2018. 10. 08.
Stanley van Queef (okt. 8-9-10-11-12-13-14.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stanley van Queef (okt. 8-9-10-11-12-13-14.)

 

 

 

 

 

A blogtulaj távollétében az ajánlás zavartalanul folyik tovább, az eheti versenyzők az alábbiak:

HÉTFŐ, OKTÓBER 8.
0

Tizenegykor különös western a Film Mánián melyben Lee Van Cleef, az Apacs kapitány egy gyilkosságot akar felderíteni (az áldozat utolsó szavaiból kiindulva aki valami áprilisi reggelről habogott), de végül akarata ellenére egy barlangban köt ki bevarázsgombázva. Az említett csodaszerből a készítők is fogyaszthattak, mi másért kérték volna meg Van Cleef-et hogy dalra fakadjon? Kuriózum mivolta mellett Carroll Baker-ért érdemes lecsekkolni, ugyanitt maradva éjjel egykor minden David Lynch-fanatikusnak kötelező műsor csak hogy lássák, mivé lett a Radírfej STÁRja. Jack Nance 1992-ben nem volt már túl fiatal de a pénz azért kellhetett neki különben nem vállalta volna el a Vízi dilit ami egykaptafa nyáritáboros tinivígjáték, ennélfogva azoknak készült akik még nem értek fel a videotéka legmagasabb, sekszes polcáig (a kilencvenes évek elején nem terjedt úgy a netes pornó mint manapság). Zavarunkat fokozza hogy bár elvileg sorozatról volna szó valójában egy teljesen random komédiát neveztek ki negyedik résznek, hátha ezzel becsalogatják a nézőket. A végtermék az „előzmények” ismerete nélkül is élvezhető, a papírvékony történet (verseny egy tábor megmentéséért amit tiltott szerelem bonyolít) csak ürügy hogy minél több playmate-et láthassunk minél kevesebb ruhában (meg néha anélkül). A fő bűnbak nem is a táborvezetőt alakító Nance hanem Corey Feldman aki korának Adam Sandlere volt, itt megláthatjuk, miért. Szerintem a Meatballs 4. van annyira nyomasztó mint az Eraserhead, csak más okból.
TV2, 23:25 – Felemás véleményem van a Viszkis néven elhíresült Ambrus Attiláról főleg mert élénken emlékszem a bankrablásai és elfogása körülötti felhajtásra, így fenntartásokkal kezeltem mikor megtudtam hogy feldolgozzák a sztoriját. Erkölcsi aggályokat félretéve nincs okunk panaszra: Antal Nimród tavalyi dobását sokan filmgyártásunk feltámadásának nevezték ki és tény hogy a Kincsemmel együtt szépen teljesített a kasszánál, túl ezen még azt is mondhatjuk hogy az egész (a forgatókönyv, Yonderboi zenéje, az igazi Viszkis cameója) működik és ez már több mint amit az utóbbi évek itthoni termése nyújtani tudott. Antal korrektül elmeséli egy nem mindennapi ember útját aki nehéz környezetből tört ki a sporttal hogy aztán hivatást váltva sokak hőse legyen, ha nem modernkori ruzsasándorként akkor jó útra térése miatt – és ehhez kellett az igazi szerencse, mert ha mondjuk rosszul sült volna el valamelyik akciója akkor nem ilyen hangulatú alkotás született volna róla (erre meg is volt minden esély, a vége felé egyre sűrűbben járt el a keze). Hálát adhat(unk) az égnek hogy nem ölt meg senkit és a börtönben pozitív irányba változott.

KEDD, OKTÓBER 9.

Az M5-ön 21:10-től előszavas Móricz-mű. A Kivilágos kivirradtig az író által oly jól ismert közegben játszódik: kisnemesek, szépreményű menyasszony-jelöltek, pirosbetűs alkalom (lásd az alcímet: István-nap két részben), ami közös hogy mindez csupán látszat, a vidámság a tanácstalanság elfedésére szolgál, a remények szertefoszlanak, az irigyelt birtokosokat adósság fojtogatja. Nagyon friss (konkrétan idei), nagyon szakmaisikeres darab. Tízkor a TV2-őn jönnek a BOGARTOS Bogaras szülők, ez egy új széria…ja nem, ez is csak egy külföldről átvett marhaság, jó sok first world problémával (kertvárosi anyukák kontra lakótelepiek kontra tanárok), de Spáh Dávid kedvéért talán adok neki egy esélyt. Mindeközben 22:45-kor a rivális kanálison (retekklubb) a méltán népszerű Macskafogó idei újjászületésével foglalkozik a XXI. század merthogy némi felújítás után Grabowski visszatért a mozikba (is). Az M3-on 22:55-től a SOTE klubjában megtartott 1982-es Supergroup Live koncertet láthatjuk egymás után két részben illusztris vendégekkel (pld. az LGT majd’ teljes tagsága és Dés László).

SZERDA, OKTÓBER 10.
0

Nyolckor teljesen felesleges remake az HBO-n Agatha Christie klasszikusából, még szomorúbb hogy ezt a hullagyalázást a szépen indult Kenneth Branagh-nak köszönhetjük. A Gyilkosság az Orient expresszent remélhetőleg mindenki ismeri: a legendás (hazánkon is áthaladó)  vonaton bűntényt követnek el és csak Hercule Poirot oldhatja meg az ügyet. A könyvhöz a hetvenes években hozzányúlt Sydney Lumet, 2010-ben készült belőle egy tévés verzió is David Suchettel, ergo tényleg semmi nem indokolta hogy hét évvel később megint elővegyék. Fura dolog ez: régen Branagh, Judi Dench, Michelle Pfeiffer vagy Johnny Depp neve külön-külön is garancia lett volna a nívós szórakozásra, azonban Kenneth már nem az a kenetes Shakespeare-adaptáló zseni aki valaha volt, Depp lecsúszása is jóldokumentált, egyedül Dench és Pfeiffer vinné el a hátán úgy-ahogy de a Polárexpresszes CGI meg a polkorrektség őket is feledteti. A magyar vonatkozás (Elena Andrenyi grófnő) sem menti eme vonatozást, de van rosszabb hírem: úgy tűnik nem ússzuk meg a végén táviratként bejelentett folytatást (Halál a Níluson)…

CSÜTÖRTÖK, OKTÓBER 11.
0

A Werner Herzog-Klaus Kinski barátságot-munkakapcsolatot megörökítő Legkedvesebb ellenségem eddig csak említve volt errefelé de ma 21:10-kor végre leadja az M5 (természetesen ezt is Előszóval). Herzog majd’ tíz évvel Kinski halála után tért vissza közös munkáik helyszíneire hogy felidézze a leghíresebb-leghírhedtebb anekdotákat (igen, a Fitzcarraldós-pisztolyosat is). A teljes igazságot sosem fogjuk megtudni: mindketten oly’ mértékben szerették-gyűlölték a másikat hogy inkább a kölcsönös mítoszépítést választották, Kinski meg is mondta Herzognak hogy önéletrajzában azért tüntette fel rossz színben mert különben senki sem vette volna meg a könyvet. Herzog is ilyesmire utazik a Mein liebster Feind-del – mondjuk olyan nagyon nem kell megerőltetnie magát, a forgatási szünetekben fölvett Kinski-kirohanások magukért beszélnek. Kötelező, de közben ne felejtsük el a napvilágra került tényeket sem.
Film Now, 21:50 Vannak akik még tudják követni Kevin Smith karrierjét, főleg a fanboyok, a füvesek és ezek keverékei, részemről Tarantino mellett ő a másik nagy csalódás csak Quentinnel szemben Smith ’94 óta sem tanult meg túl sok szakmai fogást. Ezt akkoriban még leplezte a zeitgeistre tapintó tartalommal de az utóbbi időben egyre sűrűbben nyúl mellé, akárcsak Guy Ritchie akiből Madonna szívta ki a maradék tehetséget. Már az is vicc volt mikor a leendő Mrs. Smith Jennifer Schwalbach-ot bombanőnek akarta eladni (előbb a Jay és Néma Bob visszavágban majd a Shop Stop 2-ben), itt „csak” producernek tette meg de ez nem azt jelenti hogy nem kapunk családtagokat hangsúlyos szerepben. Szóval ott tartottam hogy a nerd-ikon a kétezres években egyre érthetlenebb dolgokat csinált, legutóbbi agymenése a kanadai True North-trilógia melynek első része az Agyar volt. A Yoga Hosers nem annyira szar de még így is jókora WTF-élmény, hősnői az abban feltűnt éjjelnappali vegyesboltban dolgozó, ugyanazon keresztnévvel (Colleen) megáldott kiscsajok (civilben Kevin Smith és Johnny Depp lányai) akik a sok jógázás meg zenekarosdi után végre bulikáznának de tervükbe bezavarnak a boltot megszálló náci kolbászok (mindegyiket Smith alakítja)...és ennyi. Lehetne dicsérni a hangulatát, a színeit, de felesleges: a befüvezve született szkript és Smith nepotizmusa mindent lenulláz (nézzétek, a lányom színészkedik ÉS énekel is!!4!!4!). Hogy kik vannak még benne a családtagokon-haverokon kívül? Hát azok családtagjai és haverjai: Vanessa Paradis, Stan Lee meg egy felismerhetetlen Johnny Depp. Tisztára mint egy bennfentes poén amit senki se ért, a végén már az se aki elmondta (kis segítség: a Kanadán való élcelődés utoljára a South Parkban működtek). Attól még hogy valami eredeti, nem biztos hogy jó is és a Yoga Hosers biztosan nem jó, Isten óvjon minket az esetleges harmadik résztől. A Dunán 23:25-kor Szomjas György Roncsfilmje amin lemérhetjük mennyi minden (nem) változott Magyarországon a rendszerváltás óta. A Gólyához hasonló késdobálók ma is megvannak (gondolom a most bezárt névrokont is innen keresztelték el) ahogy a bennük vegetáló félegzisztenciák is, csak az idő szaladt el mellettük ahogy Szomjas mellett is: aki nem élt a kádár-korban annak nem sokat fog mondani csak megütközik a seksz,-és börleszkjelenetek egymásutánján meg a rögtönzött párbeszédeken. Mucsi Zoltán már itt is Kapa volt ahogy Badár Sándor és Szőke András is teljes fegyverzetben tündököl és ebben is lesz rablás, bár nem épp viszkis-stílusban.

PÉNTEK, OKTÓBER 12.

Sinkovits Imre-rajongók 21:20-kor ugorjanak az M3-ra, itt előbb Szilágyi Tibor beszélget a művésszel az Üdítőben aki egy órával később (22:20) ugyanitt egy Szakonyi Károly-bohózatban (Hongkongi paróka) mutatja be, milyen amikor munkást raknak igazgatói posztra. Játszanak még: Máthé Erzsi, Felföldi László és Őze Lajos. Tízkor a második évadához érkezett Korhatáros szerelem első epizódja a TV2-őn, a rajongóknak jó lesz, én asszem kihagyom ahogy az ugyanitt, de már éjjel egy előtt öt perccel adott Replikánst is aminek köze nincs Ridley Scott remekművéhez, ez egy JCVD-akciózás amiben a belga pofonfelelős egyszerre két példányban, jó és rossz oldalon van jelen: börtönből szökött gyilkosként aki felgyújtja áldozatai haját (ezért „Fáklya” a beceneve), illetve a belőle klónozott és az „apját” elkapni akaró rendőrt segítő másolatként. Közben 23:25-kor lesz még gagyi (de legalább rövid) SyFy-marhaság a Film Mánián amiben Ving Rhames vezeti a Zombi apokalipszis túlélőit egy elszigetelt szigetre. Kihagyható.

SZOMBAT, OKTÓBER 13.
0

17:15-kor fejezet Katey Sagal poszt-rémrendescsalád munkásságából a Sony Maxon, azért nem túl messze kalandozva a tiszta forrástól. A Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykő famíliája egy fokkal feljebb áll a ranglétrán mint Bundyék (a férfi újságíró, a nő kórházi ápoló) de a problémák ugyanazok csak két kamaszlány és egy fiú okozza őket. Az apa ahogy egyre jobban belefolyik a nevelésbe, úgy kezd sporttudósítások helyett szülői tanácsadásokat szállítani a lapjába, például feltalálja a randizás nyolc alapszabályát is... A lányok közül Kaley Cuoco lesz ismerős, magából a szériából rögtön két adagot kapunk (nyugi, később majd Ed O’Neill is feltűnik benne). Negyed tízkor egyszernézős Men In Black / Szellemirtók / Van Helsing / Ghost-keverék a TV2-őn Jeff Bridges-szel és Ryan Reynolds-szal akik a R.I.P.D. különleges osztagban, Szellemzsarukként toloncolják vissza a másvilágra az ittrekedt odavalókat. Reynolds karaktere mindemellett azt is kiderítené, egykori partnere miért ölte meg nem sokkal azután hogy azon vitáztak, leadják-e a legutóbbi bevetésük során talált aranyat, valamint szerelmével is szeretné rendezni dolgait. Dark Horse-képregényadaptáció sok látvánnyal, de a Marvelre nem jelent veszélyt. Ugyanitt 23:25-kor 2015-ös variáció a Dühöngő bikára Jake Gyllenhaal-lal mint megzuhant bokszolóval akinek többszörös Mélyütést vitt be a Sors: nem elég hogy felesége meghalt, a gyámügy elvette tőle gyerekét is. Azonban Billy második neve nem véletlenül Hope: felkeresi az egyetlen edzőt (Forest Whitaker) aki segíthet abban hogy mind az arénában, mind azon kívül (újra) megtalálja a helyét (netán kiderítse a haláleset részleteit is). Gyllenhaal nagyot alakít, azonban Antoine Fuqua továbbra is inkább klipes mint rendes filmes.

VASÁRNAP, OKTÓBER 14.
0

A retekklubbon jófajta meglepetés 14:35-től (vagy a későn kapcsolóknak 00:25-kor) a Színművészeti Főiskola 1995-ös végzőseinek Osztálytalálkozójáról. Nem ez az első alkalom (a diploma után minden évben összejöttek), de most először van jelen a kamera is amit egyikük, a vágóként dolgozó Ujvári Csaba kezel, egészen közel hozva azokat akikről eddig főleg újságokból-neten olvastunk. A hangsúly a sulis éveken, különösen Sinkó László keménységén van aki a róla keringő adomák alapján simán mehetett volna a Whiplash-be dobtanárnak. Kicsit felemás érzéseim vannak, az osztályból szerintem Gregor Bernadett került a legmesszebbre a hagyományos színjászástól azonban mindegyikük sikeres lett választott pályáján: Kamarást ugye pont most láthattuk a Korhatáros szerelemben, Angert meg az Aranyéletben. 17:10-től folytatódik a Sony Maxon a Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykő, szokás szerint két résszel, majd fél kilenckor érkezik az Állampolgár svéd gyártású de Dániában játszódó testvére a Cinemax 2-re amiben kitoloncolásra ítélt menekült házassággal szerezné meg a zöldkártyát hogy aztán rájöjjön, ilyen Sármőrködés árán nem is érdemes itt maradni, döntésében megerősíti hogy közben összejön egy szinténmenekült iráni lánnyal. Csak idealistáknak. A héten már volt egy felmelegített krimi és ma kilenckor újabb jön a Dunára, Georges Simenon tollából. A Maigret és a halott gyémántkereskedőben Rowan Atkinson játssza az első címszereplőt aki a másik tisztázatlan halála miatt nyomoz. Ő felesége könyörgése ellenére vállalt el valami munkát de egy Párizs környéki keresztút mellett találják holtan, van gyanúsított is, de vajon tényleg ő tette?... A Tommy és Tuppence pofáraesése meg Branagh Christie-alázása után öröm látni a toppon levő Atkinsont aki miszterbínes manírok nélkül hozza egyik örök kedvencünket. Háromnegyed tízkor szintén ilyesmi egy Balzac-adaptációval az M3-on: német gyárost két francia szobatársa közül az egyik eltesz láb alól a vagyonáért – de gyanítható hogy a tettes nemcsak életben, de a történetet hallgatók között is ott van... A Vörös vendégfogadót az írón túl természetesen a gárda (Cs. Németh Lajos, Gáti József, Keres Emil, Sinkovits Imre) miatt ajánlom mindenkinek.

HÉTFŐN FOLYTATJUK!

Kulcsszavak: Béla bácsi

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés