocktörténet plusz: A Rapülők - úgy hallottam, ez ilyen visszatekintő műsor, rockumentary, hogy a Spinal Tap-re is utaljak egyben. Mivel sajnos nem sok magyar zenekart hallottam, és amint mondtam, mindig is érdekelt a hip-hop, ezt is felvetetem/megnézem. Nem tudom tudjátok-e, de Amerikában sok rapzenekart betiltottak és üldöztek, gondolom ez nálatok is így volt, szóval remélem egy igazi kemény, lázadó hardcore rapbanda történetét láthatom: rendőri eljárások, crack-től szántott arcok, kultikussá vált lemezek...
TV2, 22:15, Álomgyári feleség - megint utalni akarsz valamire, érzem... Igen, megtaláltam a boldogságot, de ez így természetes. Az ember nem lehet örökké húszéves, meg nem játszhatja a mindhaláligzenét. Le kell nyugodni néha. Én úgy érzem, éppen ideje volt az eljegyzésnek.

...és igaza lehet: Trent végülis megtalálta a szerelmet, jelenleg is boldog házasságban él a Girls Aloud zenekar egyik énekesnőjével. És mivel a családalapítás nem összeegyeztethető a rock'n'roll létformával, jelenlegi utolsó turnéját bonyolítja csapata élén, tervei szerint egy időre visszavonul a koncertezéstől - egyesek szerint lemezeket azért még fog csinálni a NIN, mások szerint csak PC-s játékokban hallhatjuk már őket (korábban a Quake-hez írtak zenét, azonban amikor kiderült hogy ez nem a kvéker vallásról szól, a projekt felfüggesztésével fenyegetőztek, végül a Hungarotonos Erdős Pétert kérték meg a mesterszalagok elrejtésére, amit ő meg is tett némi díjazás ellenében). Ráadásul újabb dimenziók nyíltak meg Reznor előt: immár nem csak zeneszerzőként, hanem színészként is igényt tart rá Hollywood!
Igazi kuriózumra számíthatnak tehát azon rajongók, akik ma este elzarándokolnak a Petőfi Csarnokba, ám azok se szomorkodjanak akiknek nincs pénzük a jegyre, a koncert ugyanis szabadtéri lesz, lehet a környező dimbeken-dombokon hátradőlni és mélyeket szívni a vízipipából a jól ismert dallamokra. És végezetül, Mr. Reznor, az utolsó szó az öné.

Trent: Köszönöm a lehetőséget, remélem azoknak is tudtam ajánlani valamit, akik se a szabadtéri színpadon, se körülötte nem tudnak ott lenni, személyesen üdvözlöm a Prae szerkesztőségét (gyertek fel buli után a turnébuszra), méltó lezárásként pedig mi mást is kívánhatnék mindenkinek, mint jó estét, jó szórakozást! Sziasztok!

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés